Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Guia de mesures i activitats de la fase 2 en què Cerdanyola entra dilluns, 8 de...
Guia de mesures i activitats de la fase 2 en què Cerdanyola entra dilluns, 8 de juny

Guia de mesures i activitats de la fase 2 en què Cerdanyola entra dilluns, 8 de juny

7 de juny de 2020 a les 10:35

L'eliminació de les franges horàries -tret de les de la gent gran- l'ampliació fins a 15 del nombre de persones que poden reunir-se, la visita a familiars en residències, la possibilitat d'entrar en taules interiors a bars i restaurants o l'obertura de platges i piscines són algunes de les mesures més conegudes de la fase 2 de desconfinament en què Cerdanyola entrarà aquest dilluns, 8 de juny. Però el ministeri de Sanitat decreta moltes més, quines són?

El ministeri de Sanitat ha regulat les activitats permeses i les restriccions que es mantenen en cada fase de la desescalada i ha elaborat una guia sobre aquestes mesures. Les més conegudes en la fase 2 són:

  • La mobilitat de les persones per realitzar les activitats permeses està circumscrita exclusivament a la unitat territorial (província, illa o regió sanitària) i sense limitació d'horari.  La mobilitat entre províncies arribarà quan finalitzi l'estat d'alarma.
  • La fase 2 elimina els horaris per passejar o fer esport, tret de la gent gran que si ha de respectar els seus horaris. Es podran realitzar a qualsevol hora del dia, excepte en les franges reservades per a majors i persones vulnerables. És a dir, de 10.00 a 12.00 i de 19.00 a 20.00 hores.
  • Reunions de fins a 15 persones. Els grups permesos passen de 10 a 15 persones en aquesta fase. Ja sigui en domicilis, als bars i restaurants, o en zones obertes. També es poden donar passejades o fer esport en grups de fins a 15 persones.
  • Bars i restaurants. Si fins ara només estaven obertes les terrasses, ara la gran novetat és que ja es podrà consumir dins dels locals dels bars i restaurants però respectant un aforament màxim de l'40%. Encara cal oblidar-se de fer tapes o prendre canyes a les barres perquè és obligatori estar assegut en una o diverses taules que han d'assegurar una distància de dos metres entre els clients . Encara està prohibit l'ús de cartes de menú, tovallons o setrilleres d'oli i vinagre. Les terrasses mantenen la norma de l 50% del seu aforament.
  • S'autoritzen les visites  a centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències de gent gran, però regulat per cada Comunitat Autònoma.
  • Les platges queden obertes a les activitats de lleure. S'autoritzen els grups de fins a 15 persones; la utilització de dutxes, rentapeus i vestuaris, i l'obertura dels xiringuitos, que es regiran pel que s'estableix per bars i restaurants. L'establiment de torns, parcel·lacions o aforaments quedarà en mans dels ajuntaments.
  • L'obertura de la piscines recreatives a l'aire lliure arriba amb cita prèvia i un aforament màxim del 30% o el que permeti complir amb la distància de seguretat. S'organitzaran torns horaris, fora dels quals no es podrà romandre en la instal·lació. La neteja s'ha de fer, al menys, tres vegades al dia i no es podrà fer ús de les dutxes dels vestidors.
  • Reobren els grans centres comercials, encara que amb una limitació d'aforament del 40%, que és també efectiva si aquest compta amb diverses plantes. Els clients no poden fer ús de les zones comunes res més que per transitar, pel que està prohibit utilitzar els bancs o zones d'esbarjo per a nens. S'han de garantir els dos metres entre clients i si el comerç en qüestió no pot, només pot accedir una sola persona.
  • Els cinemes, teatres i auditoris reobren amb un terç del seu aforament i butaques preassignades.

Però n'hi ha moltes més que us detallem a continuació

FLEXIBILITZACIÓ DE MESURES SOCIALS

 Es pot circular per la província, illa o unitat territorial de referència, respectant les mesures de seguretat i higiene i la distància mínima de seguretat, en grups d'un màxim de 15 persones. Aquest límit no s'aplicarà entre convivents.

