ERC defensa el seu projecte per a Cerdanyola i denuncia inacció d’un govern centrat en la propaganda
29 de juny de 2021 a les 12:3154 mocions per plantejar propostes de millora de la ciutat i centenars de preguntes per fiscalitzar l’acció del govern són algunes de les aportacions que defensa el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al fer balanç de l’equador de mandat. Esquerra critica al govern per fer propaganda i no acció política real per millorar Cerdanyola.
Des d'ERC destaquen que el seu grup no deixa de fer propostes, ja sigui en forma de mocions pròpies o vehiculant propostes d'entitats, davant les recances del govern del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i després d'escoltar la ciutadania amb iniciatives com les regidories de barri que aquest mes té continuitat a Cerdanyola de Baix i Montflorit. El grup municipal feia balanç de l'equador de mandat en un acte a la plaça de Jaume Grau sent molt crítics amb la gestió del govern municipal que considera fonamentada en la propaganda i no en la realitat.
Helena Solà, portaveu d'ERC a l'Ajuntament, posa alguns exemples concrets d'aquestes crítiques: la prohibició de les fogueres de Sant Joan en base a un informe de Protecció Civil que “finalment reconeixen que no existeix”; el trasllat de l’Associació de Cuidadors i Familiars de malalts d’Alzheimer (ACFA) a Ripollet; la infradotació de plantilla de la Policia Local, els problemes de salubritat de les seves dependències i els baixos salaris dels agents en pràctiques; la falta d’impuls a l’Agenda 2030; que la piscina del Bosc Tancat no s’obri fins mitjans de juliol pels problemes del concessionari: o la falta de seguiment dels serveis municipals que gestionen empreses privades són algunes de les denúncies realitzades pel grup municipal d’Esquerra.
Mirada feminista
Carme Pina destaca el treball amb mirada feminista d’una ERC amb el grup Dones d'Esquerra constituït i creixent que ha impulsat mocions per la declaració de Cerdanyola com a municipi feminista – on apunta que encara no s’ha posat el cartell anunciador a l’entrada del nucli urbà- o la reclamació de feminitzar un nomenclàtor de carrers on només hi ha 25 vies amb nom de dona, i 18 d’elles de verges o santes. Pina explica també les mocions presentades en defensa de la llengua catalana o per la llibertat d’expressió, criticant Helena Solà la retirada de la pancarta amb el lema “Llibertat presos polítics” que havia estat aprovada el Ple a través d’una moció. La portaveu considera que és una mostra que “el PSC de Cerdanyola té el perfil d’un PSOE molt dur”.
Les recances del govern i la postura de Junts
En qüestions econòmiques, Íñigo Enterria indica que ERC va ser l’únic partit crític amb una Taula de reactivació econòmica arran de la pandèmia perquè “tenia bon esperit però no rendiment de comptes” i considera que les dificultats de tramitació i la mala comunicació van fer que els ajuts a les famílies no arribessin prou a la ciutadania, al temps que critica la falta de transparència en relació als nombre de vals de compra als comerços repartits. El regidor critica també la falta de polítiques de promoció de l’ocupació en una ciutat amb atur creixent, mentre Helena Solà afegeix el desequilibri fiscal amb un IBI molt elevat -ha estat el segon de la comarca per darrera de Rubí, indica- i un IAE dels més baixos que fa que “els impostos recaiguin sobre les famílies”.
Enterria critica les “moltes recances del govern” davant les propostes d’ERC, tenint com a prioritats els acords amb Junts i En Comú Podem i, apunta, ara també amb Ciutadans, un partit que considera a punt de desaparèixer del qual el PSC vol arrossegar votants. Enterria critica també l’actitud de Junts i es mostra irònic destacant que “poden estar tranquils davant la serenor de Cerdanyola” ja que creu que en altres ciutats hi hauria protestes davant la seva seu “ja que li aproven tot” al PSC, recordant les acusacions de traïció que reben a ERC des d’altres espais de l’independentisme. El regidor comenta que Junts només ha votat en contra de les Ordenances Fiscals amb aportacions de les forces d'Esquerra del Consistori amb l'augment de l'IAE o el re`carrec en l'IBI per als pisos buits.
Residus i mobilitat
Pel que fa al medi ambient, Albert Turon indica que el principal problema ambiental de Cerdanyola és el dels residus i que a la ciutat es recicla la mateixa quantitat de residus que fa 10 anys, el 36% del total, i això incompleix la normativa europea, cosa que farà que "arribi una clatellada a la ciutadania" a la taxa de residus o que s'hagin de treure "els diners d’altres serveis”. Turon insisteix que, ja des del passat mandat, ERC ve reclamant un canvi de model de la recollida però s'ha prorrogat l'actual contracte. Les al·legacions al Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional i la col·laboració amb el recurs contenciós-administratiu presentat contra el planejament o l’oposició al crematori són altres temes ambientals que destaca Esquerra.
En relació a la mobilitat, Turon reclama millores a les línies del transport públic i un Pla de Mobilitat integral en una ciutat on, indica irònicament, “s’hauria de canviar el Facta non Verba pel Estamos trabajando en ello”. Igualment critica que “es presumeixi de suprimir la Zona Blava” sense donar informació concreta sobre el projecte de Zona Taronja i si realment garantirà la rotació d’aparcament a l’espai públic, “que és de tots”.
L'habitatge social
Montse Nieto va abordar les qüestions relacionades amb serveis socials i habitatge destacant que s’ha aprovat un Pla Local d’Habitatge “de mínims i obligat” per poder accedir a treballar amb la Generalitat. Un document, constata Nieto, que reflecteix la realitat d’una Cerdanyola amb alts preus de lloguer i compra que no són assequibles per a la majoria de les famílies. Nieto destaca la falta de resposta de l’Ajuntament als plantejaments d’entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i on considera que la marxa del local de l’ACFA a Ripollet demostra un fracàs de gestió del govern.
Dani Jovell, de Jovent Republicà, apunta que el PLH no té “ni una línia” que parli d’habitatge jove, com considera que la borsa d’ocupació municipal és “obsoleta i abandonada” al temps que considera inexistents les polítiques d’oci juvenil. Tot això, afirma Jovell, comporta “l’expulsió dels joves i l’envelliment de la ciutat”.
Els rondinaires del Ple
Un balanç força crític d’un grup que, apunta Íñigo Enterria, “som els rondinaires del Ple” perquè són els que més intervenen i fiscalitzen l’acció del govern, no de la plantilla, recalca. El regidor denuncia la falta de recursos dels treballadors municipals amb molts serveis infradotats de plantilla i amb una mala organització laboral i una “estructura fossilitzada” davant el que el govern “no ha fet res en dos anys”.