En marxa el procés participatiu del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima
10 de juny de 2024 a les 8:49La ciutadania pot fer aportacions i propostes perquè l'Ajuntament assoleixi l'objectiu europeu de reducció del 55% de les emissions de CO₂ l'any 2030.
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el dimecres 5 de juny, l'Ajuntament va obrir el procés participatiu per a l'elaboració del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), document estratègic de planificació energètica i climàtica local que conté les accions que l'Ajuntament ha de dur a terme per assolir l'objectiu europeu de reducció del 55% de les emissions de CO₂ per l'any 2030.
L'objectiu del procés participatiu és donar a conèixer i escoltar la ciutadania en relació amb les propostes d'acció definides per assolir la transició energètica al municipi i fer front als riscos relacionats amb el canvi climàtic, especialment pel que fa al grau de priorització de les accions a desenvolupar.
En una primera fase de diagnosi, entre abril i maig, es va realitzar una caracterització dels principals aspectes socioeconòmics de Cerdanyola, fent especial esment en aquells aspectes que o bé poden tenir incidència sobre els efectes del canvi climàtic o bé, poden veure's afectats per la incidència del canvi climàtic. El dimecres 5 de juny es va obrir el procés participatiu amb una sessió presencial adreçada a entitats ciutadanes i partits polítics. En aquesta, el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Antonio Otero, va presentar el PAESC, format dos documents: el Pla de Transició energètica (PTE) i el Pla Local d'adaptació al canvi climàtic (PLACC).
En la sessió també van intervenir el regidor de Participació i Transparència, Santiago Moro, per presentar la plataforma Participa 311, mitjançant la qual es podrà participar al procés. La plataforma està oberta a tota la ciutadania, que pot fer fins al 28 de juny les aportacions que considerin als documents. Les aportacions que es recullin durant tota la fase d'obertura es valoraran de forma conjunta pels equips tècnics de l'Ajuntament, Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona i l'equip redactor. Aquest últim prepararà un informe amb la síntesi del Procés Participatiu i una exposició de les aportacions i propostes presentades. Una vegada es validi la totalitat del contingut dels documents, i de forma prèvia a la seva aprovació per part del Ple de l'Ajuntament, es posarà a disposició de la ciutadania per tal que es pugui consultar el seu contingut de forma detallada. Cada dos anys es publicarà un informe amb l'evolució dels objectius assolits al calendari d'actuacions.
El compromís de la redacció del PAESC sorgeix de l'adhesió, primer, al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per l'energia sostenible local l'any 2008 (vigència fins al 2020), de la que se'n va redactar el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES), i l'adhesió, segon, al nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia en 2022 (vigència fins al 2030) que recull nous compromisos incloent l'adaptació al canvi climàtic.