Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat Cerdanyola participa en la creació d'un robot autònom per desmantellar e...
Eurecat Cerdanyola participa en la creació d'un robot autònom per desmantellar estructures d’amiant

Eurecat Cerdanyola participa en la creació d'un robot autònom per desmantellar estructures d’amiant

12 de juliol de 2018 a les 8:51

Un equip d’experts de l’àmbit de la robòtica està dissenyant una solució robòtica per desmantellar estructures d’amiant de forma àgil i segura, que permetrà reduir la despesa i el temps invertit en el procés i minimitzar l’exposició humana a aquest material de construcció, present en multitud d’edificis antics malgrat que actualment està prohibit per ser considerat tòxic.

El projecte, anomenat Bots2Rec i en el qual participen especialistes de les instal·lacions d'Eurecat a Cerdanyola, té com a objectiu el desenvolupament d'un sistema robòtic de múltiples unitats robòtiques, compostes per una plataforma mòbil i un braç robòtic dotat d'eines abrasives i de succió, i un sistema central d'aspiració i subministrament d'energia que serà controlat fora de la zona contaminada per supervisar els treballs de retirada de l'amiant.

Els robots Bots2Rec comptaran amb radars avançats que podran navegar en un entorn amb una alta concentració de partícules i sensors òptics capaços de generar una imatge 3D detallada de l'edifici en el qual treballen. Pepa Sedó, responsable de la unitat de Robòtica d’Eurecat, manifesta que aquesta tecnologia "permet controlar la màquina a distància i desenvolupar part del procés de forma autònoma, el que evita l'exposició humana al material". En aquest sentit, Sedó precisa que "el centre tecnològic aporta al projecte la seva experiència en sistemes de control de processos, que permeten integrar la màquina amb el programari de control".

Bots2Rec té previst desenvolupar dos prototips, el primer dels quals ja s'ha integrat i provat inicialment en les instal·lacions d’Eurecat a Cerdanyola. L'objectiu del primer prototip és dur a terme una intensa campanya de proves per adquirir els coneixements necessaris sobre el tractament de l'amiant mitjançant robots. El segon prototip estarà disponible al setembre i podria arribar al mercat en tres anys.

Segons Sedó, els actuals processos de desmantellament "han de ser realitzats manualment per operaris experimentats i estan regulats per un protocol de seguretat molt estricte", que "frena el procés i el fa més costós". Per evitar aquests inconvenients, les solucions robòtiques de Bots2Rec "agilitzaran tot el procés, reduint fins a un 50 per cent les hores-home requerides" i "la despesa econòmica total d'una descontaminació d’amiant passarà a ser entre un 30 i un 60 por cent més barata”, segons assenyala Daniel Martín, gestor de projectes a la Unitat de Robòtica d’Eurecat.

El projecte compta amb la participació de set socis europeus en el camp de la investigació avançada i ha rebut finançament de la Comissió Europea en el marc del programa Horitzó 2020.