Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Expertes de la UAB participen a la Comissió One Health del Consell de Col·legis...
Expertes de la UAB participen a la Comissió One Health del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya

Expertes de la UAB participen a la Comissió One Health del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya

11 de gener de 2021 a les 10:04

Les professores Maria dels Àngels Calvo, catedràtica de Sanitat Animal del Departament de Sanitat i d'Anatòmia Animals; Maite Martin, degana de la Facultat de Veterinària; i Natàlia Majó, responsable del Centre de Recerca en Sanitat Animal; formen part de la nova comissió One Health constituïda pel Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya (CCVC). La comissió serà un òrgan consultiu en malalties zoonòtiques, transmissibles entre animals i persones, per col·laborar en la gestió i el control de malalties com la Covid-19.

El concepte One Health (Una Salut), promogut per la Unió Europea, indica que la salut humana, la salut animal i la salut mediambiental, així com la seva profilaxi, són interdependents i estan vinculades als ecosistemes en els quals coexisteixen. La Covid-19 ha posat en evidència que la salut és global i que les pandèmies s’han de tractar des d'aquesta perspectiva.

Amb la constitució de la Comissió One Health, el Consell de Col·legis de Veterinaris ha volgut crear un instrument de col·laboració amb l’administració catalana, que visibilitzi encara més el paper de la professió veterinària en la salut pública i que enforteixi la seva col·laboració amb l’administració.

El 60% de les malalties infeccioses són d’origen animal i, per tant, les zoonosis són un repte vigent per a la salut pública. Quan una malaltia afecta el conjunt de la població s’ha d’abordar des de la perspectiva epidemiològica independentment de l’espècie animal afectada. Els veterinaris poden aportar la seva experiència i coneixement en la gestió i control de malalties contagioses.

La política sanitària que els veterinaris apliquen en la producció animal ha afavorit que malalties humanes que fa anys tenien una elevada prevalença, actualment no suposin un problema. Alguns exemples han estat la tuberculosi i la brucel·losi; i avui, ho és el virus del Nil, que es presenta com un repte actual. Per això, és fonamental que els veterinaris i les veterinàries formin part dels equips interdisciplinaris de prevenció i lluita contra aquestes epidèmies.