Els primers acords del Blues de Cerdanyola marquen l'agenda cultural
2 d'octubre de 2020 a les 13:29La musica és la gran protagonista de l'agenda cultural del cap de setmana amb l'inici del Festival Internacional Blues de Cerdanyola, però els 12 compasos no seran l'única atracció d'aquestes cites lúdiques amb espai per la fotografia i les arts plàstiques a les exposicions, la història a ca n'Oliver o les arts escèniques que es donen la ma en els renovats i al temps tradicionals circs de l'actualitat, com la nissaga Raluy.
Artistes internacionals, la retrobada íntima amb músics que han anat creixent amb el festival; l'aposta per les més reconegudes bandes del país i el reconeixement a l'alta qualitat dels artistes formen el programa musical que avui 2 d'octubre comença a rodar al Blues de Cerdanyola. Siscu Campos, un dels portaveus de la comissió organitzadora, destaca que han aconseguit tenir presència internacional tot i els problemes que provoca la pandèmia mundial de la Covid-19 i apunta que el senegalès crescut musicalment a la Gran Bretanya J.P. Bimeni & The Black Belts i l'ortodox bluesman francès Manu Lanvin & The Devilblues seran dues de les descobertes habituals del certamen.
Finalment, davant la previsió meteorològica adversa, s'ha decidit suspendre tres dels quatre concerts inaugurals del Festival Blues de Cerdanyola. S'han suspés els concerts d'Angué Hot Jazz Trio, Hendrik Röver & Los Míticos GT's i The Bacos. L'actuació de Gisele Jackson & The Shu Shu's es trasllada a l'Ateneu. L'hora d'inici segueix sent les 22h i les entrades serviran les mateixes.
Un dels millors músics de Cerdanyola és, sense dubte, Llibert Fortuny, un dels exponents menys acomodaticis del jazz català. El talent del saxofonista sempre està al servei de la cerca de nous sons i al jazz tradicional amb què es va iniciar ha anat incorporant innovacions electròniques. El dia 3 a la pista d’hoquei de la Biblioteca actuarà amb Tonia Richii i Tito Bonacera, The Secret Investment, un projecte que ofereix ritmes R’n’B “soulfull” dotats de melodies crues i orgàniques en un ambient electrònic.
En els altres escenaris, actuaran aquell segon dia de festi, un clàssic del blues-folk català com Solà & Estella, el rhythm’n blues de Rambalaya i el rock’n roll tribut als 50 i 60 dels tarantinians Bongo Beat.
Des de França -si, el blues és universal- arriba la guitarra de Manu Lanvin, músic apadrinat per Calvin Rusell, amb set discos en què ha anat aprofundint cada cop més les arrels blueseres i que actuarà a Cerdanyola acompanyat pels Devil Blues, com a referent de l’últim dia del primer cap de setmana de certamen.
El diumenge 4 la veu i harmònica de Blas Picón liderant els Three Time Losers, la calidesa soul de la, tot i l'antònim, refrescant Koko-Jean & The Tonics -un cop ha deixat enrere la dècada de trajectòria dels The Excitements-, el rock fronterer dels Bantastic Fand -són de Cartagena, com a Múrcia n’hi ha tantes bones bandes de rock i blues?- i la veterania dels sempre presents al circuit rock del país The Midnight Rockets, que porten 24 anys fent blues de Chicago des del Vallès amb l’harmònica de Maurici Morera, la guitarra de Sergi Escriu “Escriuman”, el baix Xavi Dr. Curto i la bateria de Marc Ruiz.
Mesures de seguretat
Serà aquest el Festival de Blues més atípic de la història per l’efecte de la pandèmia de la Covid-19 que obliga a posar l’accent en la seguretat. Els concerts seran amb un 50% de l'aforament dels espais -un màxim de 200 persones en el cas d'entrada més àmplia-, amb taules de 2, 4 o 6 persones amb una distància de 2 metres entre elles, entrada i sortida esglaonada per evitar aglomeracions en una entrada on hi haurà control de temperatura, personal acomodador, i control d'identitat per poder fer seguiment en cas que es produeixi un rebrot-. Al recinte es podrà consumir beguda i menjar d'un servei d'un restaurant local present, però no es podrà fumar i els assistents no es podran moure de la seva cadira. La mascareta serà obligatòria.
