ERC proposa un conveni de màxims per a l'EMD de Bellaterra
29 de novembre de 2018 a les 13:52La secció local d'ERC anunciava ahir la seva proposta per a l'EMD de Bellaterra si guanyen les eleccions municipals. Des de la formació es planteja un conveni "de màxims" com el que té Valldoreix, l'ampliació dels seus límits territorials amb la incorporació de Can Fatjó dels Aurons i incrementar les mesures de seguretat al nucli tant aviat com es pugui.
Audios
29-11-2018 Helena Solà
29-11-2018 Enric Marin
29-11-2018 Quim Oltra
La secció local d'ERC proposa per a Bellaterra, si aconsegueix guanyar les eleccions municipals de 2019, l'establiment amb l'EMD d'un conveni "de màxims" com el que té Valldoreix, amb el màxim nivell competencial.
Segons afirmen la candidata republicana a l'Ajuntament de Cerdanyola, Helena Solà i el vocal de l'EMD, Quim Oltra, aquest nou conveni s'establiria de forma immediata, i podria estar entre les primeres decisions que adoptés un ajuntament governat per ERC si els ciutadans li atorguessin la seva confiança.
Una altra proposta per part de la formació republicana a l'EMD és l'ampliació dels seus límits territorials amb la incorporació de Can Fatjó dels Aurons, tal i com reclama Bellaterra des de fa temps.
ERC també planteja incrementar les mesures de seguretat tant aviat com es pugui. Solà i Oltra recorden que la mateixa Cerdanyola pateix en aquests moments de dèficit d'efectius policials. No obstant això, insisteixen que de forma immediata, es podrien posar en marxa un altre tipus de mesures com incrementar el nombre de càmeres de seguretat, connectant-les a la policia local i mossos d'esquadra, incrementar la il.luminació o millorar la neteja d'alguns solars.
Xerrada-debat dins del cicle Cerdanyola 2019
Aquestes declaracions es feien ahir en el marc d'una xerrada-debat que pretenia analitzar els avantatges que per a Cerdanyola podria comportar l'existència de l'EMD de Bellaterra si les relacions entre Ajuntament i EMD fossin millor gestionades.
Segons els ponents, la correcta gestió de les relacions entre l'Ajuntament de Cerdanyola i l'EMD de Bellaterra comportaria grans beneficis tant per a la ciutat com per a Bellaterra ja que és un territori amb moltes potencialitats.
Però perquè això sigui possible "cal modificar tant les relacions entre les dues administracions com la seva gestió", així com millorar l'actual conveni de l'EMD.
El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, comenta que una EMD és necessària en alguns nuclis per poder mantenir la seva identitat ja que "és la millor manera de defensar els nostres interessos", però afegeix que "les coses funcionen quan les dues parts hi posen ganes, és qüestió de posar voluntat perquè tothom en surti beneficiat".
Bellaterra-UAB-Cerdanyola, una agrpació amb moltes potencialitats
El professor de Periodisme a la UAB i veí de Bellaterra, Enric Marin, explica que tant Bellaterra com Cerdanyola són municipis molt afortunats per la seva estratègica situació geogràfica "a pocs minuts de Barcelona, la cinquena ciutat més agradable per viure i treballar, segons les darreres enquestes". A més, afegeix, "tenim una de les universitats més importants del món al nostre terme".
Marin assegura que "ens equivoquem si parlem de Cerdanyola i Bellaterra com d'un municipi i un barri perquè "Bellaterra-UAB", és un pack i l'encaix amb Cerdanyola seria clau".
El problema històric, segons el professor, és que la B-30 va fer de frontera trencant el territori en dos quedant Bellaterra i la universitat, "radicalment segregades", però això, indica, podria canviar i, de fet, ja ha començat a fer-ho amb la construcció del pont que uneix el Parc de l'Alba i la UAB que ha permès més relació. Però encara faltaria més capilaritat entre les dues bandes amb l'ampliació del pont antic i fins i tot amb la construcció d'un tercer per establir més vies de comunicació.
Marin recalca que Cerdanyola en els darrers 20 anys "ha crescut malament cap al nord i cap a l'est", en comptes de fer-ho cap al sud i cap a l'oest per "xuclar Bellaterra" i tenir-la més a prop. També reclama que la línia dels FFG passi pel municipi per "donar centralitat econòmica a la ciutat".
Buscar punts d'entesa genera potencialitats
Per la seva banda, el vocal d'ERC a l'EMD, Quim Oltra, explica que hi ha desafecció a Bellaterra cap a Cerdanyola perquè hi ha manca de serveis i el mateix conveni no està ben definit, no es traspassen competències i donen altres que no corresponen.
Oltra afirma que durant aquests anys s'han generat confrontaments que han estat utilitzats políticament per ambdós costats i que s'han autoalimentat. Però el vocal republicà pensa que Bellaterra "hauria de ser vista com un orgull de Cerdanyola, té joies arquitectòniques importants, es fa la recollida d'escombraries porta a porta i té un capital humà superinteressant". Per això, indica, "si es construïssin més ponts, de diàleg tots sortiríem beneficiats" afegint que "buscar punts d'entesa genera potencialitats".
Oltra reconeix que els interessos són contraposats, però si es posen d'acord el benefici es multiplica, per això treballar per un projecte comú Cerdanyola-Bellaterra, més la UAB, "és a dir, tres entitats col·laborant, les potencialitats serien increïbles".
Des d'ERC posen d'exemple per unir els dos nuclis i aconseguir una relació més estreta, la moció que presenta ERC al Ple de Cerdanyola avui dijous per implementar una línia de transport públic integrat que enllaci les quatre estacions ferroviàries del municipi (Cerdanyola-Ripollet de RENFE, Cerdanyola Universitat de RENFE, UAB de FGC i Bellaterra de FGC) permetria enllaçar Cerdanyola amb Bellaterra, passant pel Parc Tecnològic, el Parc de l'Alba i la UAB.
Després de la xerrada es va obrir un torn de preguntes per part del públic assistent.