Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Esquerra proposa instal·lar contenidors intel·ligents als barris de la N150
Esquerra proposa instal·lar contenidors intel·ligents als barris de la N150

Esquerra proposa instal·lar contenidors intel·ligents als barris de la N150

13 de maig de 2022 a les 12:37

ERC proposa que s'instal·lin, de forma immediata, contenidors als barris de Cerdanyola que envolten la Carretera de Barcelona davant el canvi en el model de recollida de residus previst a Ripollet ja que consideren que podria incrementar el volum de residus de Cerdanyola.

Albert Turon i Carme Pina, regidors d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Cerdanyola proposarà una moció al pròxim Ple municipal perquè els contenidors de residus instal·lats a l'entorn de la Carretera de Barcelona, als barris que fan frontera amb Ripollet, tinguin obertura amb targeta o amb una app de mòbil davant el canvi en el model de recollida de residus previst a Ripollet ja que consideren que podria incrementar el volum de residus de Cerdanyola.

Canvi a Ripollet pot generar "turisme de residus"

Carme Pina explica que l’Ajuntament de Ripollet ha anunciat que, a finals de juny, implementarà un nou sistema de recollida de residus amb el que preveu augmentar el percentatge de recollida selectiva. El nou model és híbrid ja que es diferenciat segons el barri, i a la zona que limita amb Cerdanyola els contenidors d’envasos, orgànica i resta només els podran obrir els veïns i veïnes de Ripollet amb targeta o una aplicació del mòbil i només es mantindran oberts els contenidors de paper i vidre.

La regidora manifesta que “la proximitat amb els contenidors dels carrers de Cerdanyola obre la possibilitat de que algunes persones prefereixin canviar de carrer per desfer-se dels seus residus” davant qualsevol dificultat o falta d’adaptació al nou model de recollida. Un "turisme de residus" que ERC creu que podria provocar un mal funcionament en la recollida de residus de Cerdanyola en forma de saturació de contenidors, desbordaments i un increment dels residus a recollir, transportar i tractar, amb el proporcional increment de costos.

La regidora explica que el seu grup s’ha reunit amb veïnat  de la zona que li han transmès aquesta inquietud i per això proposen que els contenidors dels barris contigus a Ripollet incorporin de manera urgent sistemes intel·ligents de tancament per targeta i mitjançant una aplicació de mòbil a disposició dels veïnat de Cerdanyola.

Avançar cap un nou model d'obligat compliment

Albert Turon indica que aquest canvi faria avançar unes passes cap un nou sistema de recollida de residus que s’ha de fer de forma obligada per l’actual incompliment de la normativa catalana i les directives europees. El regidor, i alcaldables a les pròximes eleccions, insisteix que Esquerra “porta anys denunciant que amb el sistema actual no s’ha aconseguit anar més enllà d’un 36% de recollida de residus”, la qual cosa incompleix la normativa i per tant que cal  fer un nou contracte de neteja viària i recollida de residus i aquest canvi als barris de frontera amb Ripollet suposaria un avenç en aquest camí.

Turon indica que la instal·lacio d’aquests contenidors evitaria problemes d’higiene en cas de desbordaments i l’augment de costos que suposaria “la recollida, trasllat i reciclatge d’uns residus que no ens corresponen a Cerdanyola” en el cas que veïns de Ripollet dipositin els seus residus a contenidors de la nostra ciutat.

L’actual contracte de recollida permet una variació anual d’un 10% i per molt menys d’aquesta quantitat es podria assumir la despesa d’aquest canvi que, afegeix, s’haurà de fer igualment quan es faci el canvi del sistema de recollida.

Turon destaca que fa anys que ERC va avisar amb temps que al 2019 vencia el contracte de recollida de residus, actualment prorrogat, i que s’hauria d’haver planificat i dissenyat un nou model i poder-lo licitar i atribueix “una mica” la vaga dels treballadors de PreZero prèvia al Roser de Maig a que no es fes aquest canvi ja que un nou contracte ja hauria renovat el valor de la concessió i el tipus de servei que s’han de prestar, incloent-hi la recollida selectiva porta a porta o amb contenidors tancats. En aquest sentit, els regidors d’Esquerra afegeixen que la falta d'un model eficaç en la gestió dels residus no només pot suposar penalitzacions econòmiques per no complir les normes, sinó que la pròrroga d'aquest contracte “caducat “i obsolet perjudica greument els treballadors del servei”.

Canvi complex però inexcusable

ERC reconeix que és un canvi complex, perquè es tracta de la concessió econòmica més important en un tema clau des del punt de vista de sostenibilitat ambiental, però també per la gestió de la ciutat ja que “s’ha de fer bé perquè qualsevol disfunció en aquesta qüestió genera brutícia o queixes”. Però Turon remarca que “és inexcusable que, sabent que el contracte vencia al 2019, no haguessin preparat una alternativa”. El regidor remarca que s’ha de preveure quin model de recollida s’ha d’implantar amb valentia apostant pel porta a porta als barris menys densos i insisteix que ha d’haver un control exhaustiu d’un servei “que és el que costa més recursos de diners que són de tots”.

ERC insisteix que des de 2018 ha presentat diverses mocions apostant per planejar i executar aquest canvi de model proposant estudis per a millorar el sistema de recollida de residus dos anys abans no finalitzés el contracte vigent, reclamant que s’implementés un pla de millora, plantejant una prova pilot per a la recollida específica de restes d’esporga i el repartiment de compostadors per a reduir la fracció orgànica a tractar o instant l’Ajuntament a complir amb el pla metropolità PREMET 25 que estableix els objectius de recollida selectiva i preveient els increments de costos i sancions a afrontar si no s’aconsegueix.

Carme Pina indica que les dades d’altres municipis que han implementat el porta a porta demostra efectivitat ja que a Corbera en tres mesos han augmentat la recollida selectiva del 44% al 75% i a La Garriga en poques setmanes han passat del  43% al 79%.