Entitats veïnals i moviments socials reclamen una Atenció Primària forta per tenir una sanitat pública de qualitat
1 de juliol de 2021 a les 10:18El CAP Les Fontetes tornava a ser escenari d'una concentració per reclamar la reobertura d'aquest ambulatori i un reforcament de l'Atenció Primària com element imprescindible per assolir un sistema públic de salut de qualitat, equitatiu i resolutiu.
Associacions de veïns, la Plataforma pels Serveis Públics, Marea pensionista i la Marea Blanca de Cerdanyola convocaven ahir una concentració per reclamar un reforçament de l'Atenció Primària com pas indispensable per assolir una sanitat pública de qualitat. Una protesta similar es realitzava al mateix temps a una ciquantena de pobles i ciutats catalanes sota el lema Més que mai sanitat pública; si o si, atenció primària.
Reobertura dels CAPs com el de Les Fontetes
El manifest de la jornada reclama la reobertura de tots els Centres d'Atenció Primària (CAPs) i consultoris locals, començant a Cerdanyola per l'ambulatori de Les Fontetes; la recuperació de les visites presencials a criteri de pacient i de la metgessa i la infermera de referència; redimensionar els Equips d’Atenció Primària en funció de la població a atendre, incloses les persones que viuen en residències, amb "consolidació del personal administratiu, augment sensible del personal d’infermeria i recuperació del personal mèdic perdut els últims anys"; i destinar el 25% del pressupost de Salut per als Equips d’Atenció Primària.
Altres reclamacions passen per garantir els serveis de suport als Equips d’Atenció Primària amb una comunicació fluïda amb serveis hospitalaris, implantació a tot el territori del Programa de Salut Mental de Suport a la Primària, rehabilitació, podologia i altres. També es demana capacitar l’atenció primària fent que el professional de referència pugui decidir un ingrés hospitalari o sociosanitari o prioritzar una exploració o una visita d’especialitat. Altre reclamació és la de posar en marxa Consells de Participació vinculants en cada Àrea Bàsica de Salut amb representació de pacients i ciutadania i programes d’atenció comunitària per a un enfocament globalitzador dels problemes de salut, intervenint en els condicionants socials de la salut.
El manifest d'aquest moviment social apunta que el sistema sanitari i els seus professionals han fet un esforç enorme per atendre les noves necessitats que s’han presentat amb la pandèmia de la Covid, però ho ha fet "a costa de deixar de banda moltes necessitats, perquè partíem d’un sistema debilitat per un baix finançament públic i la dinàmica de privatització que les polítiques neoliberals d’austeritat han imposat els últims anys". En aquest sentit, constaten que la part del sistema que més ha patit ha estat l’Atenció Primària de Salut que ha "hagut d’assumir noves funcions amb menys recursos".
Això, afegeixen, ha provocat el tancament de CAP's i consultoris i alguns, com el de Les Fontetes, segueixen sense obrir "amb greus repercussions en l’accés de la població als serveis sanitaris bàsics". Un altre de les crítiques és la la pèrdua de la figura mèdica i d'infermeria de referència amb atenció de professionals desconeguts pel pacient i amb manteniment "abusiu" de les consultes telefòniques o telemàtiques. Les demores per a proves, exploracions i consultes hospitalàries s'han allargat, per aquest col·lectiu, "de manera inacceptable.
Tot això, denuncien, "repercuteix en més patiment, pitjor qualitat de l’atenció i menys resolució dels problemes de salut" ja que " l’atenció primària és beneficiosa quan és accessible i longitudinal, realitzada per una mateixa professional amb la qual es creen vincles de confiança". El manifest apunta que l'atenció primària no és una prioritat perquè "genera poc negoci" i que l'increment pressupostari previst planteja un augment "de 5.000 milions per a sanitat, però només 300 milions per a l'atenció primària en els pròxims tres anys".