Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Els mercats municipals s'adapten als nous temps per adequar-se a les demandes de...
Els mercats municipals s'adapten als nous temps per adequar-se a les demandes dels usuaris

Els mercats municipals s'adapten als nous temps per adequar-se a les demandes dels usuaris

27 de maig de 2008 a les 0:00

El Segon Congrés de Mercats Municipals, celebrat ahir a l'Hotel Shers Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, deixa palesa la necessitat de transformar les llotges locals a les noves exigències dels consumidors: ampliant la gamma de productes i variant els horaris per competir amb les grans superfícies comercials, però sense perdre l'especificitat d'aquests espais.

El segon Congrés de Mercats Municipals es va tancar ahir a l’Hotel Shers Campus de la UAB perfilant el futur de les llotges locals. El conseller d’Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet,  va ser l’encarregat de fer l’acte de cloenda. Huguet destaca el paper “de cohesió social” dels mercats ja que segons, indica aquests espais “són l’elixir del que és el comerç de proximitat”, amb vocació “d’estar al costat dels barris, de la gent complint els objectius que li són inherents”.

El conseller també remarca la cura pel medi ambient que realitzen els mercats pel fet que els consumidors tinguin “al costat de casa” els productes frescos i de primera necessitat i no s’hagin de desplaçar agafant el vehicle particular.
Per a Huguet també és important “l’arrelament dels botiguers amb la trama urbana” amb el finançament d’activitats i la participació en actes del barri.

El conseller d’Innovació, Universitat i Empresa, comenta que per ser competitius davant les grans superfícies comercials cal donar un servei de qualitat, comercialitzar noves gammes de productes i intentar reformar la qüestió horària per satisfer les demandes dels consumidors.

Josep Huguet afirma que, de cara al futur, s’ha d’aspirar a “tenir la cadena de subministrament al costat del producte local” i “continuar amb la professionalització de la gestió dels mercats perquè està donant els seus fruits.

En aquest sentit, a les conclusions extretes dels tallers de la tarda destaquen la necessitat d’implantació d’una nova gestió dels mercats: l’autogestió, que “assegura una direcció més àgil i flexible”, així com una formació dels paradistes, però amb una mancança: la falta de lideratge comú per competir amb les grans superficies, tal i com explica Carles Rocabert de l’àrea de Mercats de la Diputació de Barcelona.
També es va demanar respectar les estructures físiques dels equipaments i apostar per les noves gammes de productes, tot per aconseguir que els mercats “siguin espais d’excel.lència”.

Transformar-se sense perdre els valors

El Segon Congrés de Mercat s’inaugurava ahir amb la presència de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, del president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué i del president delegat de l’Àrea de Comerç de la Diputació, Xavier Florensa.
Florensa destaca el paper dinamitzador dels mercats. El responsable de Comerç de la Diputació també comenta que les llotges tenen, ara, el repte de transformar-se sense perdre els valors que les han caracteritzat, tot mantenint els conceptes de sostenibilitat, responsabilitat, i les bones practiques que les caracteritza.

Xavier Florensa remarca que des de la Diputació s’està oferint assessorament a 131 mercats de la demarcació de Barcelona i suport a les iniciatives de promoció que aquestes porten a terme, com és el cas del concurs de receptes, la Cuina al mercat.. etc. La Diputació també ofereix formació al paradistes, suport institucional als Ajuntaments que ho demanen, i subvencions per afrontar les reformes necessàries dels equipaments.

L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, explica que aquesta convenció permetrà l’intercanvi d’experiències que seran útils als assistents per millorar la qualitat dels mercats municipals.
L’alcalde assenyala que els mercats són equipaments d’interès públic pel paper que juguen de proximitat, per la professionalitat dels paradistes, per la qualitat dels productes que ofereixen, i pel rol que tenen d’espai que afavoreix la integració i cohesió social.

L’acte inaugural finalitzava amb la intervenció del president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, que qualificava el Congrés d’espai d’intercanvi que esperen pugui servir a les administracions i professionals del sector a millorar els servei que ofereixen.

El president de la Diputació comenta que en aquests moments els mercats s’estan transformant per adequar-se a les exigències actuals. Aquesta transformació comporta un esforç de totes les parts implicades que permetrà una millor gestió de les llotges, sense perdre la especificitat local que aquestes tenen.

Taula rodona

Durant la realització de la taula rodona “El valor social dels mercats”, la regidora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Consol Pla, va parlar dels “Mercats saludables: mercats i restauració, una bona aliança” i va voler compartir amb els assistents l’experiència de la iniciativa municipal de La Cuina al Mercat

També va voler destacar la implicació de tots els agents socials en la realització d’aquest projecte i els objectius que s’havien marcat

Pla va recordar que aquest any s’ha incorporat les receptes guanyadores del Concurs de Receptes a l’activitat de la Cuina al Mercat mitjançant la qual, els guanyadors del concurs tenen la possibilitat de fer la seva recepta al costat del cuiner convidat que elabori el plat aquell dia.

Galeria d'imatges