FEMvallès aposta per una connexió de Ferrocarrils a través de Vallvidrera i no pel túnel d'Horta
13 de juliol de 2020 a les 8:37La plataforma socioeconòmica per la promoció del Vallès, FEMvallès, es posiciona a favor de la construcció d’un nou túnel per a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a través de Vallvidrera ja que seria menys costós i més curt que l’alternativa del túnel d’Horta, projecte aquest que no descarten per al futur.
Femvallès surt al pas així de l’anunci que el departament de Territori i Sostenibilitat estudia la construcció d’aquest túnel i la redacció de l’estudi informatiu per a definir-ne el traçat per millorar la comunicació entre el Vallès i Barcelona i que la patronal Foment del Treball ha afegit els últims dies a la llista de les 100 infraestructures bàsiques per a Catalunya (veure la fitxa XFP7/2020 al catàleg actualitzat del llistat), patronal que, igual que FEMvallès, considera que aquest nou túnel per Vallvidrera “no és incompatible amb una futura nova línia pel túnel d’Horta”. Per a la plataforma FEMvallès, la connexió ferroviària Vallès-Barcelona és la més col·lapsada de Catalunya per l’alta demanda i el límit tècnic que imposa l’actual infraestructura i calculen que el nou túnel “estalviaria 15 minuts de viatge conduint al centre de Barcelona”.
FEMvallès defensa que el nou túnel connecti el Vallès fins al centre de Barcelona a través de Vallvidrera, “seguint el traçat històric que el 1917 va arribar al Vallès” ja que aquest traçat “és més curt i menys costós que l’alternativa a través d’Horta, la qual suposaria molt més recorregut i major cost”. Des de la plataforma apunten que el pas de la línia per Vallvidrera “mantindrà l’equilibri actual entre els dos sistemes urbans de Sabadell i Terrassa, evitant l’obligació de passar per Sabadell als terrassencs”. La plataforma no descarta que el túnel d’Horta es construeixi en el futur però creu que “els motius econòmics i tècnics demanen prioritat al nou túnel de Vallvidrera”.
Actualment, els Ferrocarrils de la Generalitat disposen de dues estacions al municipi de Cerdanyola, les de la UAB i Bellaterra.
La plataforma vallesana també demana a la Generalitat que s’estudiï la connexió directa de les línies Vallès - Baix Llobregat dins Barcelona, entre Sarrià i Plaça Espanya. FEMvallès creu que aquesta connexió evitaria la creació de nous culs de sac en el sistema ferroviari i demana que les inversions dins Barcelona i de connexió amb el Vallès es facin “en termes de la màxima economia i de no duplicació de xarxes, en una capital ja densa en sistema ferroviari”.
Una altra de les demandes és la conversió a ample internacional de tota la línia del Baix Llobregat i del Bages. La línia del Vallès és d’ample internacional i la unió d’ambdues seria “un mecanisme d’impuls a la gradual transformació a aquesta amplada”. Aquesta conversió facilitaria la unió de xarxes d’ADIF i FGC per a mercaderies que circulen des de Lleida al port amb una simple connexió a Sant Vicenç de Castellet.
FEM Vallès
La plataforma FEM Vallès és una iniciativa promoguda per la patronal Cecot, el Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), la Unió Empresarial Intersectorial Cercle d’Empresaris i Via Vallès. Entitats com Cerdanyola Empresarial, Baricentro, l’Associació d’Empresaris de Castellbisbal, l’associació Sant Cugat Empresarial, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona (delegacions del Vallès Oriental i Occidental), el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Delegació del Vallès) i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (Delegació del Vallès), CCOO (Vallès Oriental, Vallès Occidental i Catalunya Central), UGT (Vallès Oriental i Vallès Occidental), la Cambra de Comerç de Terrassa, el Col·legi d’Advocats de Terrassa i el Col·legi d’Advocats de Sabadell han subscrit la seva adhesió a la plataforma.