Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Incecosa presenta un concurs de creditors que afecta 50 treballadors
Incecosa presenta un concurs de creditors que afecta 50 treballadors

Incecosa presenta un concurs de creditors que afecta 50 treballadors

8 d'octubre de 2012 a les 0:00

Els treballadors, als quals l’empresari deu fins a 8 mesos de nòmines, han de comparèixer cada dia al seu lloc de treball fins que es tramiti el concurs malgrat no percebre cap sou.

L’empresa Industrial Ceràmiques Can Costa (Incecosa) ha presentat concurs de creditors devent a la seva plantilla de gairebé 50 persones fins a 8 mesos de nòmines. 

L’empresari, dedicat a la construcció de maons, anunciava als treballadors el passat 3 de setembre la fallida econòmica del negoci i la seva voluntat de presentar el concurs de creditors. Des d’aleshores, i fins que el procés sigui tramitat, la plantilla compareix cada dia al seu lloc de treball però sense poder desenvolupar cap feina i sense cobrar a l’espera de ser acomiadats legalment i, com a mínim, poder cobrar una indemnització del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) i tramitar l’atur.

La plantilla es mostra indignada per una situació ja insostenible per a les seves famílies. Segons explica Marcelo Bogas, treballador i delegat d’UGT, l’empresari porta mesos deixant de pagar nòmines o part dels sous dels seus empleats i el passat mes de setembre els anunciava el cessament de l’activitat. Malgrat tot, un mes després, la tramitació del concurs no avança i els treballadors estan desesperats perquè no perceben cap compensació econòmica. 

"Empresa no compatible amb la Via Verda"

Incecosa, empresa situada a pocs metres del dipòsit controlat de residus Elena, està afectada per un procés d’expropiació perquè la seva activitat està considerada incompatible amb la Via Verda. És per això que al juny de 2008 es va arribar a un acord amb l’Incasòl que valorada l’expropiació en 29 milions d’euros, dels quals l’empresari hauria percebut presumptament, i segons Bogas, 10 milions. 

L’acord també fixava un termini de tres anys perquè l’empresa es traslladés de terrenys però al juny de 2011 va demanar una pròrroga. Des d’aleshores ha continuat l’activitat però, ja coincidint amb la crisi, la situació ha anat empitjorant i els pagaments als treballadors s’han anat endarrerint cada cop més. 

Marcelo Bogas explica que el deute s’ha anat incrementant i la situació per a moltes de les famílies és ja insostenible. Fins i tot, moltes d’elles estan a punt del desnonament dels seus habitatges. El delegat sindical considera que aquesta situació es podria haver evitat si l’empresari hagués tancat amb anterioritat i creu, malgrat no tenir proves, que hi han hagut recursos econòmics per fer front a les nòmines i els posteriors acomiadaments de la plantilla. 

Bogas explica que el propietari d’Incecosa presumptament va rebre gairebé 10 milions d’euros avançats en concepte d’expropiació i fa només uns mesos que també va vendre una altre empresa, Suceram. En aquesta venda, Bogas explica que es rumoreja que el propietari podria haver rebut del comprador 40 mil euros per treballador per indemnitzar-los. No obstant això, els treballadors no van ser indemnitzats sinó traslladats a Incecosa, altre empresa del grup empresarial que ja es trobava en una difícil situació econòmica. 

La plantilla d’Incecosa confia que el procediment tingui el més ràpidament possible una solució.

Galeria d'imatges