Els premis literaris de Cerdanyola presenten l'edició de les obres guanyadores
5 de novembre de 2024 a les 9:11L’acte es farà a Institut Gorgs, una novetat d’aquest any, buscant engrescar al públic més jove perquè participi en les convocatòries literàries de la ciutat
Les obres guardonades en els premis literaris de Cerdanyola 2024 s’han publicat a càrrec del Servei de Publicacions de la UAB i es presentaran en un acte públic que es durà a terme el dijous 7 de novembre, a les 13 h i a l’Institut Gorgs. L’organització, a càrrec de l'Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona, ha decidit triar una nova ubicació amb l’objectiu d’apropar els premis literaris de la ciutat i en especial, el de narrativa breu per a joves 'Caterina Albert', als joves cerdanyolencs. Aquest guardó, pensat per a fomentar la pedrera d’autors joves, permet que puguin presentar les seves obres i si s’escau i el jurat les distingeix amb un premi, publicar-les.
L’acte literari estarà obert a tota la població interessada en la literatura i ha estat convidat l'alumnat dels instituts de la ciutat. L'acte serà presidit per representants de l’Ajuntament i UAB, així com del jurat.
A banda de la presentació dels llibres publicats i les bases del premis literaris 2025, l’acte comptarà amb l’actuació de Impro Barcelona.
Els guanyadors dels premis 2024
Carla Clúa Alcón (Reus) amb l’obra Pausa, sucre, Sevilla, va guanyar el XV premi de narrativa breu per a joves 'Caterina Albert', un relat que l’escriptora Carmen Alcolea, en nom del jurat, destacava en el moment d'anunciar el veredicte com d’estil cuidat, lèxic evocador i un ús brillant de l’idiolecte reusenc que espera que en breu esdevingui una novel·la.
Josep Antoni Aguilar Àvila (València), amb l’obra Ballar amb els espectres, i Josep Domènech Ponsatí (Sant Feliu de Guíxols), amb l’obra Eixint de fer, van guanyar ex-aequo el XXIX premi de poesia 'Miquel Martí i Pol'. El jurat destacava d’Eixint de fer la riquesa lèxica i de recursos estilístics i un sentit de l’humor intel·lectual i sensual alhora, i de Ballar amb els espectres, la dimensió narrativa que atorga als poemes i la capacitat d’acostar el lector a la realitat amb crítica i ironia.
Miquel Ribas Figueras (Cabrils) amb l’obra Ilha do Farol, va guanyar el XXX premi de novel·la 'Valldaura-Memorial Pere Calders', una obra on el jurat destaca la riquesa lingüística d’una obra que utilitza l’Apocalipsi amb un plantejament i contingut originals i un sentit de l’humor que serveix a l’autor per introduir elements de crítica social.
L'escriptor, Miquel Ribas, jugava precisament amb aquest sentit de l’humor al rebre el premi destacant que se sent molt afortunat per poder veure publicada la novel·la abans que arribi la fi del món del que parla la distòpia Ilha do Farol.
Reportatge sobre el veredicte dels premis literaris, anunciat al maig a la UAB