Els preliminars del Pla de Mobilitat Urbana estaran disponibles el març vinent
25 de maig de 2006 a les 0:00
El Consell Municipal de Mobilitat s'ha tornat a reunir amb l'objectiu de debatre les infraestructures necessàries i el model de mobilitat de la ciutat.
El Consell Municipal de Mobilitat, en la seva darrera sessió aprovà un Pla de Treball que l’articula quan al seu funcionament, estableix quins treballs es realitzaran per a facilitar l’elaboració de les diagnosis necessàries perquè la ciutat pugui decidir quines infrastructures necessita i com ha de ser la mobilitat al municipi i marca el cronograma de treball de l’ens, que finalitzarà en una primera fase el març del 2007.
El Consell es composa d’un plenari, format per representants d’entitats, associacions de veïns, empreses, i dues comissions de treball, de mobilitat interna i grans infrastructures, presidides, respectivament, pel regidor de seguretat ciutadana, Alfons Escoda, i de Territori, Rafael Bellido. Aquestes estructures estan reglamentades i s’han de convocar trimestralment, excepció feta de reunions estraordinàries. S’estableix la figura dels Fòrums oberts a la població per recollir les aportacions de la ciutadania. Tècnics municipals i assessors externs, entre els quals destaca l’arquitecte i urbanista Manuel Larosa, elaboraran dos estudis perquè les comissions, primer, i després, el plenari, puguin iniciar l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana. La Llei marca que les ciutats amb més de 50.000 habitants han de dotar-se d’un pla d’aquestes característiques. És el cas de Cerdanyola. El Consell de Mobilitat serà qui afronti en una primera fase de la seva feina, que finalitzarà el març de 2007, l’inici de la redacció d’aquest pla.
L’alcalde, Antoni Morral, acompanyat per Rafael Bellido i Alfons Escoda, presidí el plenari. Les seves intervencions al plenari destacaren la centralitat de Cerdanyola en el context de l’Àrea Metropolitana. Una centralitat econòmica, cultural, d’infrastructures, viscuda en un moment on s’està discutint la planificació del país i del territori. Morral destacava que vivim un moment molt bo perquè sorgeixin propostes des del mateix territori.
L’alcalde explicà a Cerdanyola Ràdio que el desenvolupament de la Plana del Castell comportarà que s’hagi de fer una reflexió profunda sobre la mobilitat a la ciutat. Tant l’interior com la que uneix la ciutat amb la resta del territori, servida per les grans infrastructures actuals i altres de previstes. Antoni Morral destaca que el Consell de Mobilitat ha d’afrontar el debat de la mobilitat i proposar alternatives a les administracions supramunicipals.
Antoni Morral explicà que actualment el debat polític i tècnic és obert a totes bandes. S’està discutint el Pla Territorial Metropolità, en la comissió política del qual hi participa Toni Morral com a representant de la FMC. També s’està elaborant el Pla Territorial d’Infrastructures, just quan s’ha tancat el període de presentació d’al·legacions i s’han de discutir. Paral·lelament s’està discutint la nova organització metropolitana, amb la redefinició de les entitats que gestiona, com la del transport de la qual Cerdanyola no en forma part. O hi ha la propera convocatòria del referèndum de l’Estatut, que si aprova, dotarà el país de més competències en transports públics i més recursos per a noves inversions en infrastructures.
L’arquitecte i urbanista Manuel Larosa dirigirà l’elaboració d’un estudi de la mobilitat al Vallès. Tot i que Cerdanyola és qui encarrega el treball s’opta per l’estudi de l’àmbit comarcal perquè la ciutat pertany a un sistema metropolità.
Larosa, preguntat per Cerdanyola Ràdio, explicava que l’estudi que dirigirà permetrà disposar d’eines per discutir a les grans administracions com han de ser les infrastructures planejades.
L’àmbit de l’estudi, la comarcal, permetrà que l’emprin altres municipis per a temes vinculats amb la mobilitat. Larosa destaca que una de les novetats de la seva feina serà que inclourà xifres, a diferència d’altres on només s’hi inclouen conceptes.
Els integrants del Consell intervingueren per demanar que quan es parli de mobilitat es tingui en compte les persones que pateixen discapacitats. Rafael Bellido explicà que s’està treballant en el pla d’accessibilitat de la ciutat, una tasca que s’incardinarà amb la que es faci des del Consell de Mobilitat.
Altres intervencions manifestaren preocupació a les autoritats sobre si les grans administracions tindrien en compte els estudis cerdanyolencs. Antoni Morral creu que sí, que s’escoltarà Cerdanyola.
El Consell de Mobilitat acordà convocar les comissions de Mobilitat Urbana pel dimecres 7 de juny, mentre que la de grans infrastructures es reunirà el 21 de juny. Ambdues reunions es faran a la Sala de Plens Municipal, a partir de les 19h.