Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Entitats del Vallès reclamen un Pla Agrari davant la pèrdua del 47% de sòl agríc...
Entitats del Vallès reclamen un Pla Agrari davant la pèrdua del 47% de sòl agrícola en 40 anys

Entitats del Vallès reclamen un Pla Agrari davant la pèrdua del 47% de sòl agrícola en 40 anys

27 de gener de 2022 a les 11:33

El Vallès ha perdut un 47% de superfície agrària en els últims 40 anys. Aquest és el càlcul que fa un grup d’entitats que reclamen l’elaboració d’un Pla Territorial Sectorial Agrari Específic del Vallès (PTSAEV) que ordeni el territori sense prioritzar la urbanització i faciliti la viabilitat de les explotacions agràries, entre d’altres objectius.

L'Associació per a la defensa i l’estudi de la natura (Adenc), Agrària Vallès, Agroterritori, Unió de Pagesos i Via Vallès apunten que en els darrers quaranta anys s’ha perdut aproximadament el 47% de la superfície dels espais naturals d’ús agrari, però tot i això manifesten que “encara romanen prop de 19.000 hectàrees d’espais agrícoles”. Per a les entitats aquest és un “patrimoni que s’ha de preservar i garantir per una activitat agrària sostenible” i per això impulsen una campanya per reclamar l’elaboració del PTSAEV. Aquest pla, per al qual demanen l'adhesió de particulars i entitats, hauria de contribuir a formular un projecte integrador dels aspectes agraris, ambientals, socials i culturals “d’una de les contrades més dinàmiques del sud d’Europa”.

La proposta de les entitats defensa que el benestar de la societat metropolitana local passarà, “indefugiblement”, per l’harmonització dels hàbitats urbans amb els espais naturals que els sostenen. Les associacions mediambientalistes i agràries indiquen que molts d’aquests espais són d’ús agrari i forestal que “alhora també contribueixen a la sobirania alimentària, al gaudi de la natura i a la conservació de la biodiversitat” i davant d’això consideren que hi ha un “repte que passa per una cultura ambiental i rural que s’ha de socialitzar entre la comunitat”.

El PTSAEV

Les entitats indiquen que el Pla Territorial Metropolità de Barcelona de 2010 especificava el compromís legal d’impulsar la figura d’un “Pla Director Urbanístic de la Plana agroforestal del Vallès que està pendent de desenvolupar i que l’aprovació de la Llei 3/2019, del 17 de juny, dels espais agraris obre la porta a impulsar noves figures d’ordenació dels espais naturals d’ús agrari, com ara els Plans territorials sectorials agraris específics i el reconeixement de l’agricultura periurbana.

Aquest PTSAEV, segons aquesta plataforma, hauria de garantir la base territorial dels espais naturals d’ús agrari i facilitar la viabilitat de les explotacions agràries amb “l’objectiu de garantir el dret a la sobirania alimentària de proximitat i saludable”. Per a les entitats, el pla és una oportunitat de com ordenar el Vallès “sense dependre de la tradicional priorització de la urbanització”. Així, la proposta reclama optar per un “model holístic, integrador i harmonitzador de les diferents disciplines acadèmiques i professionals que interactuen transformant la matriu biofísica del Vallès”.

Les associacions insisteixen en considerar que els ecosistemes agraris periurbans són “clau en l’estructura territorial de la bioregió del Vallès” i en la seva aportació de béns i serveis ambientals d’abastament, de regulació, de suport i culturals.