Emocions a flor de pell en un Ple dels adéus que crida al treball pel bé comú
14 de juny de 2023 a les 22:0410 dones i 4 homes deien adéu ahir al Ple municipal en la darrera sessió d’aquest mandat i ho feien emocionant-se en un comiat en què destacaven l’honor d’haver treballat per la ciutat i la seva gent i feien una crida a defensar l’interès general.
Les dues regidores socialistes que s’acomiadaven ahir del plenari destacaven sentir-se privilegiades per haver pogut treballar per intentar millorar la vida de les persones. Així, Marian Navarro considera que ha tingut la recompensa d’aportar “un granet de sorra per intentar millorar el dia a dia de les persones” que viuen a Cerdanyola, mentre Glòria Urbano posava l’accent en la condició de servidora pública, com a treballadora i abans i després i com a regidora. La regidora del PSC ressalta l’après durant aquest mandat en infinitat de temes, però que finalment redueix a la relació amb altres persones a les que s’ha “amb tots els sentis i totes les forces”, amb empatia i sabent sempre que s’ha de servir la ciutadania. Urbano considera que l’activitat política és “necessària, lloable, difícil i també imprescindible perquè cal dirigir la lluita per la justícia social i contra les desigualtats apostant per la funció pública i els valors que representa com el compromís, la responsabilitat, el deure amb els altres i amb un tarannà de solidaritat per treballar per la justícia, la igualtat i la defensa dels drets de les persones.
Tres regidores d’ERC abandonen el plenari municipal, entre elles la seva alcaldable en tres eleccions i actual portaveu municipal. Helena Solà tanca així una etapa de 12 anys en què destaca que Esquerra ha treballat per una ciutat millor i uns serveis públics de qualitat. 12 anys en què ERC va passar de recuperar al 2011 la representació perduda al 2007 a consolidar-se com a segona força política el mandat passat i el futur. No obstant això, no haver aconseguit l’alcaldia ha suposat, indica Solà, no poder fer la gestió que permetés tirar endavant els projectes plantejats per la formació republicana, tot i que subratlla que s’ha fiscalitzat els diferents governs i ha estat el grup que més propostes ha presentat a través de mocions. Helena Solà afegeix que Cerdanyola està molt deteriorada i endarrerida i compta amb una assignatura pendent en la garantia dels drets de les persones vulnerables que requereixen d’una ciutat amb justícia social.
Montse Nieto explicava que el comiat suposava un dia “agredolç” després d’anys d’intens treball en la que és una servidora pública “per vocació”. La regidora d’Esquerra remarca que aquest treball suposa una possibilitat per ser útil a la ciutadania i ajudar a transformar el món, tot reclamant al govern que millori l’organització i atengui les condicions laborals de la plantilla municipal perquè puguin realitzar la seva tasca per millorar la ciutat.
La seva companya Carme Pina posava l’accent en què ha intentat traslladar al plenari la veu del veïnat de Cerdanyola sent una regidora accessible a tothom amb l’objectiu de copsar les necessitats de la ciutadania, destacant, com Solà, les mocions que el seu grup ha presentat per millorar aquestes problemàtiques.
Les regidores d’ERC van posar èmfasi també en la desigualtat amb què s’enfronten les dones amb dedicació política. Dones que, segons destaca Montse Nieto, són “especialment valentes” i a les quals no es permet deixar res enrere, ja siguin les qüestions laborals, familiars, d’activisme o de cures. Mentre Nieto destacava que mereixen “respecte i admiració”, el regidor d’Esquerra Iñigo Enterria s’interrogava sobre el perquè d’un grup de 5 regidors marxen les tres dones.
L’únic grup que desapareix del plenari és el de Ciutadans i per tant els seus tres regidors abandonen el Consistori de la ciutat. Gorka Samaniego apuntava a dos problemes que veu en la política actual. El primer és que “en massa ocasions el criteri particular està per sobre del col·lectiu” perquè “de vegades el millor per a la ciutadania no és el millor per a un mateix.” Samaniego considera que la política ha esdevingut un joc pel poder i no per beneficiar la ciutadania. El segon problema que constata el regidor de Ciutadans és la professionalització, l’estada a la política "com un fet permanent i no transitori". Samaniego aposta per la limitació de mandats perquè no pot ser que el sustent econòmic depengui de la política ja que "això treu el pitjor per defensar-ho" i per això, indica, ha hagut de patir fins i tot "campanyes difamatòries”.
