Gorvatxov obre els prediàlegs del Fòrum amb una crida a escoltar i participar
6 de febrer de 2004 a les 0:00L’expresident de l’antiga URSS i premi Nobel de la Pau, Mikhail Gorbatxov, inaugurava ahir el prediàleg del Fòrum Diàlegs de la Terra Barcelona, coorganitzat pel Fòrum Universal de les Cultures–Barcelona 2004, la Cambra de Comerç de Barcelona i Green Cross International.
Gorbatxov, que ha participat en qualitat de president de la fundació Green Cross International, ha mostrat la seva satisfacció per participar en el Fòrum Universal de les Cultures, del qual assegura "és un esdeveniment nascut del consens". El premi Nobel de la Pau i president de Green Cross International ha afirmat que vindrà al Fòrum "a escoltar i participar" perquè també sempre s'ha de donar resposta als desafiaments de la nostra societat.
Gorbatxov ha destacat que la globalització ha donat a conèixer problemes antics i n’ha creat de nous. L’expresident de l’antiga URSS ha mantingut que està convençut que hi ha una alternativa per al model de desenvolupament existent i ha denunciat "l’actitud d’aquells que neguen la importància de la sostenibilitat per a la conservació del nostre planeta".
Mikhail Gorbatxov ha aprofitat la visita a Barcelona per anunciar que està convençut que vint anys després del procés de la Perestroika -que va transformar la situació política mundial amb la desaparició de la Unió Soviètica- el món actual necessita una nova Perestroika per millorar la governança global. Segons apunta Gorvatxov, "avui necessitem una nova Perestroika, una nova Glasnov. Hi ha d’haver una Perestroika per transformar el meu país, Rússia. Cal que impulsem una nova Perestroika des de la societat civil per al conjunt del món. Necessitem transparència i diàleg per construir un món millor".
Mikhail Gorvatxov ha anunciat que també intervindrà en el Fòrum de les Cultures a partir de maig, del qual assegura que "tindrà una repercussió mundial i serà una contribució molt important per a la humanitat".
El president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, ha destacat la capacitat de Gorbatxov per crear complicitat entre els líders polítics i socials i ha afirmat que la cita cultural del Fòrum pot ser "la tercera pota d’una taula formada per Davos i Porto Alegre".
En la roda de premsa convocada després de la inauguració oficial del prediàleg, l’escriptor gallec Manuel Rivas ha reflexionat, poèticament, sobre els vincles entre l’ésser humà i el mar. Rivas -autos d'obres com O lapis do carpinteiro, Un millón de vacas o Qué me queres amor- ha fet sonar un corn marí i, a continuació, l’ha regalat al Gorvatxov. El premi Nobel de la Pau ha coincidit amb les reflexions de Manuel Rivas i ha afirmat que efectivament "és més fàcil ser pessimista que optimista perquè així ens alliberem de l’acció. El repte és ser optimista" i construir un interès universal.
Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO, ha insistit diverses vegades que "parlant la gent s’entén". Ha elogiat el Fòrum com a camí per al diàleg, de la mateixa manera que la Perestroika a l’antiga URSS o la fi de l’Apartheid a Sud-àfrica van ser camins per millorar la convivència al món.
L’alcalde de Barcelona i president del Fòrum, Joan Clos, ha posat l’accent en el fet que gràcies al Fòrum es podrà viure la diversitat cultural durant cinc mesos.