Generalitat i Ajuntament acorden fer més Via Verda i menys pisos al Direccional
29 d'octubre de 2003 a les 0:00Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Cerdanyola han signat aquest matí el conveni per la modificació del planejament del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès. El nou conveni contempla l'ampliació de la Via Verda, la potenciació del sòl industrial per activitats científiques i tecnològiques i l’augment de l’habitatge de protecció oficial a l’hora que es redueix el parc immobiliari. El juny de 2001 es va formalitzar un conveni urbanístic pel qual s’establia el planejament, la gestió i l’urbanització d’aquest sector del Centre Direccional de Cerdanyola. Amb el conveni signat avui pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, i l’alcalde de Cerdanyola, Toni Morral, es modifiquen els planejaments urbanístics establert en l’anterior amb la voluntat de recollir les noves demandes socials i econòmiques del municipi.
L’alcalde, Toni Morral, i els portaveus dels seus socis de govern, Consol Pla de CiU i Montserrat Puig, d’ERC, es mostraven molt satisfets per l’acord assolit, i destacaven la bona entesa entre totes dues parts durant els intensos mesos que han durat les negociacions.
El nou conveni, del qual s’informarà al ple municipal de demà dijous, suposa una modificació puntual del Pla General Metropolità i del Pla parcial del Centre Direccional entres línies principals d’actuació. En primer lloc es triplica la superfície destinada a la Via Verda, abastant més de 1’6 quilòmetres quadrats, amb una amplada mínima de 1.000 metres. Això significa que prop del 50 percent del Centre Direccional serà zona verda. A més a més es dedicaran 185.124 metres quadrats, més d’un 5 percent de la superfície total, a equipaments públics. El regidor de Territori, Rafael Bellido, deixava clar que “la Via Verda és una zona verda, i per tant està protegida. No és una reserva de sòl per a un futur creixement de la ciutat. Cerdanyola ja deixa fixats així els seus límits d’expansió. Igualment queden descartades definitivament la via de Cornisa i el túnel Central”.
En segon lloc queda reduït el parc previst d’habitatge privat, passant dels 5.100 habitatges de l’anterior projecte als 3.300 de l’actual. A més a més s’augmenta fins a un 35 percent l’habitatge social, passant dels 1.019 de l’anterior projecte als 1.200 d’ara. D’aquest habitatge de protecció oficial, un 25 percent ho serà en règim de lloguer. Tot i disminuir el parc d’habitatge els edificis no augmentaran la seva alçada i es dedicaran les plantes baixes a locals comercials.
En tercer lloc es potenciaran els usos industrials per a activitats científiques i tecnològiques. El Centre Direccional acollirà prop d’un milió de quilòmetres quadrats destinats al Parc de la Ciència i la Tecnologia. La major part d’aquest sòl industrial es destinarà a activitats tecnològiques, ue es veuran consolidades amb la instal·lació del futur laboratori de llum sincrotró. D’aquesta manera s’establirà una connexió definitiva amb la UAB, que salta la barrera de la B-30 per integrar-se en el teixit urbà de Cerdanyola, que es converteix en veritable ciutat universitària.
L’alcalde, Toni Morral, qualifica la signatura del conveni de “dia històric per a Cerdanyola. Avui Cerdanyola guanya molt, per que amb aquest pas que hem fet escriurem una nova pàgina pel que fa referència al que és la identitat de la nostra ciutat. Aquest creixement del municipi ens ha de permetre dinamitzar l’activitat social i econòmica del conjunt del municipi. Això no és una operació per sanejar les finances de les arques municipals com s’havia pensat anteriorment. Això és una operació que ens ha de permetre que el conjunt de la ciutat vegi incrementada la seva activitat econòmica i que doni resposta a les necessitats de la gent, en especial als joves amb l’habitatge protegit”.
Toni Morral considera que encara hi ha moltes coses sobre les que parlar, “la configuració urbana d’aquesta zona recull encara en bona part la configuració de l’anterior projecte. Hi ha molts temes que discutir i per tant s’endegarà un pla de participació que permeti una gestió transparent que permeti la implicació de la ciutadania, les entitats i les institucions”.
L’Ajuntament haurà d’aprovar el nou Pla parcial i la modificació del Pla General Metropolità en un termini de tres mesos. També s’haurà de redactar un estudi d’impacte ambiental per tal que en un termini de sis mesos es pugui dur a informació pública. La redacció del nou planejament serà efectuada conjuntament entre les dues administracions. El conveni serà presentat demà a la junta de portaveus i se’n informarà al ple municipal. Més endavant es convocarà un ple extraordinari per la seva definitiva aprovació.