Empitjorament de l'orientació i l'atenció de les persones més grans de 65 anys durant el confinament
6 de maig de 2020 a les 10:39Davant de la magnitud de la crisi sanitària per la COVID-19 i l’allargament esdevingut del període del confinament, la Fundació Salut i Envelliment UAB (FSIE-UAB) ha engegat la iniciativa #GRANRESISTENCIA per posar en valor la capacitat de les persones grans per tal de superar les dificultats associades al confinament prolongat.
La iniciativa ha permès recollir informació rellevant sobre les necessitats, aspiracions i interessos de les persones grans durant el confinament, així com les eines i estratègies que aquestes persones i el seu entorn han desplegat per millorar el seu benestar durant aquestes setmanes. La finalitat d’aquesta iniciativa és generar recomanacions de nous programes d’intervenció social més basats en les fortaleses que en les febleses, evitant l’estigmatització social de les persones grans com un col·lectiu exclusivament vulnerable i depenent dels altres.
Per obtenir la informació necessària s’han impulsat una campanya per tal de recopilar testimonis orals de persones grans que comparteixin les seves estratègies en aspectes diversos com el contacte amb l’entorn, activitat física, actitud positiva, ment desperta o alimentació saludable.
Una altra activitat associada a aquesta iniciativa i que ja s’ha posat en marxa és una enquesta online adreçada a persones majors de 65 anys sobre els efectes del confinament en la cognició i els aspectes psicosocials, així com les estratègies per mantenir la salut cognitiva i emocional. Tal com explica la investigadora de la FSIE-UAB, Sara Domènech, “els primers resultats indiquen la percepció d’empitjorament en alguns aspectes cognitius concrets degut al confinament com ara l’orientació, l’atenció durant la realització de tasques quotidianes o fer de forma més lenta algunes tasques com llegir o calcular”.
La psicòloga i investigadora de la FSIE-UAB, Sofía Díaz, constata que “els efectes psicològics provocats pel confinament i la pandèmia van dels més negatius, com la tristor i la soledat o l’angoixa per l’incertesa de tot plegat, als més positius, com la solidaritat i al resiliència”.
En l’àrea de recerca s’està fent un estudi qualitatiu de caire sociològic sobre les vivències del confinament a través d’entrevistes telefòniques a persones grans que s’ofereixen voluntàriament a compartir el seu testimoni. Finalment, en l’àmbit comunicatiu, s’estan produint una sèrie de vídeos amb recomanacions per cobrir aspectes com el benestar emocional i cognitiu, l’afrontament a les situacions de solitud, i consells per verificar la informació de salut a Internet o l’ús d’aplicacions per a mòbils de confiança, i que es posaran a l’abast del conjunt de la població.