Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els Xiscnèfils recorden la lluita en favor de l’avortament al postfranquisme amb...
Els Xiscnèfils recorden la lluita en favor de l’avortament al postfranquisme amb Las buenas compañías

Els Xiscnèfils recorden la lluita en favor de l’avortament al postfranquisme amb Las buenas compañías

5 de març de 2024 a les 12:33

El cineclub Xiscnèfils s’adhereix aquest dijous a la commemoració del 8M a Cerdanyola amb la projecció de Las buenas compañías una pel·lícula de Sílvia Munt que reivindica, des d’un relat íntim fonamentat en la memòria de Les Onze de Basauri, a les feministes que als 70 van lluitar per fer visible la seva causa i pel dret a l’avortament.

Estiu, 1977. La Bea (Alícia Falcó) té 16 anys i s’afegeix a l’aire que recorre el país: col·labora amb un grup de dones per fer visible la causa feminista i aconseguir l’aprovació del dret a l’avortament. La rebel·lió que sent a la sang es barreja amb un sentiment inesperat que pertorba el seu món interior. Durant aquests mesos, la Bea estableix una amistat molt especial amb la Miren (Elena Tarrats), una mica més gran que ella i de bona família.

Des dels Xiscnèfils destaquen que Sílvia Munt forma part de la fornada de directores catalanes que treballen amb molta qualitat i preocupades pels temes socials. En aquest cas, a Las buenas compañías, Munt fa un “bell cant a la llibertat, el feminisme i el dret a l’avortament” relatant una història basada en els fets reals de les 11 de Basauri, però també temes que eren tabú com l’amor entre dones amb una interpretació excepcional de Falcó i Tarrats.

L'actriu (La plaça del Diamant, Alas de mariposa, Secretos del corazón...) i directora (El cafè de la Marina, Pretextos, Lalia... )Sílvia Munt, que aporta a la pel·lícula el seu propi bagatge personal, s’allunya de tons pamfletaris per explicar una història amb delicadesa i respecte des del dolor i la intimitat.

Les 11 de Basauri va ser un cas judicial en que dones treballadores d’aquesta ciutat de Biscaia van viure un procés penal des de 1976 fins a 1985, acusades d'haver avortat. Aquest procés -on es va acabar acusant també un home acusat d'haver induït a avortar una de les dones- és considerat precursor i impulsor de la primera llei de l'avortament després del franquisme que, en 1985, va despenalitzar, encara que de manera parcial, l'avortament a Espanya.

Las buenas compañías es projectarà a l’Ateneu aquest dijous, 7 de març a les 20,30 hores i forma part del programa d’activitats del Dia Internacional de les Dones a Cerdanyola.