ICV/EUiA aposta per demostrar que l'Estatut és un projecte de país
7 de desembre de 2005 a les 0:00Dolors Camats, diputada d'Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa (ICV/EUiA) al Parlament de Catalunya, planteja la necessita de fer alguna mobilització que faci veure que la societat civil de Catalunya dóna suport a l'Estatut i que el text és el projecte de la ciutadania i no només dels polítics.
Camats, que assistia a l'habitual sessió del cicle de xerrades Parlem de política amb d'ICV/EUiA de Cerdanyola, afirma que la unitat de l'anomenat quatripartit -el tripartit del govern més CiU- "és vital que no es trenqui" i resistir la campanya "fóra de mida del PP contra Catalunya i les seves institucions", però molt especialment fer veure que l'Estatut és un projecte de país. Camats considera que s’ha demostrat que “el gir catalanista del PP anunciat per Josep Piqué és fals” ja que es fa seguidisme de la “catalanofòbia” de dirigents estatals del PP com Rajoy, Acebes o Zaplana amb declaracions “irresponsables on s’estigmatitza una part del territori i de la població de l’Estat i es provoca l’enfrontament”.
Camats remarca que les esmenes que plantegi el PSOE al text de l’Estatut es poden negociar “si són raonables i fonamentades” però manifesta que “no tindria sentit que s’esborressin qüestions prioritàries” com la identitat nacional, les competències blindades, la necessitat d’un millor sistema de finançament o l’aposta clara per un avenç en el federalisme.
La parlamentària defensa el procés de participació ciutadana viscut en l’elaboració de l’Estatut ja que hi ha pres part “més de 400.000 persones en un procés pioner al món” on, remarca, Joan Saura ha estat el coordinador per recollir les aportacions de la gent.
Aposta per les polítiques socials
De fet, Dolors Camats defensa la política d’ICV/EuiA al govern tripartit ja que si bé primer l’objectiu era “garantir l’estabilitat” del Consell Executiu i elaborar l’Estatut i ara es permet posar en marxa més polítiques socials, progressistes i transformadores. Camats defensa també la política que ha tirat endavant Salvador Milà al capdavant de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge perquè si se’l va qüestionar en el moment de la crisi de govern anunciat pel president de la Generalitat Pasqual Maragall és, precisament, “per la seva eficàcia, coherència i valentia al tocar a qui mai ningú havia gosat tocar”.
Canvi de model industrial
La diputada al Parlament també va fer referència al tancament anunciat a l’empresa Trilla, ubicada a Ripollet però amb molts treballadors de Cerdanyola, ja que és una mostra dels problemes plantejats per empreses que anuncien tancaments “sense alternativa”. Segons Camats, aquestes crisis són un repte que no es pot solucionar “a miquetes” ni amb pegats temporals ja que requereixen un canvi de sistema de producció posant l’accent en la ciència i la tecnologia com valor afegit de la indústria catalana per potenciar la seva competitivitat. La diputada d’Iniciativa considera que aquesta solució de cap manera pot anar en la línia de propostes de salaris més baixos, flexibilitat o precarietat laboral.
En resposta a preguntes plantejades pels assistents a la xerrada-col.loqui, Camats no creu que la plataforma Ciutadans de Catalunya que impulsen, entre altres, Albert Boadella, Fèlix de Azúa o Arcadi Espada, tingui la intenció real de crear un partit polític d’esquerres no nacionalista, sinó que es tracta “d’una advertncia al PSC”. De tota manera, Camats considera que “s’equivoquen” ja que les politiques socials d’esquerra i la reivindicació nacional no estan enfrontades perquè comparteixen l’objectiu “de que la gent visqui millor”.