Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Residus, mobilitat i habitatge protagonitzen les propostes d'ERC per a les Orden...
Residus, mobilitat i habitatge protagonitzen les propostes d'ERC per a les Ordenances Fiscals

Residus, mobilitat i habitatge protagonitzen les propostes d'ERC per a les Ordenances Fiscals

10 d'octubre de 2019 a les 11:28

El Grup Municipal d’ERC ha fet una revisió de les Ordenances Fiscals vigents i fa tot un seguit de propostes per tal de posar-les al dia, amb l’objectiu de donar un millor servei als veïns, simplificar la gestió administrativa i la relació de la ciutadania amb l’administració i apropar les taxes als costos reals dels serveis i estructurar les bonificacions amb criteris socials.

Audios

10-10-2019 Helena Solà

10-10-2019 Albert Turón

10-10-2019 Iñigo García de Enterría

En qualsevol cas, condicionen el seu vot favorable a emprendre tres paquets de reformes (Residus, Mobilitat i Habitatge) en aspectes clau per a la qualitat de vida i la sostenibilitat de la ciutat.

Segons la portaveu de la formació republicana, Helena Solà, són propostes que no representen cap novetat, ja que són el resultat del treball fet per ERC durant anys, per tal d’aconseguir una ciutat més justa, més sostenible i solidària.

Residus i mobilitat

Així doncs, en matèria de residus, Albert Turón, explica que, com ja van publicar al febrer de 2019, creuen prioritari, d’una banda modificar la taxa de residus per bonificar la reducció de residus i el reciclatge per afavorir les persones i comerços que tenen bones pràctiques; dotar als serveis d’inspecció i personal administratiu necessari per fiscalitzar el contracte actual; incorporar proves pilot i millores adreçades a augmentar la recollida selectiva del 36% actual al 50%, com a mínim, així com reduir la generació de residus un 15%, objectius que cal assolir abans de finalitzar l’any que vinent.

Pel que fa a la mobilitat, Turón diu que cal exigir a l’AMB millores en transport públic, en resposta a l’impost metropolità que es comença a recaptar aquest any; aprofitar el traspàs del bus urbà a l’AMB per millorar el servei i redefinir les línies; treballar amb l’AMB, la UAB, el Parc Tecnològic i el Centre Direccional per aconseguir la nova línia d’autobús que uneixi les estacions de tren i els pols de generació de mobilitat de la ciutat. També exigir a l’AMB una ampliació dels serveis Bicibox i dels carrils interurbans amb les ciutats i polígons industrials propers; implementar punts de càrrega per a vehicles elèctrics als pàrquings públics i zones blaves i, finalment, bonificar un 75% les tarifes de zona blava per a vehicles amb etiqueta “zero” o “eco”.

Habitatge

Iñigo García de Enterría, de la seva banda va parlar del capítol d’habitatge i en el qual demanen una ordenança que reguli la verificació dels pisos buits per fer aflorar el parc d’habitatge desocupat. Per això volen que s’apliqui el recàrrec del 50% de l’IBI als grans tenidors, bancs i fons voltors propietaris de pisos desocupats. Per això s’haurà de regular com aplicar aquest recàrrec i establir el termini de 24 mesos per considerar un habitatge desocupat.

Tot això per entenen que no només s’han de fer promocions especulatives com és el cas del Centre Direccional i entenen que hi ha suficients pisos buits a Cerdanyola que poden optar a fer pisos socials i per això creuen que s’ha “d’atacar” als grans tenidors i obligar-los a pagar aquest 50% de recàrrec de l’IBI.

Ordenances Fiscals

Carme Pina va parlar de les Ordenances Fiscals i demanen que s’incorporin tot un seguit de propostes i criteris per tal d’actualitzar aquestes eines per millorar la gestió i el servei a la ciutat.

Així doncs, proposen que els preus de les taxes públiques tinguin una relació directa amb el cost del servei prestat; que les bonificacions atenguin a criteris socials, d’interès general o mediambientals i que, menys casos excepcionals, les bonificacions no arribin al 100% per tal de que els usuaris siguin conscients del valor del servei.

Quant a l’Ordenança Fiscal General, proposen enviar als contribuents una previsió de tots els impostos i taxes previstos per a l’any següent. També proposen estudiar un sistema de pagament on la persona pugui triar entre: pagar als venciments previstos; distribuir el valor total en els venciments que consideri oportú: 3,6 o 12 o bé pagar de cop en un sol venciment a començaments d’any, amb un descompte del 2% per pagament avançat i simplificar la tramitació.

Respecte a l’IAE, proposen incrementar el tipus màxim actual del 3,26 a 3,76, tenint en compte que ciutats de l’entorn el tenen al 3,80.

Pel que fa al Cementiri Municipal, es proposar bonificar el 100% dels lloguers (fins al primer any complet després d’acabades les obres) per als ninxols afectats.

Altres capítols també estudiats són el de la Grua Municipal, Zona Blava, Guals o el Bus Urbà, entre d’altres.

Finalment i respecte a la metodologia emprada en aquest estudi, Montse Nieto, explica que s’ha fet una comparativa dels tipus impositius amb les poblacions properes com: Ripollet, Sant Cugat i Barberà, així com algunes ordenances de la Diputació de Barcelona.