Altres arts
El festival compta amb activitats paraL·leles. Així, El bar Setè Cel acull una exposició fotogràfica de Joan Manuel Tito Vera sobre concerts de blues a la nostra ciutat. La mostra es podrà veure fins a final. Es un recull de 53 fotografies, de les quals s'exposen 14 que aniran canviant cada mes, que capten la intensitat i la màgia dels concerts de proximitat realitzats a locals de la ciutat ja tancats com La Tía Felipa, Bar Blues i Cal Pepelu. Tito Vera ha escollit les fotos més expressives del seu arxiu, captades en concerts de proximitat, quan la distància entre músics i públic s'esvaeix i es crea una comunió mágica.
Fidels a la tradició, els Artistes Plàstics de Cerdanyola ofereixen una exposició col·lectiva al B’Art de l’Ateneu inspirada en la música blues i que enguany gira a l’entorn de la guitarra. Carme Brassó, presidenta de l’Associació d’Artistes Plàstics, explica que la persona que visiti aquesta exposició podrà veure un total de 14 siluetes de guitarres tallades a làser en fusta i treballades i decorades per 13 membres de l’associació. Una activitat relacionada amb el Blues que l’associació ja porta anys fent.
La presidenta de l’associació es mostra molt satisfeta amb la feina feta pels membres dels Artistes Plàstics perquè quan es visiti l’exposició es podran veure tot un ventall de tècniques emprades per part dels artistes que en ella hi ha participat: des de pintura acrílica, oli, collage o ombrejat, entre d’altres.
Circ
Canviant de temàtica, avui divendres hi ha una altra iniciativa cultural destacada a la ciutat al marge del Blues. El Teatre Circ Rosa Raluy, també conegut com a Circ Històric Raluy, obre la seva carpa al parc del Turonet fins el 12 d’octubre per oferir el seu darrer espectacle, Vekante, amb totes les mesures de seguretat per la pandèmia.
El Circ Històric Raluy té el seu origen al circ arrelat en la tradició que van crear Carles i Lluís Raluy als anys 80 i que es va convertir en referència d’aquest art al nostre país, amb nombrosos reconeixements que van culminar en el premi especial de Circ dels guardons Max de les arts escèniques al 1999, la distinció de la Creu de sant Jordi al 2006 i el Premi Ciutat de Barcelona al 2015.
Un any després, al 2016, aquesta etapa va acabar amb el tancament del Circ Raluy i la formació de dos projectes bessons: l’històric Raluy i el Raluy Legacy. Amb la mort de Carles Raluy l’any passat, la seva filla Rosa Raluy va prendre la direcció del circ històric Raluy amb un projecte que es fonamenta en la suma de tot el que més li agrada del fantàstic món de les arts escèniques.
Ca n'Oliver
Per tancar l’agenda us destaquem una darrera referència important a l’agenda cultural. Com cada any, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i els diferents jaciments que integren la Ruta dels Ibers organitzen el Cap de Setmana Ibèric al voltant d'un eix temàtic. Enguany, es farà aquest dissabte i diumenge, 3 i 4 d’octubre, i l’eix temàtic serà l'explotació dels recursos naturals en època ibèrica pels habitants dels poblats i assentaments de fa més de 2000 anys.
A Ca n'Oliver les diferents activitats que s'han organitzat en col·laboració amb el CRAC i Afocer, permetran descobrir una societat que avui dia seria considerada "sostenible" i que la majoria de recursos naturals que feien servir en la seva vida quotidiana eren "productes de proximitat".
La XX edició del Cap de Setmana Ibèric de Cerdanyola estarà dedicada a la memòria de Lorea Cortada, col·laborada del museu, recentment desapareguda.