ICV/EUA defensa uns serveis socials universals
9 de maig de 2007 a les 0:00ICV-EUA presentava ahir a l’Ateneu les línies bàsiques del seu programa de polítiques socials amb el gran repte de fer unes ciutats inclusives on els serveis socials siguin un dret de la ciutadania, tal com ho son l’educació i la sanitat.
L’acte comptava amb la participació de l’alcalde de Cerdanyola, i candidat a la reelecció, Antoni Morral, i el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà. Morral va introduir l’acte parlant dels serveis socials com el tercer pilar de l’estat del benestar, juntament amb l’educació i la sanitat gratuïtes. Fer dels serveis socials un dret universal és un dels grans objectius d’ICV-EUA.
Ricard Gomà va parlar de com ha canviat l’estructura social de les nostres ciutats en els darrers temps, amb la diversificació ètnica cultural producte de la immigració, la diversificació d’edats amb l’augment de l’esperança de vida i el repunt dels naixements i la diversificació de les formes de convivència familiar. Es tractaria de canvis que poden generar exclusió social, més encara quan s’agreugen amb els problemes que suposen la dificultat en l’accés a l’habitatge, la precarietat social i el fracàs escolar. Gomà feia una lectura poc complaent de la realitat social, necessària, segons ell, per ser capaços d’abordar politiques compromeses i serioses en lloc “d’amagar el cap sota l’ala com fan altres forces d’esquerra”.
Ricard Gomà va assegurar que no hi ha receptes màgiques per frenar l’exclusió social, però si idees, valors i experiències. Gomà rebutja subordinar les polítiques socials al creixement econòmic o a l’ordre i la seguretat. També va defensar que les polítiques per la inclusió social només funcionen quan estan arrelades en valors com la igualtat, el reconeixement de les diferències, l’autonomia personal davant els paternalismes i la solidaritat entesa com a xarxa que crea comunitat. Les intervencions públiques passarien per les polítiques preventives, l’atenció als col·lectius més desafavorits a través d’una serveis públics de qualitat i les polítiques d’inserció social. I sobre tot desenvolupar aquestes polítiques mitjançant processos participatius que converteixin les persones en situació de risc en protagonistes del seu projecte.
Finalment, Ricard Gomà va reclamar fer sempre una lectura molt crítica de la realitat social, posar en valor els canvis que es van assolint i demanar una paper més directe dels Ajuntaments en la universalització dels serveis socials, amb una gestió des de la proximitat.