Eurecat Cerdanyola participa en el projecte Aero-Train de tecnologies per a la inspecció aèria
14 de gener de 2025 a les 8:38El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola ha participat en el projecte europeu Aero-Train per a l’acceleració d’una nova generació de tecnologies que permeten l’automatització de la inspecció i el manteniment d’infraestructures, mitjançant robòtica aèria i sistemes intel·ligents que contribuiran a agilitzar les operacions i a augmentar la seguretat.
La iniciativa ha potenciat la formació de joves investigadors, que han generat publicacions científiques i prototips, incloent-hi conceptes com el disseny i el control de plataformes aèries amb capacitat d’interacció física amb l’entorn, juntament amb la tecnologia que permet el teletransport i l’assistència als operadors per al control remot de dispositius aeris en situacions complexes.
Aero-Train ha permès als estudiants establir xarxes i intercanviar coneixements, i, així, evolucionar l’estat actual i la maduresa de les tecnologies per a la inspecció i el manteniment d’infraestructures a les indústries.
Autonomia i operació simplificada de dispositius aeris en situacions complexes
En el marc del projecte, s’han impulsat innovacions en robòtica aèria per avançar en la millora de l’autonomia operativa, la seguretat i l’eficiència en les tasques d’inspecció i les interaccions físiques, que permetran reduir la participació humana en tasques perilloses.
A més, els investigadors també han explorat nous sistemes que combinen realitat augmentada, aprenentatge profund i pantalles millorades per a l’operació en remot en la interacció entre persones i drons o robots, amb la finalitat d’optimitzar la informació i el coneixement a l’abast dels operadors i, així, reduir-ne la càrrega de treball.
El director de la Unitat de Robòtica d’Eurecat, Daniel Serrano, indica que fins ara “els drons han funcionat majoritàriament com a elements passius que permetien l’observació de l'entorn, i en el projecte Aero-Train s'han desenvolupat sistemes que permeten interactuar amb aquest entorn, fent d'aquests robots un element actiu, fet que permet passar del monitoratge habitual al manteniment d'infraestructures”.
Segons Serrano, el manteniment de les infraestructures crítiques a la societat actual “suposa un gran cost i temps, dos factors que aquest tipus de solucions poden ajudar a pal·liar”.
Entre les accions implementades a Aero-Train, la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat ha obert els seus laboratoris i ha donat suport als investigadors participants en la iniciativa per als seus desenvolupaments. També ha organitzat una setmana de proves a les instal·lacions de l’espai Sabadell Rambla de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ubicat a l’antiga estació de Sabadell Rambla d’FGC, per posar a prova els desenvolupaments realitzats en matèria d’inspecció amb drons.
El responsable de la línia de Robòtica Aèria a Eurecat, Julián Cayero, afegeix que el projecte ha suposat “una oportunitat idònia perquè els joves investigadors teixissin una xarxa de contactes entre les empreses, els centres tecnològics i les universitats més destacades en el sector dintre d'Europa i, a més, s’han establert connexions duradores entre els mateixos socis del consorci”. D’altra banda, destaca Cayero, “gràcies al projecte estem molt més a prop de poder tenir robots que facilitin treballs d'alt risc, com el que suposa penjar-se amb cordes d'un aerogenerador per conèixer el seu estat”.
El coordinador del projecte, Matteo Fumagalli, indica que el projecte “ha format una nova generació de joves investigadors creatius, emprenedors i innovadors per esdevenir els futurs líders en el camp de les tecnologies robòtiques aèries per a la inspecció i el manteniment”.
Durant tres anys, Aero-Train ha facilitat als joves investigadors una formació interdisciplinària en la intersecció del desenvolupament de programari de vehicles aeris, software embarcat, intel·ligència artificial i la interacció humà-màquina per superar els desafiaments de l’automatització del monitoratge i reparació de la salut estructural de la infraestructura civil i industrial, alhora que els ha proporcionat el coneixement de les tendències de la indústria i les necessitats del mercat.
Entre els seus reptes de futur, els pròxims anys els joves investigadors preveuen continuar les seves investigacions per ampliar les aplicacions de la robòtica aèria i fer-les més robustes, així com la creació de nous algoritmes per garantir que aquests sistemes siguin més segurs i confiables.