Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • ERC manté l'aposta per millorar el corredor de la R4 com alternativa realista, s...
ERC manté l'aposta per millorar el corredor de la R4 com alternativa realista, sostenible i econòmica al túnel d'Horta ferroviari

ERC manté l'aposta per millorar el corredor de la R4 com alternativa realista, sostenible i econòmica al túnel d'Horta ferroviari

22 de febrer de 2022 a les 11:18

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) creu que la construcció d'un túnel per Collserola té alternatives realistes amb eficàcia i sostenibilitat, com potenciar el corredor ferroviari de la línia R4 de Rodalies, i que la mobilitat a Cerdanyola requereix d'inversions concretes i millores als serveis abans d'inversions faraòniques "sense calendari ni pressupost".

La formació republicana considera que hi ha alternatives al túnel d'Horta sota Collserola que són més realistes, més econòmiques i amb menys impacte mediambiental. Així, des d'ERC apunten que el túnel sota el turó de Montcada -en paral·lel a la C58- permetria guanyar 7 minuts en els trajectes de Cerdanyola a Barcelona per les actuals línies de Rodalies R4 i R7. Esquerra indica que aquest túnel tindria 2'5 km de longitud, un cost de 110 milions d'euros i un temps de construcció de tres anys, mentre que subratllen que el túnel d'Horta previst al Pla Director d'Infrastructures (PDI) 2021-2030 planteja una longitud de 8 km, amb uns costos "que difícilment baixaria dels 2.000 milions sense comptar desviacions de pressupost- i que no es preveu l'inici d'obres fins el 2029 sense esmentar "quan podria entrar en servei".

Des d'ERC manifesten que aquests 2.000 milions serien el resultat dels 188 milions d'euros d'estudis i projectes, els 900 milions de la construcció de la infraestructura i el cost afegit que suposaria la construcció dels "extrems a Barcelona i Vallès que són més complexos i cars", al que s'hauria d'afegir el material mòbil no pressupostat.

Per a Esquerra, la licitació de les obres de soterrament de la línia R2 a Montcada, aprovades el 15 de febrer pel govern Central, pot suposar una millora important en la mobilitat a la zona. ERC indica que les obres "inclouen un salt de moltó a les connexions ferroviàries d'entrada a Barcelona" i això "permetrà encaminar els trens de la línia R4 pel túnel d'Aragó, augmentant freqüències i reduint el temps de viatge.

Això, subratllen, milloraria el servei que ofereixen les estacions de tren del municipi: la de Renfe al nucli urbà amb un temps de trajecte a Barcelona de 22-25 minuts i freqüències de "5 minuts en hora punta"; les dues estacions de FGC, a Bellaterra i a la UAB, amb una connexió en 35 minuts i freqüències de 6 minuts; i la quarta estació de RENFE-UAB, amb 32 minuts de trajecte i dos trens per hora.

Política de titulars que no es corresponen amb les necessitats

ERC ha volgut sortir al pas del debat sobre la mobilitat a la ciutat i la connexió amb Barcelona en què considera que hi ha "partits i grups de pressió que abanderen projectes de futur com el túnel d'Horta per amagar la seva inacció i falta de propostes realistes". Ho fa només uns dies després de la presentació d'un manifest favorable al túnel d'Horta ferroviari per part de 14 ajuntaments i entitats vallesanes -entre elles el de Cerdanyola, la UAB, el Consorci del Centre Direccional o la patronal empresarial de la nostra ciutat-. ERC rebutja "fer política a partir de grans declaracions d'intencions que acaparen titulars, però que no es corresponen ni amb les necessitats de la ciutadania ni amb la realitat" que apliquen cada dia.

Esquerra denuncia que el PSC vol fer veure un canvi de model de mobilitat "mentre la ciutat no té el Pla Local de Mobilitat, el servei de transport urbà està prorrogat des de 2012, no s'ha fet ni un metre de carril bici en tot el mandat i no s'ha posat ni un carregador de vehicles elèctrics.

Davant d'això, la formació republicana planteja propostes com una millora del bus urbà amb serveis a demanda als barris menys densos -com Can Cerdà, Montflorit o Bellaterra-, proposa una línia que enllaci totes les estacions de tren de Cerdanyola amb els principals pols de mobilitat de la ciutat, com serien la UAB, el centre urbà o el Centre Direccional quan es desenvolupi i reivindica el tramvia del Vallès per enllaçar la UAB amb Cerdanyola, Ripollet i Montcada.

Per a ERC, la presència de la UAB i el desenvolupament del Centre Direccional "exigeixen una millora urgent i significativa" del transport públic amb propostes que complementin l'oferta existent per millorar horaris, freqüències i qualitat de servei, destinant les inversions a infraestructures "que trenquin la radialitat de la xarxa". Citant dades del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), Esquerra recorda que lel 85% dels desplaçaments interurbans en aquest espai són interns al Vallès o amb el Barcelonès i que la connexió des de la nostra comarca amb Barcelona en transport públic és del 46% mentre que per la resta del Vallès és del 13%.