Homenatge transversal per a un combatiu activista enamorat de Cerdanyola: Albert Lázaro
16 de novembre de 2021 a les 10:35L’homenatge a Albert Lázaro, activista cultural, social, polític i ecologista de Cerdanyola comptava aquest 14 de novembre amb una àmplia i transversal assistència de la ciutadania i de la representació d’entitats socials, culturals, polítiques i ecologistes de Cerdanyola amb la lloa unànime de considerar-lo referent ciutadà imprescindible des de mitjans de segle passat.
La comissió per a l’escut i la bandera de Cerdanyola; els centenars d’articles a la premsa que el defineixen com un dels cronistes de la ciutat essencials; la participació a l’Assemblea Democràtica de Catalunya; l’activisme mediambiental a la campanya Salvem Canaletes o la Plataforma contra els Abocadors; la preservació d’elements patrimonials artístics i arquitectònics de Cerdanyola; la protecció de la memòria històrica, amb el seu testimoni o salvaguardant cartells, notícies, llibres, altres testimonis... que la conformen; l’elaboració de llibres com Viladomat, l'escultor de la República), Cerdanyola, el poble de vi o 57 cartells de Cerdanyola; la defensa de la cultura popular i tradicional i les seves entitats… totes aquestes coses, i moltes més, les van testimoniar al teatre de l’Ateneu els participants a l’homenatge ciutadà realitzat a Albert Lázaro.
Vídeo dels organitzadors projectat durant l'homenatge
El Compromís amb la cultura, amb la memòria i l’activisme polític i amb la defensa del medi ambient van ser els tres eixos principals d’un homenatge que va comptar amb més d’una vintena d’intervencions, totes elles per destacar el tarannà lluitador d’una persona coherent en les seves idees al llarg de moltes dècades, a càrrec de ciutadans de perfils tan diversos com Miquel Sánchez, Josep Lluís Negreira, Alfons Escoda, Joan Sánchez, Angelina Puig, Pilar Rivasés, Marutxi Beaumont, Manuel Buenaño, Roger Caballé, Conxi Haro, Salvador Segarra, Miguel Molina, Rosa Guallar, Jorge Haro, Albert Coyote i amb la participació dels seus fills Jesús i Aurora Lázaro. Gemma Jaumandreu va ser la presentadora de l'acte amb la intervenció del periodista Toni Álvaro, glossant la figura d'Albert Lázaro com la d'un home coherent i lluitador al llarg de tota la seva vida, en l'obertura i tancament de l'homenatge.
Juan Antonio Hidalgo destacava també algunes de les menys conegudes, com l’organització del primer acte ecologista a Cerdanyola o la preservació de les pedres del monument a la República que van fer possible la seva incorporació a l’actual estàtua, obra de Salvador Mañosa que s’erigeix a la plaça de Sant Ramon.
El caràcter lluitador de l’Albert Lázaro el posava de manifest Toni Morral, recordant que aquest tarannà rebel i combatiu de l’homenatjat l’havia gaudit en lluites compartides, com la campanya Salvem Canaletes amb la icònica protesta pujant al campanar de l’església de Sant Martí de la que van ser dos dels integrants, i també l’havia patit en la seva etapa com alcalde quan Lázaro va ser un dels principals impulsors de l’oposició a la urbanització del Centre Direccional des de la Plataforma contra els Abocadors i Stop Direccional. Morral era contundent: la ciutat i el país necessiten gent com l’Albert Lázaro.
Una denuncia de la toxicitat dels abocadors que va portar a Lázaro a liderar la campanya d’oposició al projecte del Centre Direccional i la reclamació d’una descontaminació total de l’abocador de can Planas. Mercè Cisneros i Íñigo de Enterria, dos dels diversos membres de la plataforma contra els abocadors que van intervenir, destacaven aquest lideratge de Lázaro, la seva implicació inesgotable i li asseguraven que aquesta lluita es mantindrà. Enterria li reconeixia que, tot i que el projecte d’urbanització del Centre Direccional estigui en marxa, la campanya de protesta havia aconseguit que es fessin estudis de salut o s’incorporessin millores a la planificació. Enterria assegura que aquest activisme va “posar contra les cordes” als impulsors del planejament.
La projecció de diversos vídeos i fotografies recordant la tasca realitzada per Lázaro va comptar també amb la presencia del cantautor local Ramon Sauló, que tot i no poder cantar per problemes de veu i una lesió a causa de la seva feina realitzada aquests dies com a membre de la Comissió de Festes de Sant Martí, li va dedicar una cançó, El rellotge, amb lletra d’un dels mentors de Lázaro: Jaume Mimó, pedagog, historiador i alcalde de Cerdanyola durant la República.
Reconeixement compartit
Albert Lázaro va agrair l’homenatge organitzat per ciutadans de la seva població i va fer un comunicat, llegit per Joan Manuel Vera, Tito, en què feia extensiu l’homenatge a altres cerdanyolencs que han treballat per fer una Cerdanyola millor i més humà, entre els que va esmentar Puri Palomar, Xavier Costa, Enric Piera, Rosa Guallar, Ignacio Laguna pare i fill, Saturnino Bernal, Jordi Castañé, Jordi Miró, Dolors Toló o Jordi Mata.
Tito Vera llegeix el missatge d'Albert Lázaro
.........................................................................................................................................................