“És molt important desestigmatitzar els perfils que viuen en llars d’infants”
21 de desembre de 2021 a les 14:30Aauri Bokesa i Rodrigo Pardo encapçalen el projecte DXT Para la Vida, una iniciativa que pretén educar, amb l’esport com a fil conductor, nens i nenes residents en centres d’acollida i trencar amb els estereotips que es generen sobre ells. El projecte té caracter estatal i es treballa en diferents centres d'acollida de tota Espanya.
Audios
21-12-2021 Aauri Bokesa.mp3
DXT Para la Vida és un projecte d’educació de valors per a menors residents en centres d’acollida que gira al voltant de l’esport. La idea es va originar l'any 2015 de la mà de l’atleta espanyola Aauri Bokesa, “DXT Para la Vida va ser el meu treball de fi de grau en els estudis de Treball Social”, afirma. També forma part de l’equip de coordinació, avaluació i seguiment del programa el doctor en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, Rodrigo Pardo.
L'entitat col·laboradora en l'àmbit financer va ser l'Agència Espanyola de la Salut de l'Esport (AEPSAD). "Ja hi havia col·laborat amb l'AEPSAD en altres activitats per promocionar l'esport saludable. Vaig comenta'ls-hi el projecte, els va semblar bona idea, i van decidir recolzar-lo econòmicament", explica Bokesa, campiona d'Espanya absoluta de 400 metres llisos en repetides ocasions.
L'any 2015 Cerdanyola del Vallès adquiriria protagonisme en aquesta iniciativa després que el Centre Residencial Acció Educativa Llar Les Vinyes es trobés entre les llars escollides per desenvolupar les activitats del programa. Actualment, DXT Para la Vida compta amb un total de tres llars distribuïdes per Espanya: la Residencia-Hogar Villa Paz, a Pozuelo de Alarcón (Madrid); el Centro Ciudad de los Niños, a Granada; i el CRAE Llar Les Vinyes, a Cerdanyola del Vallès (Barcelona). Anteriorment, també col·laboraven amb la Escuela Hogar Guillén Cano Bote, a Trujillo (Càceres). "Volíem que fos un projecte d'àmbit nacional, ens vam posar en contacte amb centres que complissin una mica les característiques que necessitàvem i on visquessin menors per fer les activitats", destaca Aauri Bokesa.
La iniciativa pretén també donar suport a la feina que fan els educadors i educadores des dels centres d'acolliment residencial. Aportar aire fresc per mitjà d'activitats relacionades amb l'esport, complementant així l'excel·lent tasca que fan els monitors de les llars durant el dia a dia.
Entre les diverses activitats que s’han dut a terme a la Llar les Vinyes, destaca la col·laboració amb el Cerdanyola Club d’Hoquei, club que es va oferir a mostrar als nens i nenes el món de l’hoquei patins. Bokesa comentava que el club d’hoquei des del primer es va interessar en donar suport al projecte. Els hi van ensenyar les instal·lacions, entrenaments i fins i tot algun partit. A més, alguns esportistes i membres del club es van acostar a la llar per fer-hi alguna activitat.
Per contra, les dificultats en trobar més clubs o entitats, fan que des de DXT Para la Vida es vulgui donar més visibilitat a les activitats que es duen a terme. “Necessitem l'ajuda de mitjans, aprofitar quan fem activitats per donar-li visibilitat, que institucions locals se'n facin ressò i vulguin aportar el seu granet de sorra per a l’educació dels menors que viuen a la llar”, reclama la coordinadora i creadora del projecte.
Des del projecte també es treballa per modificar el missatge que es té sobre nens i nenes residents en llars d’infants, “és molt important desestigmatitzar els perfils dels nens i nenes que viuen en centres d’acollida”, considera l’atleta. D’altra banda, també s’actua per a què l’esport, com a mitjà de transmissió de valors, ajudi a evitar possibles situacions d’exclusió social.
Visites d’esportistes de gran recorregut
DXT Para La Vida també acostuma a dur atletes o esportistes reconeguts perquè sigui més senzill integrar el missatge dels valors en l’esport entre els infants. Es considera important mostrar referents per ensenyar als nens que poden lluitar per un objectiu i aconseguir les seves metes. Han estat diverses les figures contrastades que s’han involucrat en la iniciativa.
L’esportista de la federació espanyola de Taekwondo, Ramon Ruiz, va protagonitzar una activitat al CRAE Llar les Vinyes, el passat dimecres 15 de desembre de 2021, on explicava més al detall la vida d'un esportista que es dedica al Taekwondo i la importància del respecte en la seva disciplina. L'any 2018 Ruiz va ser medalla de bronze en l'europeu Sub-21, actualment és un dels millors d'Espanya i gaudeix de numerables participacions en competicions internacionals.
Cristina Lara, atleta espanyola especialitzada en carreres de velocitat, va aprofitar la visita dels nens i nens de la Llar Les Vinyes a les instal·lacions del Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat, l’estiu de 2019, per fer una xerrada i compartir amb ells la seva experiència com a atleta professional. Lara aconseguiria l’any 2017 la medalla d’or en la prova de relleus de 4x100 metres del Campionat d’Europa Sub-23.
