FEMVallès estrena web per visibilitzar millor les seves propostes de mobilitat
11 de juny de 2020 a les 11:57La plataforma FEMvallès ha publicat aquesta setmana la nova pàgina web femvalles.cat, un espai on-line on es recull tots els treballs, estudis i articles elaborats per la plataforma i els seus col·laboradors, com els nodes ferroviaris entre FGC i Renfe, la xarxa de Bus Ràpid Vallès o la proposta de gran Àrea Vallès que unifiqui les actuals comarques Occidental i Oriental.
FEMVallès és una plataforma que planteja la unificació de les dues comarques, Occidental i Oriental, en una gran àrea Vallès -plantejament que han presentat al Parlament de Catalunya- destacant la importància de donar coherència a un espai de prop d'1'5 milions d'habitants -seria la desena comunitat autònoma en nombre d'habitants-, donar solució a les mancandes d'infrastructures i problemes de mobilitat i treballar per deixar de ser perifèria al model territorial de Catalunya.
D’entre les moltes propostes de mobilitat treballades per l’entitat, la pròpia FEMVallès destaca les 31 al·legacions al nou pla de mobilitat del Vallès "elaborades recentment per abastir una comarca amb una mobilitat estructurada i eficient". La plataforma vol fer així més "visibles i fer arribar a un públic més ampli els estudis i projectes treballats" des de la seva creació l’any 2010, i confia en que "ajudi a compartir la visió d’un Vallès metropolità ben connectat i dotat".
Entre les propostes històricament destacades de la plataforma hi ha la creació de quatre nodes ferroviaris que enllacin Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat utilitzant a la línia de Rodalies R8: Hospital General (S1-R8), Volpelleres (S2-R8), Riu Sec-Cerdanyola (R4-R8) i Riera de Caldes (R3-R8). Per a FEMVallès, la posada en servei d’aquests quatre intercanviadors, milloraria la interconnexió entre les ciutats del Vallès i el Baix Llobregat, superant l’estructura radial de la xarxa de rodalia de Barcelona. L'habilitació de trens semidirectes a la linia R4 (Barcelona-Cerdanyola-Sabadell-Terrassa-Manresa) o el pas de ferrocarrils regionals pel Vallès.
També destaca la proposta de línies Bus Ràpid Vallès–rV elaborada per l’associació Via Vallès i impulsada per FEM Vallès té com a objectius la creació d’una xarxa intermunicipal de Bus ràpid d’articulació comarcal amb origen/destí a les principals estacions de Ferrocarril i Bus.Aquesta xarxa de bus estaria alimentada pels serveis ferroviaris de Rodalies -tant de RENFE com de FGC- i comptaria amb una malla de primer nivell de Bus, que alimenta el Bus urbà i altres línies interurbanes, i que reconeix l’estructura del Vallès, que consideren “un mapa mental per a la ciutadania”. La proposta contempla que la xarxa sigui un servei entre nodes de comunicació i amb parades intermèdies a una distància que vagi dels 700 metres a 1km, una distància superior a l’existent entre les parades de Bus urbà.
FEM Vallès
La plataforma FEM Vallès és una iniciativa promoguda per la patronal Cecot, el Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), la Unió Empresarial Intersectorial Cercle d’Empresaris i Via Vallès. Entitats com Cerdanyola Empresarial, Baricentro, l’Associació d’Empresaris de Castellbisbal, l’associació Sant Cugat Empresarial, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona (delegacions del Vallès Oriental i Occidental), el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Delegació del Vallès) i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (Delegació del Vallès), CCOO (Vallès Oriental, Vallès Occidental i Catalunya Central), UGT (Vallès Oriental i Vallès Occidental), la Cambra de Comerç de Terrassa, el Col·legi d’Advocats de Terrassa i el Col·legi d’Advocats de Sabadell han subscrit la seva adhesió a la plataforma.