 Les persones de fins a 70 anys podran realitzar activitat física no professional en qualsevol franja horària excepte entre les 10:00 i 12:00 hores i entre les 19:00 i 20:00 hores.

 Durant aquests contactes socials amb tercers no convivents hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries: distància mínima de seguretat de dos metres, mesures alternatives de protecció física si no fos possible, higiene de mans i etiqueta respiratòria.

 Les vetlles podran realitzar-se amb un límit màxim de 25 persones en espais a l'aire lliure o 15 persones en espais tancats, amb independència que els mateixos siguin convivents. La comitiva per al comiat de la persona morta es restringeix a un màxim de 25 persones i sempre respectant les mesures de distanciament i higiene.

 Es permetrà l'assistència a llocs de culte sempre que no se superi un 50% del seu aforament. Es mantindrà la distància de seguretat de, al menys, dos metres entre les persones. L'aforament màxim s'ha de publicar en lloc visible de l'espai destinat al culte.

 Les cerimònies nupcials podran realitzar-se en tot tipus d'instal·lacions, públiques o privades, sempre que no se superi el 50% del seu aforament. Podran assistir a un màxim de 100 persones en espais a l'aire lliure o de 50 persones en espais tancats, mantenint la distància social, higiene de mans i etiqueta respiratòria.

 Es podran realitzar activitats de turisme actiu i de natura a grups de fins a 20 persones, i ha de concertar aquestes activitats preferentment mitjançant cita prèvia.

 Es permetrà la realització de congressos, trobades, reunions de negoci, conferències i esdeveniments promoguts per qualsevol entitat de naturalesa pública o privada. A aquests efectes, es procedirà a l'obertura de pavellons de congressos, sales conferències, sales multiusos i altres establiments i instal·lacions similars.

COMERÇ I PRESTACIÓ DE SERVEIS

 Reobertura de locals i establiments minoristes amb independència de la seva superfície útil d'exposició i venda, sempre que compleixin aquestes normes:

  • Un 40% de l'aforament total de el local i, en el cas de tenir diverses plantes, la presència de clients en cadascuna d'elles haurà de guardar aquesta mateixa proporció.
  • Garantir una distància mínima de dos metres entre clients. Si no és possible, només es permetrà la permanència d'un client dins de el local.
  • Horari d'atenció prioritari per a majors de 65 anys.
  • Les accions comercials o de promoció hauran d'acompanyar de mesures destinades a evitar aglomeracions que impedeixin mantenir la distància de seguretat i els límits d'aforament, incloent el cessament immediat de les esmentades accions comercials o de promoció si resultés necessari.

 Mercats Es garantirà la limitació a un terç dels llocs habituals o autoritzats, limitant l'afluència de clients, de manera que s'asseguri el manteniment de la distància social de dos metres. S'ha de garantir que els productes comercialitzats no siguin manipulats per part dels consumidors.

 Centres i parcs comercials poden reobrir a el públic, sempre que es respectin les mesures d'aforament, es garanteixi que els clients puguin transitar per les zones comuns (però no romandre en elles) i es compleixin les següents normes específiques:

  • L'aforament es limita a l'30% de les seves zones comuns i a l'40% en cadascun dels establiments comercials.
  • No es poden utilitzar les zones recreatives com zones infantils, ludoteques o àrees de descans, havent de romandre tancades.
  • L'ús de lavabos familiars i sales de lactància es restringirà a una única família, i no podrà simultaniejar el seu ús dues unitats familiars.
  • L'ús dels lavabos i sales de lactància comuns dels centres comercials haurà de ser controlat pel personal dels mateixos, havent de procedir a la seva neteja segons la normativa establerta.
  • A la zona d'aparcament, a més de la desinfecció continuada dels punts de contacte habituals i posada a disposició a l'abast de el client de gel hidroalcohólico, es fomentarà el pagament per mitjans electrònics.

 Centres de formació. Es possibilita a les comunitats autònomes l'obertura de centres educatius no universitaris i de formació. També es permet als titulars l'obertura d'acadèmies i autoescoles, limitant el seu aforament a 1/3 i prioritzant la formació on line. 

