Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • GREC: tres primers anys amb 6.000 documents històrics recuperats per a Cerdanyol...
GREC: tres primers anys amb 6.000 documents històrics recuperats per a Cerdanyola

GREC: tres primers anys amb 6.000 documents històrics recuperats per a Cerdanyola

8 de febrer de 2021 a les 10:19

El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) ha arribat als tres anys d'activitat. Intensificar la col.laboració amb l'Ajuntament i la dinamització d'algunes sales de Can Ortadó, que ocuparà de forma provisional, són alguns dels objectius per al 2021. L’entitat continua reclamant un Arxiu Històric de Cerdanyola.

Des del GREC remarquen que el fruit d'aquests tres anys de feina són gairebé 6.000 documents històrics de la ciutat recuperats i que “ja estan a l'abast de tothom interessat en consultar-los mitjançant l'arxiu online disponible” a la seva pàgina web (www.cerdanyolagrec.cat). Entre aquests documents hi ha 4.800 fotografies i documents històrics i més de 800 llibres, diaris i revistes íntegres i sencerament disponibles online. Els llibres i revistes són, segons apunten des de l’entitat, fruit de la tasca feta prèviament “pels custodis de l'Arxiu de Josep Maria Cortada (Xane), que ara s'ha integrat als fons documentals de l'entitat”. 

D'altra banda, l'entitat ha començat també a penjar a YouTube vídeos relacionats amb la història de la ciutat. Així, en aquests moments, ja hi ha més de 40 vídeos disponibles i està previst incrementar aquest número durant les properes setmanes.

Tot que el 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia, des del GREC fan una valoració positiva d’aquest passat any. Malgrat que van haver de “modificar radicalment” i que van haver de renunciar a l’organització de diverses exposicions físiques dels materials recuperats - molt especialment del Fons de l'Arxiu Mimó-, finalment van poder tirar endavant activitats online com l'exposició virtual sobre les Festes Majors de Cerdanyola durant el Roser de Maig, la recuperació de les que possiblement siguin les primeres imatges en vídeo filmades a Cerdanyola per l’humorista Valentí Castanys o l'edició del seu primer llibre "57 cartells de Cerdanyola" d'Albert Lázaro. A més d’això han intensificat les converses amb representants de l'Ajuntament per explorar les millors vies per assegurar la conservació i difusió del material recuperat.

Projectes per a l'any 2021

La situació de la pandèmia obliga a que l'entitat segueixi centrant la seva activitat en aquest 2021, sobre tot, en el món online. Com a principals objectius per aquest exercici destaquen la millora del seu arxiu online (amb una millor catalogació dels documents), la publicació dels materials que encara no estan disponibles i la captació d'un elevat volum de donacions de material responent a les ofertes que han tingut durant els darrers mesos. Entre aquestes donacions, destaquen, hi ha “algunes molt importants tant pel volum dels documents com per la seva antiguitat, que en algun cas és ja de més de dos-cents anys". També han començat a treballar en la digitalització de l'arxiu del "Cerdanyola Al Dia". Finalment, si és possible voldrien editar -després de l'estiu- una o dos monografies més sobre temes locals.

El GREC està també a punt de finalitzar un treball sobre la història del ball de gitanes a Cerdanyola, que van posar en marxa com a resposta a una demanda rebuda per part d'una entitat cultural que recull la història del ball de gitanes a tot Catalunya.

L’Arxiu Històric que necessita la ciutat

Un dels objectius més rellevants del GREC és que Cerdanyola  disposi d'un Arxiu Històric dotat de tots els recursos necessaris per garantir la preservació del patrimoni documental de la ciutat. En aquest sentit, apunten, han començat a treballar amb l'Ajuntament per explorar la possibilitat d'establir un conveni de col.laboració amb la UAB que fes possible que estudiants de la Universitat fessin part de les seves pràctiques acadèmiques catalogant els materials recuperats, com a pas previ a la seva cessió definitiva a un futur Arxiu Històric de Cerdanyola, quan la ciutat finalment disposi d'un equipament d'aquestes característiques.

Dinamització dels espais expositius de Ca N'Ortadó

Des del GREC es mostren especialment satisfets per l'acord assolit entre l’entitat i l'Ajuntament per poder dinamitzar -encara que sigui de forma provisional, mentre no comencin les obres de condicionament previstes a l'edifici- alguns dels espais de Ca N'Ortadó, a la Plaça Sant Ramon, i manifesten que és una tasca que “es posarà en marxa tant aviat com la situació sanitària ho faci possible”. Des del GREC destaquen la il.lussió de contribuir a que les “portes de Ca N'Ortadó es tornin a obrir al públic i poder treballar en aquest espai tant emblemàtic, encara que sigui de forma provisional”.

Durant el primer trimestre d'aquest any, l'entitat té previst dur a terme, com ha fet cada any, un acte de valoració de la tasca feta des de la seva creació, encara que, aquesta vegada, l'acte es farà de forma online.