Explorar les maneres de viure la catalanitat a Andorra, Balears, Catalunya Nord o el País Valencià
18 de gener de 2024 a les 9:57Bellaterra per la Independència organitza un cicle de col·loquis amb el títol ‘Parlem dels Països Catalans’ amb l’objectiu de tenir una visió de com es viu la catalanitat als territoris de la Catalunya Nord, Andorra, les Illes Balears o el País Valencià. L’escriptor i activista de la Catalunya Nord Joan-Lluís Lluís obre el cicle aquest 26 de gener i s’anuncia una sessió més dedicada a l’Alguer.
Des de la secció de Bellaterra de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), destaquen que aquest cicle de xerrades comptarà amb “la participació de ponents de les diferents contrades que formen els Països Catalans” i vol “conèixer les seves inquietuds i potenciar complicitats que ens apropin als molts caràcters que tenim en comú”.
La primera d’aquestes xerrades l’oferirà Joan-Lluís Lluís al Centre Cívic de Bellaterra el 26 de gener a les 19.30 hores que abordarà molt especialment la situació de la llengua catalana a la Catalunya Nord. Nascut a Perpinyà al 1963, l’autor de Jo soc aquell que va matar Franco (premi Sant Jordi 2017), ha destacat com activista i divulgador de la llengua catalana denunciant el que considera un etnocidi lingüístic per part de l’Estat francès i signant, amb Pascal Comelade, el "Manifest revulsista nord-català” al 1998.
Llengua i nació assetjades a les Illes Balears serà el títol de la xerrada que oferirà el filòleg eivissenc Bernat Joan el 23 de febrer. Autor de títols com Bilingüisme? Normalització? Dades sobre el conflicte lingüístic a l'illa d’Eivissa, Joan va ser un dels fundadors de Plataforma per la llengua.
Seguirà el cicle el 22 de març amb l’assagista i activista polític Josep Guia i el col·loqui El País Valencià, entre la catalanitat originària i l’espanyolització sobrevinguda. Guia és autor de textos com Països Catalans i llibertat (1983), És molt senzill, digueu-li Catalunya (1985), Des de la Catalunya del Sud (1987), València, 750 anys de nació catalana, que va guanyar el premi d'assaig Joan Fuster del 1988, i Catalunya descoberta (1990).
L’historiador, economista i exalcalde de La Seu d’Urgell (entre 1979 i 1983, al primer mandat des de la recuperació de la democràcia) Amadeu Gallart serà qui ofereixi la xerrada Coprincipat d’Andorra, entre Macron i l’arquebisbe al mes de maig, en concret el dia 10.
Des de Bellaterra per la Independència anuncien que també oferiran una sessió del cicle, encara per determinar, sobre l’Alguer, a l’illa de Sardenya.