Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat assaja nous materials i processos de fabricació de dispositius electròni...
Eurecat assaja nous materials i processos de fabricació de dispositius electrònics orgànics impresos

Eurecat assaja nous materials i processos de fabricació de dispositius electrònics orgànics impresos

14 d'octubre de 2020 a les 12:44

El centre tecnològic Eurecat, amb seu a Cerdanyola, coordina el projecte europeu Madras, que desenvoluparà nous materials i processos de fabricació per a la producció escalable a nivell industrial de dispositius electrònics orgànics, també coneguts com a dispositius Olae, integrats en peces plàstiques amb l’objectiu de facilitar la seva arribada al mercat.

Els avenços en l’àmbit de l’electrònica impresa i materials han obert la porta a la creació de productes amb noves funcionalitats, més lleugers, més prims i més flexibles, de manera que han facilitat el desenvolupament d’aquesta tecnologia i la proliferació d’aplicacions per a diferents sectors.

Davant d’això, els responsables del centre tecnològic del Parc Tecnològic del Vallès (PYV) indiquen que els dispositius orgànics es consideren una alternativa viable als conductors inorgànics tradicionals, com el coure o el silici. El seu funcionament incorpora l’electrònica orgànica impresa sobre superfícies flexibles com plàstics o papers, per a nombroses aplicacions, entre les quals figuren la producció d’envasos intel·ligents, de pantalles enrotllables, de cel·les solars flexibles, de dispositius de diagnòstic d’un sol ús i de bateries impreses, entre altres innovacions.

Així, la coordinadora del projecte Madras, Rosa Araujo, project manager d’Eurecat, apunta que aquest programa europeu té com a objectiu “demostrar una millora dels dispositius Olae, establint una metodologia de fabricació alternativa robusta i un enfocament innovador, en un procés competitiu escalable”.

El projecte proposa dos productes per al mercat d’autenticació i fabricació intel·ligent, que, segons Araujo, “mostraran un avenç cap a la digitalització i la Internet of Things, per la seva contribució al desplegament sostenible de productes intel·ligents per a ús del consumidor”.  Aquests productes, apunta la cocordinadora de Madras, “pertanyen a la tendència emergent mundial de l'electrònica estructural amb mercats dirigibles molt grans, com són el sector de l’automoció i l’assistència sanitària, entre molts altres”.

La tecnologia innovadora desenvolupada en el marc del projecte s’implementarà en dos demostradors d’electrònica impresa integrada en peces plàstiques. En concret, es demostrarà amb una etiqueta flexible de geolocalització adreçada al sector logístic i amb un fotosensor biomètric que s’aplicarà per identificar els usuaris d’un servei de mobilitat elèctrica.

El projecte MADRAS està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, i compta amb la participació d’11 socis més d’Espanya (Eticas Research and Consulting, TECNOPACKAGING, UNE i Cooltra Group), França (Genesink, Arjowiggins i Uwinloc), Dinamarca (infinityPV), els Països Baixos (TNO) i la República Txeca (COC i Universitat de Pardubice).