HOSTALERIA I RESTAURACIÓ

 Es poden reobrir a el públic els establiments d'hostaleria i restauració per a consum en el local, sempre que no se superi un 40% del seu aforament. Les comunitats autònomes poden modificar aquest aforament màxim entre el 30 i el 50%.

 No poden obrir les discoteques i bars d'oci nocturn.

 El consum dins de el local podrà realitzar-se únicament assegut a taula, o agrupacions de taules, i preferentment mitjançant reserva prèvia. En cap cas s'admetrà l'autoservei en barra per part de client.

 Es pot encarregar menjar i beguda per portar en el propi establiment.

 Les terrasses a l'aire lliure dels establiments d'hostaleria mantenen la limitació a el 50% de les taules, amb una ocupació màxima de 10 persones.

 Entre un client i un altre s'haurà de procedir a la neteja i desinfecció de l'equipament de la terrassa, en particular taules, cadires, així com qualsevol altra superfície de contacte.

 Es prioritzarà la utilització de jocs de taula d'un sol ús i s'haurà de posar a disposició de el públic dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants amb acció virucida.

 Es fomentarà el pagament amb targeta i s'evitarà l'ús de cartes de menú d'ús comú.

 Vaixella, cristalleria, coberteria o estovalles, entre d'altres, s'emmagatzemaran en espais tancats i, si no és possible, lluny de zones de pas de clients i treballadors.

 S'eliminaran productes d'autoservei com tovallons, setrilleres, setrills, i altres estris similars, prioritzant monodosi sol ús.

 En el cas de serveis que no permetin el manteniment de la distància de seguretat interpersonal, els treballadors hauran d'utilitzar l'equip de protecció adequat al nivell de risc que asseguri tant la seva protecció com la de client.

 Residències per a investigadors: Poden reprendre la seva activitat les residències, edificis, centres i instal·lacions, de naturalesa pública o privada, destinades a l'allotjament i prestació de serveis hostalers i de restauració a personal científic, tècnic i investigador.

MESURES EN EL TREBALL

 Sempre que sigui possible, es fomentarà la continuïtat de l'teletreball.

 A les empreses, comerços, centres educatius i altres entitats previstes en l'ordre del Ministeri de Sanitat, s'hauran d'adoptar les mesures necessàries per complir les mesures d'higiene i / o prevenció per als treballadors.

 S'ha d'assegurar que tots els treballadors tinguin a la seva disposició en el lloc de treball gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat virucida per a la neteja de mans, o quan això no sigui possible, aigua i sabó.

 Quan no es pugui garantir la distància de seguretat interpersonal d'aproximadament dos metres, s'assegurarà que els treballadors disposin d'equips de protecció adequats al nivell de risc i estiguin formats i informats sobre el correcte ús d'aquests equips de protecció.

 Aquestes mesures són aplicables també a treballadors d'empreses que prestin serveis amb caràcter habitual o de forma puntual a les empreses, comerços, centres i altres entitats previstes en l'ordre del Ministeri de Sanitat.

 El control horari mitjançant empremta dactilar s'ha de substituir per un altre sistema que garanteixi les mesures higièniques adequades per protegir la salut i la seguretat de l'treballador, o bé s'haurà desinfectar el dispositiu abans i després de cada ús.

 La disposició de llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball han de garantir el manteniment de la distància de seguretat interpersonal de dos metres entre els treballadors, i és responsabilitat de l'titular de l'activitat o director de l'entitat. Les mesures de distància han de complir-se en vestuaris, taquilles i lavabos, així com en qualsevol altra zona d'ús comú.

 Si un treballador comencés a tenir símptomes compatibles amb la malaltia, es contactarà immediatament amb el telèfon habilitat per a això per la comunitat autònoma o centre de salut i, si escau, amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals. El treballador es col·locarà una mascareta i abandonarà el seu lloc de treball fins que la seva situació mèdica sigui valorada per un professional sanitari.  Els centres hauran de realitzar ajustos en la seva organització horària per evitar el risc 

MESURES D'HIGIENE I PREVENCIÓ

 Hotels, establiments, comerços i locals oberts a el públic realitzaran una neteja i desinfecció de les instal·lacions adequades a les característiques i intensitat d'ús, amb especial atenció a les zones d'ús comú i les superfícies de contacte més freqüents com poms de portes, taulells, mobles, passamans, màquines dispensadores, terres, etc.