En la residència Villa Paz de Pozuelo de Alarcón, els ara ja exjugadors de bàsquet de l’Estudiantes Darío Brizuela i Sithapa Savané, junt amb l'atleta Aauri Bokesam, també exjugadora de bàsquet del club, van protagonitzar una jornada amb la col·laboració de la “Fundación Estudiantes” per promocionar els valors de l'esport com a eina de cohesió social. A dia d’avui Brizuela juga a l'Unicaja de Màlaga, per la seva banda, Savané, està retirat i és actualment comentarista de la lliga ACB a la cadena Movistar+.
L’atleta espanyol especialitzat en llançament de martell, Javier Cienfuegos va fer una visita a l’Escuela Hogar Guillén Cano Bote a finals de l’any 2015. Durant l’activitat explicaria els seus inicis, la seva experiència a l'esport, i una demostració de llançament de martell a totes les nenes de la llar. Cienfuegos és plusmarquista nacional en la categoria absoluta amb una marca de 79,38 metres, obtinguda el 6 de setembre de 2019 a Andújar, Jaén.
Conchi Bellorín, judoka espanyola i campiona d'Espanya absoluta l'any 2009, visitaria també el març de 2016 l’Escuela Hogar Guillén Cano Bote. Una jornada on va destacar els valors del judo com l'honestedat, la noblesa i el bon tracte, així com el sacrifici per arribar al capdamunt. Una de les cuidadores de la llar, Alejandra Longo, insistia en la importància d’aquests missatges, que arriben i calen entre els joves. Bellorín és actualment directora general d’esports de la junta d’Extremadura.
L’esportista espanyol en la modalitat d’esgrima, José Luis Abajo ‘Pirri’, també va donar suport a la iniciativa. Medalla de bronze en la prova individual en els Jocs Olímpics de Pekín l’any 2008, ‘Pirri’ es va convertir en el primer medallista espanyol en la modalitat d’esgrima. Com a col·laboració amb DXT Para la Vida, l’esportista va transmetre als nens i nenes el missatge de l’esport com una poderosa eina de transmissió de valors, entre ells l’esforç, el sacrifici, el companyerisme i el respecte amb els rivals. ‘Pirri’, que porta des dels onze anys en el món de l’esgrima, destaca la importància dels projectes de transmissió de valors, “recolzo tota aquesta mena d’iniciatives, sempre al voltant del joc net i amb l’esport com a forma de vida”, afirma.
Ruth Beitia, exatleta en l’especialitat de salt d’alçada, també va voler enviar un missatge de suport per tots els nens i nenes involucrats. L’any 2016 aconseguiria la medalla d’or en la prova de salt d’alçada en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, convertint-se en l’única atleta espanyola en obtenir un or olímpic. Contribuint amb DXT Para la Vida, Beitia destacava la importància de l'esperit de sacrifici, la perseverança, saber perdre i, sobretot, saber guanyar. A més, reconeixia la gran influència que ha tingut l’esport en la seva vida. “A mi l'esport m'ho ha donat absolutament tot, molt més que el que jo li he donat a l'esport i, sobretot, m'ha ensenyat valors”, afirmava l’exatleta de Cantàbria.
La col·laboració amb figures reconegudes dins el món de l’esport facilita el missatge que es vol transmetre als nens i nenes sobre els valors de l’esport. “Nosaltres, que aparentment podem semblar molt llunyans per a molta gent, hem viscut experiències similars a les d'aquests nens i el nostre exemple els pot servir de motivació", explicava Sithipha Savané en l’activitat organitzada a la Villa Paz de Pozuelo de Alarcón. L’exjugador de bàsquet va aprofitar també per elogiar el paper dels esportistes involucrats en aquesta mena d’iniciatives on es divulguen uns principis i valors molt útils per a la vida.
L'esport al final és una excusa per assolir altres objectius
En general, es treballa per allunyar als nens de la concepció de l'esport com una via d'èxit. Es considera molt important normalitzar que no tothom arriba a l'elit esportiva. D'altra banda, també es pretén que nens i nenes puguin conèixer les seves fortaleses o metes personals per altres camins. "Al final l'esport és l'excusa, la formació es pot aconseguir mitjançant diferents alternatives. El que aporta és poder reforçar els hàbits saludables i ficar-lo al seu dia a dia, però es pot ajudar en l'educació a través de moltes altres fórmules", considera Aauri Bokesa. Encara que pugui semblar l'eix central del projecte, es dóna molta importància a la formació no tan físicament sinó més intel·lectualment.
Al final l'esport és una via en la qual es barregen races, religions, gènere, fet que permet fomentar una sèrie de valors vitals en la formació de cada persona. En referència a la frase de Nelson Mandela que recordava Aauri Bokesa, "l'esport té la capacitat per trencar barreres i superar qualsevol problema social". Un dels arguments principals en els quals es basa DXT Para la Vida.
Reportatge: Martí Grau.