Genís Sinca presenta la seva biografia sobre Ramon Fuster
3 de març de 2020 a les 11:05El periodista i escriptor Genís Sinca presentarà aquest dissabte 7 de març -11.30 hores a l’auditori de l’escola Ramon Fuster- el llibre Ramon Fuster i Rabés. Biografia del mestre. L’acte comptarà amb la presència de familiars del pedagog i l’exdirector general de la Unesco i exalumne de Fuster, Federico Mayor Zaragoza, entre d’altres.
La biografia de Ramon Fuster rescata la figura del que l’autor, Genís Sinca considera un dels pedagogs més fascinants del segle XX català, un dels defensors de l’ofici de mestre i de l’educació com a eines de transformació de l’ésser humà i de la societat. Ramon Fuster va ser, junt amb Maria Rosa Fabregas, el fundador de l’Escola Tagore (1957), a Bellaterra, que es va convertir en el primer centre a l’aire lliure del seu temps, inspirat en l’Escola de Bosc de Rosa Sensat, i que va ser l’origen de l’actual centre que porta el seu nom i que gestiona la Fundació Collserola.
Especialista també en Decroly o Montessori, durant la postguerra Fuster va ser professor a l'Escola Virtèlia –on va estudiar Federico Mayor Zaragoza, entre molts altres que posteriorment serien noms destacats del panorama polític i cultural del país, des dels germans Maragall a Miquel Roca, des de l’arquitecte Ricardo Bofill al publicista Lluís Bassat-.
Defensor del Concicli Vaticà II, a finals dels 50 també va participar en el col·lectiu CC (Cristians Catalans), moment en què es va implicar en la campanya de denúncia de lanomenat Afer Galinsoga –en referència a l’aleshores director de La Vanguardia, Luis Martínez de Galinsoga, que havia dit públicament que “tots els catalans són una merda” perquè el mossèn Josep Maria Aragonès havia celebrat missa en català-
El 1961 Fuster va fundar la revista infantil Cavall Fort i participà en el moviment de renovació pedagògica vinculat a l'Associació de mestres Rosa Sensat Al 1962 Ramon Fuster entra en una nova etapa pedagògica accedint durant una dècada a la direcció de l’Escola de Jardineres-Educadores del CIC i als anys 70 participa en la primera reunió de l'Assemblea de Catalunya i s’implica a fons en la creació del diari Avui. Des de 1969 a 1977, Fuster també va ser degà del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, entitat que des de 1981 convoca en la seva memòria el premi Ramon Fuster per a col·legiats de reconegut prestigi social que s’hagin distingit en el món educatiu i cultural que han rebut Maria Aurèlia Capmany, Ernest Lluch, Joaquim Maria Puyal, Martí Boada, Marta Mata, Jordi Sarsanedas o Carles Duarte, entre d’altres
Presentació a l'escola Ramon Fuster
La presentació de Ramon Fuster i Rabés. Biografia del mestre comptarà amb la participació de Maria Fuster i Guillem Fuster, filla i net del pedagog, d’Ignasi Roda, fills de Maria Rosa Fabregas –cofundadora de l’escola Tagore-, l’exalumne i exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza i el també exalumne i president de la Unió de Veïns Bellaterra Josep Maria Riba. La presentació es farà aquest 6 de matç a les 11.30 hores a l'auditori de l'escola Ramon Fuster.
També hi prendrà part Genís Sinca, l’autor de Ramon Fuster i Rabés. Biografia del mestre, periodista i escriptor. Va ser corresponsal a Itàlia del diari Avui i d’altres mitjans, és el responsable de la sessió del programa Via Lliure de RAC1 Honorables Catalans, que reivindica el nom de figures històriques del país i que també va convertir en llibre. En aquest volum, Ramon Fuster ja ocupava un dels capítols, dedicat també a Ramon Margalef i Joan Baptista Cendrós, sota el títol de Tres homenots colossals. Sinca va guanyar el premi Josep Pla de narrativa 2013 per la novel.la Una família exemplar.