Es presenta el Pla Local d'Inclusió Social de Cerdanyola
3 de desembre de 2008 a les 0:00Cerdanyola ha posat en marxa un Pla Local d'Inclusió Social que es desenvoluparà en tres fases. La primera és la de diagnòstic, en la que ens trobem ara. L'objectiu del Pla és planificar les polítiques socials i de nbenestar a mig i llarg termni, que es fonamenta en graus diversos d'interacció entre l'Administració i les organitzacions amb finalitats d'interès social.
L’Ateneu acollia ahir la jornada de presentació del Pla d’Inclusió Social de Cerdanyola, engegat per l’Ajuntament de la ciutat amb el suport del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat.
La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Civils, Carmen Rebollo, explica que amb el Pla d’Inclusió, Cerdanyola “dóna un pas més perquè serà l’instrument que ens permetrà treballar en valors com la transversalitat i la participació i aconseguir que les polítiques socials siguin més eficients i eficaces”. Rebollo creu que no només les institucions treballen pel benestar de les persones sinó des de les entitats es treballa per la cohesió social amb un objectiu comú: que Cerdanyola sigui una ciutat cohesionada”.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, coincideix amb Rebollo en la necessitat d’actuar conjuntament, institucions i entitats per aconseguir una societat cohesionada. Morral comenta que “és el valor més important d’una societat, però també té una enorme fragilitat”.
Instrument per planificar les polítiques socials
Un Pla Local d’Inclusió és un instrument transversal de planificació de les polítiques socials i de benestar a mig i llarg termini, que es fonamenta en graus diversos d’interacció entre l’Administració i les organitzacions amb finalitats d'interès social.
L’exclusió social és un fenòmen complex que es caracteritza per un progressiu allunyament d’una situació d’integració social que varia en intensitat i en gravetat segons la situació de la persona. El terme exclusió no només té a veure amb la insuficiència de recursos econòmics, sinó amb una acumulació de mancances que impideixen a les persones que les pateixen accedir a béns i drets considerats bàsics, així com participar en l’esfera social, comunitària i política de manera satisfactòria.
El Pla Local de Cerdanyola consta de tres fases ben diferenciades. Ara, a l’inici de la primera fase, de diagnòstic, s’hauran de conèixer quins són els principals àmbits on es donen els processos d’exclusió social de la ciutat així com conèixer quins són els col·lectius en situació de més vulnerabilitat, segons explica el cap de l’Oficina tècnica del Pla, Diego Rodríguez.
A la segona fase s’elaborarà el Pla d’acció del Pla Local d’Inclusió Social i a la tercera es farà l’avaluació i adequació de les accions als resultats esperats.
La plana web
Diego Rodríguez explica que per poder assolir els objectius proposats ens hem de dotar d’estris i instruments adients En aquest sentit, el Servei de Promoció Social en la figura de l’Oficina Tècnica del Pla Local d’Inclusió Social de Cerdanyola posa en marxa un espai virtual a fi i efecte d’afavorir el diàleg i la comunicació entre els agents que treballen pel desenvolupament i la inclusió social dels veïns i veïnes de Cerdanyola, a través de la web municipal local www.cerdanyola.cat/plainclusio.
Durant l’acte es van exposar també altres experiències com “L’estratègia d’Inclusió i Cohesió Social a Catalunya”, a càrrec de Marina Sánchez, coordinadora de l’Òrgan Tècnic del Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social de la Generalitat. També es va parlar de “L’exclusió social, col.lectius vulnerables i respostes coordinades des de l’Administració Pública. Noves respostes per a noves problemàtiques”, a càrrec de Ricard Gomà, regidor de Benestar Social a l’Ajuntament de Barcelona. Per últim, es va explicar “El Pla Local d’Inclusió social de Santa Coloma de Gramenet”, a càrrec de Gemma Jaumandreu, coordinadora de l’Oficina Tècnica del Pla d’Inclusió d’aquesta localitat.