 Es podrà realitzar al llarg de la jornada, preferentment al migdia, una pausa de l'obertura de l'establiment dedicada a tasques de manteniment, neteja i reposició. Aquests horaris de tancament per neteja es comunicaran degudament a l'consumidor per mitjà de cartelleria visible o missatges per megafonia.

 Es posaran a disposició de treballadors i clients dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat virucida.

 Es realitzarà neteja i desinfecció dels llocs de treball en cada canvi de torn.

 En el cas de llocs de treball compartits per més d'un treballador, es realitzarà la neteja i desinfecció de el lloc després de la finalització de cada ús.

 Es ventilarà cada dia per permetre la renovació d'aire.

 Es procedirà al rentat i desinfecció diària dels uniformes i roba de treball.

 S'utilitzarà preferentment l'escala i l'ús d'ascensor o muntacàrregues es limitarà a el mínim imprescindible amb una ocupació màxima d'una persona, llevat que es garanteixi la separació de dos metres o en casos de persones que necessiten assistència.

 Si es permet l'ús dels lavabos per clients, visitants o usuaris, la seva ocupació màxima serà d'una persona, excepte en el cas de persones que necessiten assistència. S'haurà de reforçar la neteja i desinfecció.

 Es fomentarà el pagament amb targeta, evitant, en la mesura del possible, l'ús de diners en efectiu. Es netejarà i desinfectarà el datàfon després de cada ús.

 S'ha de disposar de papereres per dipositar mocadors i qualsevol altre material d'un sol ús, les quals han de ser netejades de forma freqüent, i al menys un cop a el dia.

 La distància entre venedor i client serà de al menys un metre quan es compti amb elements de protecció o barrera, o de dos metres sense aquests elements.

 En el cas de serveis que no permetin mantenir la distància de seguretat interpersonal, com les perruqueries, centres d'estètica o fisioteràpia, s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció adequat a el nivell de risc.

 El temps de permanència en els establiments i locals serà l'estrictament necessari.

 En comerços tèxtils, arranjament de roba i similars, els emprovadors s'han d'utilitzar per una única persona. Després del seu ús, es netejaran i desinfectaran. Després de la prova de peces o devolucions, aquestes han de higienitzar.

 No hi haurà a disposició el client productes de prova (com cosmètics, productes de perfumeria i similars), que impliquin manipulació directa per successius clients, així com tampoc de productes de telecomunicacions sense supervisió permanent per part d'un venedor.

 Els establiments i locals hauran d'exposar a el públic l'aforament màxim de cada local i assegurar que aquest aforament, així com la distància de seguretat interpersonal de dos metres, es respecta al seu interior.

SERVEIS SOCIALS

 Les comunitats autònomes i les ciutats autònomes poden permetre en el seu àmbit territorial la realització de visites als residents d'habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i centres residencials de gent gran.

 Les visites a centres residencials de gent gran es realitzaran segons les normes establertes per cada comunitat autònoma.

 S'ha de concertar prèviament la visita amb l'habitatge tutelat o el centre residencial.

ACTIVITATS CULTURALS

Es flexibilitzen les mesures per a l'accés a biblioteques, sales d'exposicions i monuments que, amb caràcter general, han de tenir en compte les següents mesures:

 Les sales que compten amb taulells d'informació i atenció a el públic hauran d'instal·lar elements i barreres físiques de protecció en l'àrea de recepció de visitants.

 Instal·lació de cartells amb normes i recomanacions específiques per al públic, així com de vinils de senyalització amb indicacions sobre la distància de seguretat, per evitar que es formin cues o aglomeracions a l'entrada i / o sortida.

