Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Investigadors de la UAB concloen que l’extracció d’elements químics de la Terra...
Investigadors de la UAB concloen que l’extracció d’elements químics de la Terra pot ser limitant i comportar crisis en tots els àmbits

Investigadors de la UAB concloen que l’extracció d’elements químics de la Terra pot ser limitant i comportar crisis en tots els àmbits

20 de gener de 2023 a les 8:37

Una revisió bibliogràfica duta a terme per investigadors de la UAB, el CREAF i el CSIC alerta que avui dia el 70 % dels elements de la taula periòdica que utilitzem els humans no es troben a la biomassa.

Carboni, calci, oxigen, hidrogen, nitrogen, fòsfor, silici, sofre, magnesi i potassi construeixen gairebé tota la vida del planeta. En canvi, per construir el món dels humans, necessitem un nombre molt major d’elements químics. Un article recent publicat a la prestigiosa revista Trends in Ecology and Evolution, liderat per un equip de recerca del CREAF, la UAB i el CSIC, alerta que el conjunt d’elements químics que necessitem els humans divergeix cada cop més del que necessita la naturalesa.

 

El 1900 els elements que utilitzaven els humans provenien en un 80% de la biomassa; el 2005 aquest percentatge ja només equivalia al 32% i s’espera que el 2050 sigui només del 22%. Ens dirigim a una situació en què el 80 % dels elements que utilitzem provindran de fonts no biològiques.

 

L’estudi revisa la història de la humanitat segons l’ús d’elements de la taula periòdica i és força concloent: l’extracció d’elements químics de la Terra pot ser limitant i comportar crisis en tots els àmbits. Utilitzar més elements de la taula periòdica vol dir extreure més minerals i un consum creixent d’energia i de les emissions de CO2 associades. A més, l’escassetat cada vegada major d’aquests elements n’amenaça la disponibilitat, especialment per als països pobres, i fins i tot en dificulta el manteniment de la producció als països rics, cosa que afecta el desenvolupament econòmic.

 

Els autors recalquen que cal posar fi a l’obsolescència programada i desenvolupar noves tecnologies que afavoreixin un ús més rendible d’aquests materials escassos i que en permetin el reciclatge i la reutilització generalitzats i eficients. Les tècniques actuals de recuperació són poc eficients i comporten un gran risc de contaminació a causa de la toxicitat dels elements de terres rares.