Els pobles i cultures de la Mediterrània, protagonistes del Cap de Setmana Ibèric
1 d'octubre de 2021 a les 9:00Aquest dissabte i diumenge se celebrarà una nova edició del Cap de Setmana Ibèric i des del Poblat i Museu de Ca n'Oliver s'han organitzat diverses activitats seguint els protocols de seguretat establerts per les autoritats sanitàries.
Com cada any, tots els jaciments que integren la Ruta dels Ibers i el Museu d’Arqueologia de Catalunya han preparat un munt d'activitats amb motiu del XXI Cap de Setmana Ibèric, enguany al voltant de la comunicació: les llengües i els alfabets, l'ús de la moneda, els sistemes de transport i moltes d'altres coses que ens aproparan a la història de la cultura ibèrica i del poblat de Ca n'Oliver.
A Ca n'Oliver les diferents activitats que s'han organitzat en col·laboració amb el CRAC, Afocer i La Constància, permetran veure com la Mediterrània era un immens blau a través del qual navegaven uns fràgils vaixells que posaven en contacte diferents pobles i cultures, com a l’actualitat. El comerç i la recerca de nous territoris i matèries primeres van ser els motius principals pels quals grecs, fenicis, romans, cartaginesos... van establir relacions amb altres pobles mediterranis, com els ibers. Al costat de les àmfores o els sacs de blat, també viatjaven tècniques, creences, modes i costums, històries... en un intercanvi cultural constant.
PROGRAMACIÓ
Dissabte 2 d'octubre
11 a 14:30h i de 16:30 a 20h
Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat Visita lliure a l'exposició permanent "Cerdanyola, terra d'ibers" i al poblat
11:30 h
La Feixa Baixa: un espai per aprendre i gaudir
Inauguració i visita comentada al nou espai polivalent del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver.
12h
En Bilos i la Betinin parlen sobre camins i romans
Visita teatralitzada al poblat i als edificis reconstruïts a càrrec del grup Kòmix i de l'Oscar Sala, arqueòleg, educador i membre del CRAC. Majors de 10 anys.
18h
Ca n'Oliver i l'encontre entre cultures
Visita guiada a l’exposició 'Cerdanyola, terra d'ibers', a càrrec de Joan Francès, director del Museu d'Història de Cerdanyola i de les excavacions al poblat. Majors de 12 anys. Cal inscripció prèvia.
Diumenge 3 d’octubre
11 a 14:30h
Jornada de Portes Obertes al Museu i al Poblat
Visita lliure a l'exposició permanent 'Cerdanyola, terra d'ibers' i al poblat
11 a 14h
La comunicació és cultura
Conjunt de tallers i demostracions per a famílies amb infants a càrrec de membres del CRAC, La Constància i Afocer i de l'empresa Tea, Difusió Cultural. Cada activitat està relacionada amb un territori concret al que accedirem gràcies a un passaport que, quan estigui ple, us permetrà recollir un obsequi de la Ruta dels Ibers.
- Feixa Baixa: Un passaport per viatjar. Entrada i recollida del passaport i de les instruccions per participar en els tallers. Ens ho explicaran utilitzant un gran mapa de la Mediterrània Antiga.
- Feixa Baixa: Em doneu una moneda? Taller d'encunyació d’una moneda ibèrica.
- Ca n’Oliver: El teu nom fa 2000 anys. Taller d'escriptura sobre pissarra.
- Roma: Mil.liaris per anar fent via. Taller d'inscripcions en capital romana sobre mil.liaris.
- Grècia: Vaixelles per comerciar. Taller de decoració sobre un plat de ceràmica.
- Fenícia: I això on ho porto? Taller de transport d'àmfores.
- Egipte: Màscares per saber d'on som. Taller de màscares de reis i reines.
- Cartago: Un cistell per a tot. Demostració de cistelleria amb espart.
- Feixa Baixa: Un passaport ple i un regal. Presentació del passaport i recollida del regal de la Ruta dels Ibers.
11:30h - Ca n'Oliver i l'encontre entre cultures
- Visita guiada a l’exposició 'Cerdanyola, terra d'ibers', a càrrec d'Abigail Orús, arqueòloga, docent i membre del CRAC. Majors de 10 anys. Cal inscripció prèvia.
12:30 i 13:30h
Els poblats laietans se saluden
Comunicació amb miralls amb el poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet