Itaka presenta Som Energia com alternativa contra l'exhauriment energètic
9 de maig de 2014 a les 14:05La capacitat energètica del planeta es va superar per la demanda de consum al 1987 i segueix creixent. A l'Estat, la biocapacitat és de 1'61 i consumim 5'42. El model energètic actual es basa en unes energies fòssils que s'exhauriran al planeta als anys 30 –petroli, gas, urani- o com a molt als 60 –carbó-. Amb aquestes dades, la cooperativa Som Energia presenta com alternativa l'aposta per les energies renovables, que no s'esgoten. Però l'aposta ja va amb retard.
El grup Itaka, vinculat amb ICV, ha posat en marxa un cicle de converses sota el títol genèric d'Alternativa a l'espoli de les elèctriques en què el membre de la cooperativa Som Energia Sebastià Ribes abordarà al llarg de tres xerrades-col.loqui el panorama energètic actual, els abusos comesos per les companyies elèctriques oligopòliques –dia 21 de maig- i la millor manera d'interpretar un rebut de la llum –dia 4 de juny-.
Ribes ha obert aquest cicle fent un repàs a la situació d'esgotament energètic del planeta i la necessitat de donar un pas endavant en l'aposta per les energies renovables des de la societat. El ponent destaca que el model de cooperatives sense ànim de lucre com Som Energia, amb més de 14.000 socis al conjunt de l'estat, és una opció adequada per fer un consum sostenible de l'energia, basat únicament en el model de les renovables i forçar a que cada cop hi hagi més producció d'aquest tipus d'energia verda.
Sebastià Ribes manifesta que el nostre model energètic es basa en les energies fòssils, enterrades, exhauribles i amb una matèria primera que no està present arreu del món, cosa que provoca conflictes bèl.lics, a més de problemes ambientals i malalties generades per la contaminació. Per exemple, a Espanya hi ha molt poc carbó i res de petroli. En canvi, les energies renovables –sol, aigua, vent...- són inesgotables, netes i es troben a qualsevol punt del planeta.
En aquest sentit, Ribes indica que un informe de la Universitat Politècnica de Catalunya certifica que, si mantenim el consum energètic actual, la majoria de les energies fòssils s'exhauriran al planeta d'aquí dues dècades, quedant el carbó fins la dècada dels 60. Per exemplificar l'efecte d'aquesta mesura, Ribes proposa que es pensi com seria un món sense transports.
El ponent destaca que és imprescindible canviar el model energètic i planteja diferents actuacions que pot aplicar tothom: estalviar energia –per exemple apagar els standby dels aparells electrònics suposa estalviar més del que gasta la rentadora al llarg de tot l'any-; emprar aparells ,més eficients, com les bombetes de leds; o utilitzar energies renovables, ja sigui amb la instal.lació, per exemple, de plaques solars a les nostres terrasses, ja sigui comprant energia totalment verda a cooperatives com Som Energia. Això, afegeix Ribes, suposa forçar la producció d'energia renovable a mida que sigui cada cop més demandada per la ciutadania.
Sebastià Ribes insisteix que les grans companyies elèctriques tenen com objectiu guanyar diners, mentre que hi ha cooperatives sense ànim de lucre que venen energia i, a més, ho fan a un preu una mica més barat. El ponent recorda que Som Energia també manté un petit diferencial per potenciar la cooperativa i tenir un fons econòmic necessari per anar al mercat a comprar energia.
Les pròximes conferències del cicle, sempre a l'Ateneu i a les 19 hores, seran el dia 21 de maig amb el títol L'abús de les elèctriques i el 4 de juny sobre Com interpretar el rebut de la llum i no morir.