Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Humana recupera 78 tones de roba usada a Cerdanyola en mig any i el 90% tindrà u...
Humana recupera 78 tones de roba usada a Cerdanyola en mig any i el 90% tindrà una segona vida

Humana recupera 78 tones de roba usada a Cerdanyola en mig any i el 90% tindrà una segona vida

13 de juliol de 2022 a les 11:14

La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar més de 78 tones a Cerdanyola durant el primer semestre d’enguany, segons anuncia Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Es tracta de 319.500 peces de roba i el 90% tindran una segona vida i s’evita l’emissió de 481 tones de CO2.

La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar més de 78 tones a Cerdanyola durant el primer semestre d’enguany, segons anuncia Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Es tracta de 319.500 peces de roba i el 90% tindran una segona vida i s’evita l’emissió de 481 tones de CO2.

L’entitat sense ànim de lucre ha recuperat a Cerdanyola 78.889 kg de gener a juny per 73.600 en el mateix període de l’any passat: és un increment del 7,2%. El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els contenidors de fàcil accés, que es buiden periòdicament per a garantir-ne un bon servei.

Les 319.500 peces de roba recuperades es classifiquen a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). Aquest 90% de peces amb segona vida es basa en  la reutilització i el reciclatge, dos elements que Humana emfatitza que són “claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat (ocupació verda)”. A més, aquesta gestió del residu tèxtil hi ha evitat l’emissió de 481 tones de CO2.

Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d’Humana, explica que “el primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció; després, el reciclatge; per últim, quan no hi queda més remei, la valorització energètica o enviar-lo a l’abocador”.

Des d’Humana apunten que a Catalunya cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un total de 140.000 tones/any, que van a parar als abocadors, o bé s’incineren. Aquests residus, indiquen des de l’entitat, s’han convertit en un problema global ja que en els darrers 15 anys “s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món, mentre que la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%”.

Els responsables d’Humana consideren que la recollida selectiva de roba” té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar”. Per això, afegeixen, “és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa”.

Beneficis ambientals i socials

L’entitat indica que la reutilització del tèxtil contribueix a lluita contra el canvi climàtic ja que per cada kg de roba recuperada, “i que no acaba en un abocador per a ser incinerat”, s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2. Les més de 78 tones recuperades a Cerdanyola per Humana han evitat l’emissió de 481 tones de CO2.

A aquest benefici ambiental, des d’Humana afegeixen el social amb la creació d’ocupació verda. Així, els responsables d’Humana afirmen que es genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen “es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals”. Són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres.

La destinació de la roba usada

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors és la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

· El 59% es destina a la reutilització: el 17% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 42% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

· El 32% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).

· El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.

· L’1% són residus que es destinen a valorització energètica.

· El 6% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.