Samaniego, que considera plenament vigent el missatge de Ciutadans, assegura no saber a qui votar en les pròximes eleccions i això fa que empatitzi amb els indecisos i els descontents amb el sistema polític.
Paraules que comparteix Pau Ortolà, portaveu municipal i alcaldable de la formació ataronja, que considera que les propostes del seu grup segueixen sent vàlides i que el seu tarannà ha calat en altres forces polítiques. Un projecte liberal que volia treballar per Cerdanyola que era el que va convèncer a Korina Medina, la tercera regidora del grup, que destacava que els resultats electorals provoquen que l’oposició hagi de fer un treball dur per fiscalitzar el govern i els demana “molta canya”.
Dos són els regidors de Guanyem que deixen el Consistori. Anna Monfort destaca que, amb el seu grup, han defensat una gestió més participativa amb polítiques que prioritzin el benestar de les persones i assegura que ha estat així perquè “no concebem la política d’una altra manera ja que ho portem a l’Adn” perquè el que “volem és construir una societat més justa”.
El seu company Adrià Guimerà denuncia que “hi ha una distància abismal” entre l’Ajuntament i la realitat de la gent ja que hi ha massa burocràcia i massa posar-se a la defensiva davant les reclamacions de la ciutadania quan “aquí hauríem de venir a defensar els interessos de la majoria social, la classe treballadora”. Guimerà es mostra satisfet que el seu pas pel Consistori no ha canviat els seus ideals ja que “surto d’aquí més comunista, feminista i independentista que mai”.
Guimerà llençava un missatge també per a l’extrema dreta ja que assegura que ha augmentat la seva presència a les institucions però “us asseguro que des de Guanyem, la CUP i els moviments populars continuarem combatent-vos per tots els mitjans que calgui”.
Des d’En Comú Podem també Isaac Martínez feia referència a la pujada de l’extrema dreta tot destacant que “no la podem ignorar”. Per a Martínez, un dels tres regidors d’ECP que deixa el plenari, “no hi ha prou amb el pa i circ” i cal animar a tota la ciutadania a que participi més de la política “perquè el que es decideix aquí te conseqüències directes sobre la vida del dia a dia”. També des d’ECP, Cecilia Collado reclamava estar “alerta en la defensa dels drets i llibertats” davant l’arribada de l’extrema dreta a les institucions.
Martínez destacava que el treball dels regidors “no és tan fàcil com sembla” i que ara la posarà més en valor després de l’experiència viscuda aquests quatre anys. De cara al pròxim mandat, la majoria absoluta del PSC fa que no tingui “excusa perquè aixequi castells de gamma extra”, però demanar que no es menystingui “les propostes d’altres grups perquè s’ha de comptar amb tothom”.
La seva companya Cecilia Collado subratllava l’honor ser regidora de la ciutat i haver treballat amb la voluntat de fer una Cerdanyola de justícia social, inclusiva i feminista. Collado remarca que ECP ha treballat amb la ma estesa per la ciutat i la seva gent i, tot i que no han aconseguit totes les fites plantejades -com en la gestió pública de l’aigua, la descentralització de serveis o el centre de dia- si que s’han fet avenços importants “la posada en marxa de la taula d’habitatge o la fita històrica de la gestió pública de les escoles-bressol municipals” que podrà ser una realitat en el proper mandat.
L’altra regidora del grup que abandona el Consistori, Paula Collado, donava la benvinguda al que serà el pròxim regidor d’ECP, Pedro Arco, tot destacant que tindrà una molt bona actuació en el proper mandat per seguir complint reptes que millorin Cerdanyola.
L'única regidora que diu adéu al Consistori que no va assistir al plenari dels adéus va ser la socialista Carme Arché.,
En els pròxims dies anirem publicant les intervencions senceres dels representants de la ciutadania que s'acomiadaven ahir al plenari.