Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Jaume Folch considera la restauració de Can Planas com el millor estudi que es p...
Jaume Folch considera la restauració de Can Planas com el millor estudi que es pot fer de la zona contaminada

Jaume Folch considera la restauració de Can Planas com el millor estudi que es pot fer de la zona contaminada

13 de desembre de 2006 a les 0:00

L’agrupació local de CiU va convidar l’investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jaume Folch, per parlar sobre la història i problemàtica de l’abocador de Can Planas. Folch va defensar la restauració immediata de l’abocador com el millor estudi que es pot fer sobre l’estat de contaminació dels terrenys.

Jaume Folch considera que s’han fet prou informes i estudis a l’abocador de Can Planas com per començar a actuar i que demanar més informes per tenir una mica més d’informació "no justifica aturar la restauració", perquè ja es sap que les aigües del subsòl estan a punt de contaminar-se si ja no ho estan.

Jaume Folch va fer un breu resum de la història de l’abocador de Can Planas, que va funcionar en una època amb una legislació sobre residus molt permissiva i poca educació ambiental, al que es va afegir una mala gestió. De fet, a l’Estat espanyol hi ha uns 4.500 abocadors abandonats en situació similar. L’abocador va rebre residus al llarg de tres etapes entre 1982 i 1995, configurant 3 zones. En la zona 1 hi ha residus banals i de construcció, en la zona 2 residus de construcció i demolició i la zona 3, la més problemàtica, va rebre residus industrials i de tot tipus, el que ha acabat provocant alts índex de contaminació a l’aigua, l’aire i el sòl que fan inviable la construcció d’habitatge si abans no es descontamina la zona.

Les principals conclusions dels estudis fets sobre l’abocador indiquen que no es pot construir habitatge i que la disposició de la sal fossa d’alumini no s’ha fet de forma uniforme i s’acumula a la vessant sud de l’abocador, el que per una banda facilita la seva localització i extracció, però per l’altra facilita el trànsit d’aigua en una direcció o altra, amb el perill que comporta.

Jaume Folch va posar com a exemple d’actuació a un abocador el que s’ha fet a Rivas Vaciamadrid. Es tracta d’extraure i aïllar els residus, descontaminar i impermeabilitzar l’abocador, tornar-lo a omplir amb els residus tractats i aïllats i tapar-ho tot amb una coberta per impedir la filtració d’aigües.

Fent un estudi comparatiu amb el cost i durada de la remediació de l’abocador de Rivas Vaciamadrid, molt més gran que el de Can Planas, Folch estima que la restauració de la zona 3 de Can Planas "es podria tirar endavant per un sis milions d’euros i en un temps màxim d’un any". Jaume Folch creu que l’actuació s’hauria de fer quant abans millor, en època de poques pluges, amb un control rigorós, al marge d’interessos especulatius i d’una manera transparent que serveixi de model d’educació ambiental.

La portaveu de CiU, Consol Pla, que va presentar l’acte, va tornar a insistir en la responsabilitat de govern demostrada pel seu grup al assumir la necessitat de començar amb la restauració de Can Planas, ja que el contrari "es perdre el temps" en la recerca de solucions.

Galeria d'imatges