En Comú Podem crida a teixir consensos per afrontar la crisi
2 de maig de 2020 a les 8:14La crisi que ve és profunda en tots els àmbits i no és hora de confrontar ni de calcular vots, sinó d'arremangar-se i treballar de forma conjunta. Aquest és el missatge del grup municipal d'En Comú Podem que assegura estar fent una oposició col·laborativa amb la presentació al govern municipal de més de 40 propostes econòmiques i socials pensant en el benestar de les persones.
Cecilia Collado, Pilar Adell i Isaac Martínez, membres del grup municipal d'ECP, destaquen la necessitat de teixir consensos a la ciutat davant els reptes que ocasiona la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19 davant la qual cal actuar amb polítiques col·laboratives arraconant la política d'esgarrapar vots.
Des d'ECP lamenten que els altres grups de l'oposició li demanessin que se sumessin a un document tancat on tenien uns pocs minuts per poder plantejar aportacions abans que s'enviés als mitjans de comunicació. "No calien les presses si es volia un document que realment representés a l'oposició", indiquen.
Bateria de 41 propostes
Cecilia Collado indica que és viu una situació sobrevinguda en què el seu grup manté una actitud col·laborativa amb el govern municipal buscant un treball per prioritats en què primer era la vida, la salut, els col·lectius més vulnerables, l'atenció a la gent gran o la situació del comerç local i per això van presentar el 6 d'abril una bateria de 41 propostes.
Aquesta bateria compta amb 17 mesures fiscals de les quals ja s'apliquen 10 i 24 propostes de tipus socials que tenen ja en aplicació un total d'11. Pilar Adell, portaveu del grup, manifesta que algunes de les mesures plantejades són difícils d'abordar perquè no sempre es tenen les dades suficients, com la situació concreta de les empreses de restauració o dels ERTOS presentats al municipi. Entre les mesures econòmiques plantejades hi ha, des de la finestreta única municipal per atendre la ciutadania en temes sobrevinguts per la Covid-2019 com desnonaments o talls de subministraments bàsics a les persones amb major perill d'exclusió; l'assistència tècnica en la tramitació de la prestació d'atur; o la taxa zero per les altes d'activitats econòmiques o professionals; a la determinació de totes les petites empreses del comerç local que han hagut de tancar i treball de mesures per ajudar a alleugerir l’impacte de la crisi.
La bateria de propostes d'ECP també l'integren mesures de neteja i desinfecció de via pública i equipaments, de salut pública i elements de protecció com mascaretes i guants, de comunicació amb la ciutadania o de serveis socials amb mesures com la mediació municipal perquè no es facin tall de subministrament entre les subministradores i les famílies en precari, l'mpadronament de famílies no regulades per tal que puguin accedir a tots els serveis públics, o vetllar per administrar tot el material necessari "perquè els nens de les famílies que ho necessitin puguin acabar el curs escolar".
Des d'En Comú Podem destaquen la importància que hi hagi taules de treball que abordin de forma coordinada la situació a la ciutat als àmbits social i econòmic amb participació de tots els sectors ciutadans.
Pla de xoc
D'aquestes taules ha de sortir un Pla de xoc on Isaac Martínez subratlla que es necessita una modificació dels pressupostos municipals de 2020 que pugui utilitzar el romanent de tresoreria de l'Ajuntament per destinar a fins socials i poder evitar "la cotilla del 2'8%" que marca la normativa.
Cecilia Collado apunta una lliçó important d'aquesta crisi en el refermament de la defensa dels serveis públics de qualitat. La regidora manifesta que la normalitat que vingui "ha de ser la de l'ajuda mútua, el suport, i no la mercantilització", mentre Isaac Martínez indica que en la nova etapa caldrà reinnventar-se amb un canvi de paradigma també energètic i ambiental.