 Els immobles hauran de sotmetre de forma prèvia a la reobertura a una neteja i desinfecció selectiva de les parts accessibles a el públic. Si hi ha béns culturals s'han de seguir, a més, les normes recomanades per l'Institut de l'Patrimoni Cultural d'Espanya.

 Els llocs on no es pugui garantir la seguretat dels visitants per les seves condicions especials o per impossibilitat de realitzar les tasques de desinfecció necessàries, seran exclosos de la visita pública.

 No hi haurà servei de guarda-roba ni de consigna.

 Estarà inhabilitat l'ús dels elements exposats dissenyats per a un ús tàctil pel visitant, així com les audioguies, fullets o un altre material anàleg.

 Biblioteques

  • Podran dur-se a terme activitats de consulta en sala sempre que no se superi un terç de l'aforament autoritzat
  • Quan un usuari abandoni un lloc de lectura, aquest haurà de ser netejat i desinfectat
  • Es podrà fer ús dels ordinadors i mitjans informàtics , catàlegs d'accés públic en línia, catàlegs en fitxes de la biblioteca o publicacions electròniques, els quals hauran de netejar després de cada ús.
  • Es permet el préstec interbibliotecari entre les biblioteques ubicades en alguna de les unitats territorials que preveu l'annex de l'ordre.
  • Les sales infantils i les col·leccions de lliure accés romandran tancades.

 Sales d'exposicions: Poden obrir-se a el públic les sales d'exposicions sempre que no se superi un terç de l'aforament autoritzat i s'adoptin les mesures necessàries per al degut control de les aglomeracions. A més de les normes d'higiene i 18 protecció, establertes amb caràcter general, s'han d'aplicar les següents normes:

  • S'evitarà la celebració d'esdeveniments d'inauguració d'exposicions que puguin suposar aglomeració de persones en un espai tancat.
  • Per al muntatge i desmuntatge d'exposicions temporals s'evitarà la confluència de treballadors de diferents especialitats i es mantindrà en tot moment la distància interpersonal de dos metres.
  • S'haurà de netejar i desinfectar, al menys un cop a el dia, l'interior de les cabines dels vehicles de les empreses de transport, a l'igual que els punts d'unió de la maquinària, els elements auxiliars i les eines que s'utilitzin durant el muntatge.
  • Si hi ha diverses empreses implicades en el muntatge, es realitzarà un esglaonament horari de les entrades i sortides, concentrant els treballs de cada empresa en diferents dies i horaris.

 Visites a monuments Es pot procedir a la reobertura a el públic de monuments i altres equipaments culturals sempre que les visites no superin un terç de l'aforament autoritzat. En cap cas podran desenvolupar-se en ells altres activitats culturals diferents de les visites. S'han d'observar altres mesures específiques: 

  • Es permeten únicament les visites individuals, o de convivents, evitant la realització d'activitats paral·leles o complementàries alienes a la pròpia visita.
  • Evitar la confluència de personal treballador, investigador, resident o usuari dels immobles amb els visitants.
  • Els espais on pugui haver interferència de circulacions seran objecte de senyalització i abalisament.
  • En recintes religiosos amb culte (esglésies, col·legiates o catedrals) o ocupats per comunitats religioses (monestirs, abadies o convents), s'establiran recorreguts obligatoris per separar circulacions. Si no és possible s'exigirà l'ús de màscares als visitants o s'establiran horaris diferenciats de visita.
  • Els gestors del bé poden establir dret d'admissió quan els visitants portin objectes com bosses, motxilles o similars que comportin perill per a la seguretat de les persones o els béns custodiats.

 Cinemes, teatres i auditoris Tots els cinemes, teatres, auditoris i espais similars podran reprendre l'activitat sempre que comptin amb butaques preassignades i no superin un terç de l'aforament autoritzat.

  • En el cas d'altres locals i establiments destinats a actes i espectacles culturals, la represa de l'activitat es subjectarà als següents requisits:

o Si es celebra a llocs tancats, no podrà superar un terç de l'aforament autoritzat, ni reunir més de 50 persones. 

o Si es tracta d'activitats a l'aire lliure, el públic haurà de romandre assegut, guardant la distància necessària i no podrà superar un terç de l'aforament autoritzat, ni reunir més de 400 persones.

