Guanyem fa pinya i exigeix la total absolució d'Escolà
11 de juliol de 2022 a les 9:35Guanyem exigeix la total i lliure absolució de l'exalcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, acusat de prevaricació i assetjament laboral, arran de la querella interposada per la Secretària General de l'Ajuntament després de l’expedient informatiu obert per l’aleshores batlle de la ciutat
Guanyem Cerdanyola denuncia el que considera una “nova actuació repressiva de la Fiscalia, emmarcada en la causa general de l'estat contra el moviment independentista català” i exigeix la “total i lliure absolució del nostre company Carles Escolà”. La Fiscalia demana un any de presó per assetjament laboral i 12 anys d’inhabilitació per a càrrec públic per prevaricació.
Un comunicat de la formació assegura que l’expedient informatiu estava “instruït amb plenes garanties legals per a la funcionària i amb l'aval d'informes jurídics, tenia com a única i exclusiva finalitat l’obtenció d'informació relativa a determinades actuacions de la Secretària General” del consistori.
Per a Guanyem, aquest procés penal “no hauria d'haver superat mai la fase d'instrucció o, en tot cas, el litigi s'hauria d'estar dirimint en la via contenciosa-administrativa” ja que es tracta de la impugnació d'una resolució d'alcaldia.
La formació considera que aquest hauria estat el tractament judicial del fet “en condicions normals”, però el comunicat emfatitza que des del 2017 s’ha iniciat una causa general de l'estat contra el moviment independentista català i, en aquest context, “els poders de l'estat, entre ells la Fiscalia, s'han bolcat en l'estratègia de repressió i persecució de la dissidència política”.
En aquest sentit, a Guanyem recorden que la Fiscalia ja va obrir una causa penal contra Carles Escolà per la seva participació al Referèndum de l'1 d'Octubre, un procés, afirmen, que va quedar arxivat “per la inexistència de proves per sostenir el relat de l'acusació”. Per a Guanyem, el judici contra l’exalcalde de Cerdanyola s’emmarca en un “context repressiu i d'excepcionalitat” en què la Fiscalia ha obtingut amb la querella “una bona oportunitat per tornar a la càrrega, anant fins i tot més enllà que la pròpia querellant, al demanar pena d'1 any de presó”.
Per a Guanyem, la Fiscalia considera que l'obertura d'un expedient informatiu com un acte més reprovable penalment que les actuacions de Juan Carlos de Borbón, contra qui “va decidir no exercir acusació malgrat haver constatat nombroses irregularitats amb Hisenda i fins i tot la possible existència de delictes fiscals”.