Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Els sindicats demanen a l'Ajuntament que es pronunciï contra la reforma laboral
Els sindicats demanen a l'Ajuntament que es pronunciï contra la reforma laboral

Els sindicats demanen a l'Ajuntament que es pronunciï contra la reforma laboral

16 de febrer de 2012 a les 0:00

UGT i CCOO han lliurat a l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, una moció contra la reforma laboral que entrava en vigor la setmana passada perquè sigui aprovada al proper Ple municipal.

Representants dels sindicats UGT i CCOO han lliurat una moció a l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, contra la reforma laboral perquè sigui presentada al proper ple municipal. L'alcaldesssa ha mostrat el seu suport al text presentat pels sindicats i  ha confirmat que presentarà la proposta en la pròxima Junta de Portaveus amb l’objectiu de que es pugui portar al Ple de febrer amb el suport del major nombre de grups polítics. El grup d'ICV/EUiA ja ha anunciat també el suport i ERC ha manifestat que es repensarà presentar una moció contra la reforma laboral, tal i com tenia previst inicialment.

L’acte s’emmarca en les mobilitzacions organitzades per les confederacions d’ambdós sindicats que es vol fer arribar al màxim número possible d'Ajuntaments catalans perquè es presentin als seus Plens municipals. Els sindicats fan una crida a que la ciutadania participi en les mobilitzacions previstes, entre elles la manifestació que es farà a Barcelona diumenge, 19 de febrer, a les 12 hores amb concentració a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l'avingida Diagonal.

A la moció es demana “que s’interpreti el rebuig social generalitzat que ha provocat l’aprovació de la reforma laboral” i també es reclama “que es convoqui la mesa de diàleg social per obrir un procés de negociació amb els agents socials i econòmics per tal de reorientar la reforma laboral, perquè impulsi la contractació veritablement estable i de qualitat, per assegurar la incorporació al mercat laboral de treballadors a l’atur i fer passes en la direcció de transformar el nostre model competitiu”.

El text remarca que s’ha d’afrontar “la necessitat d’enfortir els serveis públics com a garants de drets i cohesió social en uns moments en què gairebé el 30% de la població aturada ja no rep cap mena de prestació ni subsidi per desocupació”.

La moció exigeix que “d’una vegada es compleixin els compromisos adquirits després de l’entrada en vigor del nou Estatut de Catalunya entre el Govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat en matèria de finançament” i que, segons el text “permetria evitar l’ofegament de la capacitat econòmica de lws administracions catalanes”.

Una aniquilació dels drets laborals

El secretari comarcal de la UGT al Vallès Occidental, Josep Santcristòfol, explica que la moció es presenta als diferents plens dels municipis de la comarca perquè “en tant que representants de la ciutadania es pronunciïn en contra la reforma laboral” contra el que és “una veritable aniquilació dels drets laborals no només dels treballadors i treballadores sinó que és una agressió brutal contra els aturats i aturades”.

Sancristòfol qualifica com a negatiu que als expedients de regulació s’elimini la mediació de l’autoritat laboral, per la qual cosa, els expedients “seran un dit i fet”. A més, remarca que “es desregula l’acomiadament” i s’obre la porta “a que les empreses es despengin unilateralment dels convenis” i “es dóna avantatges a l’empresari per contractar un aturat que estigui cobrant prestació, amb la qual cosa condemna al 40% dels aturats que no cobren res a la indigència”. El secretari comarcal de la UGT Vallès Occidental també critica el nou contracte per a joves, en el que els contractats hauran d’estar un any de prova, amb la qual cosa, “durant un any la persona està penjada d’un fil i pot ser acomiadada un dia abans que acabi el contracte perquè no ha passat el període de prova”.

En direcció contrària

Per al secretari general de CCOO al Vallès Occidental, Antonio Díaz, la reforma “va en direcció contrària al que pretenen fer” ja que, segons destaca “facilita i abarateix l’acomiadament de manera preventiva i discrecional” i no afavoreix l’ocupació i la creació de llocs de treball. A més, assegura que deixa en mans de l’empresari la normativa laboral “trencant un equilibri que ha existit des de la recuperació de la democràcia” i crea “un conflicte directe entre empresa i treballadors”.

Les concentracions d’aquest matí són una de les primeres accions que els sindicats han preparat per protestar contra la nova reforma laboral. Díaz explica que demà divendres repartiran informació a les estacions de tren i autobús sobre la convocatòria de manifestació prevista per aquest diumenge a Barcelona, a les 12 hores.

Per a la realització de noves accions, el secretari general de CCOO al Vallès Occidental indica que han de valorar la implicació de la ciutadania que ha rebut “un atac frontal a l’estat social i de dret i estan assistint a un canvi de model social”.

Josep Sancristòfol manifesta que la reforma provoca “un empobriment de la gent que viu i treballa al país” i que els sindicats “han estat molt responsables davant els atacs, insults i mentides” que, segons assegura, han rebut per part del poder i d’alguns mitjans de comunicació, però que han sabut “aguantar perquè teníem la responsabilitat d’intentar arribar a acords amb el govern que signifiquessin una millora”, però ara, assenyala, s’ha trencat la corda.