  • Es recomanarà la venda en línia o telefònica de l'entrada. - Es permet la prestació de serveis complementaris, com a botiga, cafeteria o similars.

ACTIVITATS ESPORTIVES

Els entrenaments dels esportistes es desenvoluparan sempre complint estrictament les mesures de prevenció i higiene establertes per les autoritats sanitàries. Els esportistes no podran compartir cap material d'ús individual. Si això no fos possible, qualsevol equip o material utilitzat per a exercicis tàctics o entrenaments específics o de manteniment mecànic i de material o equipament de seguretat, haurà de ser desinfectat després de cada ús. Es procedirà a la neteja i desinfecció de les instal·lacions d'acord amb el que estableix l'ordre ministerial.

 Els esportistes integrats en clubs participants en lligues no professionals podran realitzar entrenament bàsic, de manera individual, en els centres d'entrenament de què disposin els clubs o en un altre tipus d'instal·lacions que es trobin obertes a el públic.

 La llicència emesa per la federació esportiva serveix d'acreditació per a l'esportista.

 Els clubs esportius professionals o societats anònimes esportives podran desenvolupar entrenaments de caràcter total dirigits a la fase prèvia de la competició, incloent accions conjuntes en grups de diversos esportistes fins a un màxim de 14 persones. Un cop finalitzada la primera setmana d'entrenament de caràcter total, es pot ampliar el nombre de persones participants en els treballs tàctics d'acord amb les necessitats d'execució requerides en cada cas.  Les tasques d'entrenament en lligues professionals es desenvoluparan sempre que sigui possible per torns, evitant superar el 50% de la capacitat de la instal·lació per als esportistes.  Està permès l'ús dels vestidors.

 Les reunions tècniques de treball es poden realitzar amb un màxim de 15 participants, incloent a l'tècnic, i mantenint les mesures de seguretat establertes.

 Els àrbitres poden accedir a les instal·lacions, per al seu entrenament, en les mateixes condicions aplicables als esportistes i personal tècnic.  Els mitjans de comunicació no poden assistir a les sessions d'entrenament.

 Represa de la competició de les lligues professionals.

  • La competició es reprendrà sense públic i a porta tancada.
  • Es permetrà l'entrada de mitjans de comunicació per a la retransmissió de la competició.
  • El Consell Superior d'Esports, abans de l'inici de la competició, ha de determinar el nombre de persones que podran accedir als estadis i pavellons.

 Obertura d'instal·lacions cobertes

  • La competició es reprendrà sense públic i a porta tancada.
  • Hi poden accedir: qualsevol persona que vulgui fer una pràctica esportiva, els esportistes d'alt nivell, d'alt rendiment, professionals, federats, àrbitres o jutges i personal tècnic federatiu.
  • L'activitat esportiva requerirà concertar cita prèvia amb l'entitat gestora. Per a això, s'organitzaran torns horaris, fora dels quals no es podrà romandre en la instal·lació.
  • Es respectarà el límit de l'30% de capacitat d'aforament d'ús esportiu en cada instal·lació, tant pel que fa a l'accés, com durant la pròpia pràctica. 
  • Només pot accedir amb l'esportista un entrenador en el cas de ser necessari, circumstància que haurà d'acreditar. S'exceptuen les persones amb discapacitat o menors que requereixin la presència d'un acompanyant, així com les modalitats que es desenvolupin en parelles.

 Obertura de piscines esportives

  • Es poden obrir les piscines a l'aire lliure o cobertes per a la realització d'activitats esportives.
  • Tenen accés preferent als esportistes integrats, a través de la corresponent llicència, en la federació esportiva les modalitats i especialitats esportives es desenvolupin en el medi aquàtic; natació, salvament i socorrisme, triatló, pentalón modern i activitats subaquàtiques. 
  • Es requereix concertar cita prèvia amb l'entitat gestora de la instal·lació. Per a això, s'organitzaran torns horaris, fora dels quals no es podrà romandre en la instal·lació.
  • Es respectarà el límit de l'30% d'aforament en cada piscina, tant pel que fa a l'accés, com durant la pròpia pràctica, excepte quan la piscina es divideixi per carrers d'entrenament, situació en la qual només podrà exercir activitat un esportista per carrer . 
  • Està permès l'ús de vestidors.
  • Només pot accedir amb l'esportista un entrenador en el cas de ser necessari, circumstància que haurà d'acreditar. S'exceptuen les persones amb discapacitat o menors que requereixin la presència d'un acompanyant.

