Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Informadors alertaran de les batudes de caça de senglar a Collserola
Informadors alertaran de les batudes de caça de senglar a Collserola Informador durant una batuda de caça de senglar (Foto Acció Climàtica)

Informadors alertaran de les batudes de caça de senglar a Collserola

13 d'octubre de 2023 a les 7:19

Un equip d’informadors alertaran als visitants a Collserola durant les batudes de caça de porc senglar, que van començar la setmana passada. La pròxima batuda a Cerdanyola serà aquest dissabte, 14 d’octubre.

Les batudes programades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la zona de caça controlada al massís de Collserola compten amb la disposició de persones informadores als accessos a fi de reforçar la seguretat en un espai natural on la presència d’altres usuaris és molt freqüent. La Federació Catalana de Caça contracta aquest personal amb el suport de les societats de caçadors locals.

Els informadors van equipats amb armilles identificadores i amb emissores i s’encarreguen d’explicar a veïns i usuaris de la zona que s’està realitzant l’activitat de la caça. També recomanen que no accedeixin a la zona durant el temps que dura la batuda, ja que els accessos estan tancats per decrets de l’ajuntament i reforcen la senyalització obligatòria de batuda. Segons la dimensió de la batuda, calen uns 5 informadors de mitjana.

Les batudes programades a la serralada s’aniran fent fins al mes de febrer de 2024 i es reparteixen entre els municipis de Cerdanyola, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. La superfície de les batudes no supera les 150 hectàrees i ocupa una proporció que no arriba al 2% de la superfície del Parc Natural de la Serra de Collserola.La pròxima batuda a Cerdanyola serà aquest 14 d'octubre, dissabte.

Des d’Acció Climàtica indiquen que aquestes mesures tenen l’objectiu d’assegurar que les accions de caça en batuda es realitzin en condicions que evitin qualsevol accident en espais naturals on l’afluència de visitants esdevé un risc. L’eficàcia de la batuda, afirmen, “es pot així incrementar, cosa que permet l’adequat control de la població de senglars i reduir els danys que aquesta espècie provoca”.

Les batudes s’informen a la web del Parc de Collserola perquè la resta d’usuaris puguin canviar amb prou temps els itineraris de visita Cacera: zones i calendari – Benvinguts al Parc Natural Collserola. A més, des del Parc s’emeten avisos per xarxes socials (Facebook, X i Instagram) els dies previs i el mateix dia de la batuda.

Controlar les poblacions de senglar

Segons apunten a Acció Climàtica, la caça tradicional en batuda “és un mètode més per controlar les poblacions” amb una mitjana de 100 exemplars abatuts a l’any. Els animals morts durant les batudes ajuden al control de la població a la zona, però “la major part de senglars es capturen amb aguaits nocturns (caçadors) i captures amb gàbies i xarxes a les ciutats a través d’empreses contractades pels ajuntaments”.

Concretament, durant l’any 2022, les actuacions de control que es van realitzar a l’àmbit de Collserola van assolir el seu màxim històric amb un total de 965 senglars capturats. D’aquests senglars, el 61% (593) va ser capturat en ambients urbans amb mètodes com la gàbia trampa, 99 en batuda i 273 amb aguaits nocturns amb arma de foc. Aquest esforç continuat ha permès rebaixar-les densitats en 5 exemplars de senglar per km2.

Presència en zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys. Aquestes situacions són considerades per la Generalitat un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics “perquè poden provocar accidents de trànsit als carrers i en vies interurbanes i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties” tant a les persones com a les mascotes. A més, destaquen que cada vegada hi ha un nombre més gran de persones ferides directament per exemplars d’aquesta espècie.

Malgrat que el comportament de les espècies de la fauna salvatge és fugir de la presència humana, el porc senglar és una de les moltes que s’ha adaptat a viure a prop de les persones arribant i tot a canviar els seus hàbits naturals. El seu èxit evolutiu es basa en la gran plasticitat a adaptar-se a diferents situacions, fins al punt d’aprofitar el refugi en zones urbanes i també l’aliment que troba fàcilment a escombraries i deixalles. Aquests exemplars es coneixen com a exemplars habituats i han aconseguit aquest comportament tan ràpidament que passa de mares a fills en poques generacions. El seu comportament gregari i social afavoreix aquesta transmissió.

El massís de Collserola, envoltat de ciutats densament poblades, constitueix un hàbitat natural amb condicions molt adequades per a aquesta espècie, cosa que els ha permès també aprofitar les situacions en les ciutats i pobles que l’envolten. Des de finals del segle passat, la presència de senglars a Collserola s’ha incrementant com a la resta del país i la presència als carrers de ciutats s’ha fet comuna. Tot i les mesures de conscienciació als ciutadans i veïns per evitar donar menjar als senglars i els canvis introduïts en el disseny de la recollida de la brossa i dels contenidors, la presència de senglars a les zones urbanes requereix mesures de control per extreure aquests exemplars i reduir-ne la presència.