Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els Premis Literaris 2022 guardonen Puigpelat a la novel·la, Cortès a la poesia...
Els Premis Literaris 2022 guardonen Puigpelat a la novel·la, Cortès a la poesia i Pallejà a la narració jove

Els Premis Literaris 2022 guardonen Puigpelat a la novel·la, Cortès a la poesia i Pallejà a la narració jove

13 de maig de 2022 a les 9:12

Francesc Puigpelat guanya el Premi Valldaura-Memorial Pere Calders amb la novel·la  L’estiu que vam jugar a ser Hercule Poirot; Pep Cortès, el Miquel Martí i Pol de poesia amb Pedra, paraula i ànima i Anna Pallejà el Caterina Albert de narrativa breu per a joves amb Tres missatges per oblidar-te. Es dona la circumstància que Puigpelat va ser el primer guanyador del Valldaura al 1995.

Francesc Puigpelat guanya el Premi Valldaura-Memorial Pere Calders amb la novel·la  L’estiu que vam jugar a ser Hercule Poirot; Pep Cortès, el Miquel Martí i Pol de poesia amb Pedra, paraula i ànima i Anna Pallejà el Caterina Albert de narrativa breu per a joves amb Tres missatges per oblidar-te. Els Premis Literaris de Cerdanyola, organitzats per l’Ajuntament de la ciutat i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han guardonat una història policíaca, un poemari sobre les paraules i l’ànima i una denúncia de les relacions tòxiques. 

Valldaura-Memorial Pere Calders

El guanyador del XXVIII Premi de Novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders és un vell conegut ja que Francesc Puigpelat va ser el primer guanyador del certamen, al 1995, quan el Valldaura era de novel·la breu i abans de la fusió amb el premi de narrativa de la UAB, el Pere Calders. Fa doncs 28 anys que La caça i l’amor d’un jove. Francesc Puigpelat estrenava la nòmina de guanyadors d’aquest premi. Al 2022, Puigpelat ha aconseguit el premi amb una història policíaca ambientada a Balaguer al 1969. Mentre l’Apolo XI arriba a la lluna, uns adolescents intenten resoldre un assassinat.

El jurat del premi va triar entre 53 obres presentades a concurs, una elevada quantitat que va fer que Francesc Puigpelat destaqués la satisfacció d'haver rebut el guardó entre una quantitat de novel·les important. 

Puigpelat és un habitual dels premis literaris catalans i ha guanyat guardons com el Joanot Martorell, amb Jocs de corrupció; el Carlemany, amb La nedadora;  o el Ferran Canyameres, amb El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler; entre d’altres.

Miquel Marti i Pol

Pep Cortès es pintor i poeta, un amant de la bellesa a l’art plàstic i a la literatura. Pedra, paraula i ànima és el poemari amb que aquest terrassenc que va començar a publicar poesia passats els 60 anys, ha guanyat el XXVII Premi Miquel Martí i Pol, guardó que du el nom d’un dels seus referents literaris, i al que enguany aspiraven 88 obres. Per a Cortès, Martí i Pol és “una veu que perdurarà i una font inesgotable d’inspiració” i el guardó cerdanyolenc  fa bé a la cultura i és una motivació per seguir escrivint.

Tot i començar a una edat tardana a publicar poesia, Pep Cortès ha guanyat diversos premis, entre els quals destaquen l’Agustí Bartra (2014) amb Itineraris poètics i el premi Grandalla de Poesia, amb Poema per a Jana.

Caterina Albert

Pel que fa al XIII Premi Caterina Albert de Narrativa Breu per a Joves, amb 17 obres a concurs, la guanyadora ha estat la tarragonina Anna Pallejà amb Tres missatges per oblidar-te, relat sobre el qual el jurat destaca que és una manera profunda i curosa de descriure, amb “una veu directa i sincera”, una relació tòxica, al temps que ressalta també la seva honestedat “a l’hora d’aproximar-se al ressentiment, la por i el perdó”. L’autora subratlla la importància que es premiï un relat que aborda aquesta problemàtica ja que “hi ha tantes dones ficades en relacions tòxiques que cal fer texts de denúncia i que es llegeixin per fer un pas endavant” en la nostra societat. 

En aquest guardó, el jurat també va atorgar una menció a l’obra Lluna de marbre trencat per la riquesa del llenguatge i el dinamisme amb que transmet el dramatisme de l’Antiga Roma.

Ajuntament i UAB

Durant el lliurament dels premis literaris de la ciutat, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha remarcat la importància de la col·laboració cultural amb la UAB, un dels principals actius de la nostra ciutat, i una prova de la bona entesa entre les dues institucions. Per a Cordón, la cultura és un element cabdal per a que la nostra societat segueixi avançant i es prepari per als reptes de futur col·lectius. 

En aquest sentit, el rector de la UAB, Javier Lafuente assegura que el contacte amb la cultura i la creativitat “és necessari perquè la universitat formi ciutadans cultes i competents”. Lafuente recorda que aquesta edició 2022 dels premis literaris coincideixen amb la celebració de l’Any Ferrater, tot destacant que el poeta va ser professor de la UAB en un temps llunyà, però amb la mateixa vocació de servei que hi ha actualment. 

L’acte va comptar amb l’actuació del Cor de Cambra de la UAB.

Galeria d'imatges