HOTELS I ESTABLIMENTS TURÍSTICS

 Poden reobrir-se al públic les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics, sempre que no se superi un terç del seu aforament i es mantinguin les mesures establertes en l'àmbit de l'hostaleria i restauració.

 L'establiment ha de determinar els aforaments dels diversos espais comuns, així com aquells llocs en què es podran realitzar esdeveniments d'acord amb l'aforament i mesures d'higiene i protecció establertes.

 Els espais tancats on es vagin a celebrar esdeveniments, activitats d'animació o gimnasos, han de ventilar dues hores abans del seu ús.

 Les activitats d'animació o classes grupals s'han d'organitzar amb un aforament màxim de 20 persones i respectant-se la distància mínima de seguretat entre persones i entre aquests i el presentador o entrenador. Es realitzaran preferentment a l'aire lliure i s'evitarà l'intercanvi d'objectes.

 Poden reobrir les piscines i spas de l'establiment segons les indicacions de el capítol següent d'aquesta guia.

 Poden obrir-se parcs naturals i telefèrics, amb limitacions d'aforament i condicions específiques d'higiene.

PISCINES I PLATGES

 Piscines recreatives

  • Es poden obrir al públic les piscines recreatives i a elles pot accedir qualsevol persona sempre que es mantingui la capacitat màxima d'un 30% de la capacitat de la instal·lació. Si no es poden mantenir la distància de seguretat entre usuaris es reduirà l'aforament.
  • Per accedir a la piscina cal concertar cita prèvia amb l'entitat gestora de la instal·lació.
  • Les normes d'higiene i prevenció es recordaran als usuaris de piscines i platges mitjançant cartelleria visible o missatges de megafonia, així com la necessitat d'abandonar la instal·lació davant de qualsevol símptoma compatible amb el COVID-19.
  • S'hauran de netejar i desinfectar els equips i materials habituals com vas, sureres, material auxiliar de classes, reixeta perimetral, farmaciola, taquilles, així com qualsevol altre en contacte amb els usuaris.
  • La neteja i desinfecció de superfícies en contacte freqüent amb les mans dels usuaris, com poms de les portes dels vestidors, o baranes, es realitzarà a l'almenys tres vegades a el dia.
  • S'ha d'establir una distribució espacial d'usuaris per garantir la distància de seguretat mitjançant senyals a terra limitant els espais. Els objectes personals, 27 com tovalloles, han de romandre dins de l'perímetre de seguretat.
  • No es poden usar les dutxes dels vestidors ni les fonts d'aigua.

 Platges

  • Es pot accedir a les platges de la mateixa província, illa o unitat territorial de referència establerta en el pla de desescalada. Els ajuntaments poden establir limitacions d'accés, que en tot cas serà gratuït, i d'aforament per assegurar que es respecta la distància interpersonal de, al menys, dos metres entre banyistes.
  • Es poden usar dutxes, lavabos i vestuaris, limitant l'ocupació a una persona, llevat que necessiti d'assistència.
  • Els banyistes hauran de fer un ús responsable de la platja, tant des del punt de vista mediambiental com a sanitari. La ubicació d'objectes personals com tovalloles, gandules i elements similars es durà a terme de manera que es garanteixi un perímetre de seguretat de dos metres respecte a altres usuaris, excepte en el cas de banyistes convivents o que no superin les 15 persones.
  • A la platja està permesa la pràctica d'activitats esportives, professionals o d'esbarjo, sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, permetent mantenir una distància mínima de dos metres entre els participants.

 

Galeria d'imatges