EUiA defensa el nou model de gestió de residus del conseller Milà
23 de maig de 2005 a les 0:00Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) va celebrar dissabte a l'Ateneu una jornada sobre la gestió de residus en què es va defensar el model de gestió plantejat per la Generalitat que consideren un canvi molt important respecte la política de l'anterior govern català. El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, tancava la jornada de reflexió d'EUiA destacant la necessitat de potenciar la minimització, reutilització i inertització dels residus.
La jornada va analitzar diversos aspectes de la gestió de residus urbans a Catalunya com el paper dels municipis o les qüestions de fiscalitat, va abordar l'experiència d'EUiA en diverses actuacions concretes com l'abocador del Garraf o la visió dels moviments socials, amb participació d'entitats com la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya o entitats ecologistes com l'Adenc o la Cepa.
El diputat d'EUiA Jordi Miralles va remarcar que es posa en marxa una nova política de tractament de residus a Catalunya que "posa en qüestió un model de producció que afecta el país i les persones" i que genera problemes d'insostenibilitat ambiental i fins i tot provoca col.lapses de trànsit o d'increment de la sinistralitat laboral. Miralles remarca que el govern de la Generalitat ha d'intensificar la política social ja que "no només d'Estatut viuen els ciutadans" i que cal plantejar qüestions sanitàries o educatives que necessiten resposta amb una política social que abordi temes laborals o de residus.
Miralles destaca que el debat produït a Cerdanyola, obert per l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, el regidor i membre d'EUiA Josep Balcells i el responsable de medi ambient de la formació, Juanjo Cáceres, servirà de base perquè a la IV Assemblea Nacional del partit, prevista pels dies 9 i 10 de juliol, es prengui una posició política respecte a aquests temes.
Joan Pallisé, director del Servei Meteorològic de Catalunya i membre d'EUiA, destaca que l'anterior govern de la Generalitat aplicava un model de gestió de residus en que no es separava res, hi havia emplaçaments a diferents llocs del país que reclamaven un transport llarg dels residus i s'apostava per abocar o incinerar. Pallisé considera que el nou model és més sostenible i passa per la recollida selectiva, la separació i triatge i una gestió de residus amb proximitat al territori on es genera.
El dipòsit de residus de Sugrañes no serà un abocador
En aquest contexte és on Pallisé planteja la proposta del dipòsit de residus a la zona d'extracció d'àrids de Sugrañes ja que considera que és una proposta global per al Vallès que inclou plantes de tractament de tots tipus davant un abocador que s'esgota, en referència al de Coll Cardús. Segons Pallisé, el dipòsit de residus de Cerdanyola seria inert, imnpermeabilitzat, amb vida limitada a 10 anys i per a la seva integració a ala Via Verda,
Aquest és també el posicionament del conseller de Medi Ambient i Habitatge. Salvador Milà considera que el compromís del Consell d'Alcaldes del Vallès Occidental és "un bon punt de partida per començar a negociar" sense voluntat d'imposició i sí de participació. Milà manifesta que el dipòsit de Cerdanyola "mai serà un abocador ja que o serà un tractament inertitzat o no serà" i afirma que seviria per restaurar el clot d'extracció d'argiles de Sugrañes i incorporar-lo a la Via Verda.
Segons Milà, l’objectiu de la seva política de residus és minimitzar al màxim la seva producció, i amb els que es generin, tractar-los de manera adequada per potenciar la seva reutilització, ja sigui com a matèria primera o compost. El dipòsit de Cerdanyola acolliria material de rebuig que considera que també ha de ser tractat i inertitzat, de manera que no sigui perillós pel medi ambient amb compactació amb mòduls que es destinarien a la reconstrucció del territori.
Milà explicà que Catalunya és un país ple d’esvorancs causats per les pedreres, que cal reconstruir i que l’ús del material inertitzat barrejat amb arenes pot fer aquesta funció. El conseller anuncia que properament es faran diverses experiències pilot de reconstruccions del territori. Una d’aquestes serà una pedrera ubicada a la Vallençana, a Montcada i Reixac.
Recollida Selectiva
Salvador Milà va destacar la importància que s’apliqui la recollida selectiva a tot el país i destaca que és molt important que les administracions, i especialment els Ajuntaments, expliquin molt bé als ciutadans la necessitat de participar activament en la recollida selectiva.
El conseller critica la política de molts Ajuntaments que van revisar el cadastre i van anunciar la supressió de la taxa d’escombrariesja que la realitat és que hi hagué una assimilació de l’IBI i la taxa de la brossa, incrementant-se amb les consegüents revisions. Mila considera que ara, quan ha calgut tornar a desdoblar els impostos, és quan a molts Ajuntaments apareixen els problemes.
El conseller fixa en l’any 2007 la data en la qual tots els Ajuntaments haurien de tenir implantada la recollida selectiva. Si no ho fan veuran incrementada la taxa que paguen per tona portada als abocadors o plantes de tractament de residus i veuran minvats els recursos produïts per la recollida selectiva en productes com el paper o el vidre.