Javier Lafuente, Carme Miralles i Hèctor Sala, tres candidats per al Rectorat de la UAB
22 d'octubre de 2024 a les 9:32La Junta Electoral General de la UAB ha proclamat definitivament les candidatures a l’elecció a rector o rectora en les eleccions del 29 i 30 d'octubre. En la primera jornada de campanya, les candidatures s'han presentat davant la premsa. Javier Lafuente presenta una opció de continuació de projectes en marxa amb més bonança econòmica després d’haver ser escollit en temps de pandèmia; Carme Miralles aposta per la supressió de burocràcia per cuidar més les persones i per l’establiment de vincles més forts amb les institucions; i Hèctor Sala es proclama el candidat del canvi per trencar amb les inèrcies del sistema.
L’actual rector de la UAB i catedràtic d'enginyeria química, Javier Lafuente; la catedràtica de geografia humana, Carme Miralles; i el catedràtic d'economia aplicada Hèctor Sala són els tres aspirants a dirigir la UAB en unes votacions, íntegrament electròniques, que tindran lloc el 29 i el 30 d'octubre. Lafuente vol continuar un projecte nascut en temps difícils de pandèmia amb més professorat i un campus més amable; Miralles aposta per la desburocratització i enfortir vincles institucionals; i Sala es presenta com la ruptura d'inèrcies i l'aposta pel canvi.
Javier Lafuente
L’actual rector de la UAB recorda que fa quatre anys van ser l’única candidatura en un moment molt complex, en plena pandèmia, i que això va marcar l’inici del mandat. Ara veu de forma positiva l’ampliació a sis anys del mandat al rectorat per poder desenvolupar els projectes que es posen en marxa i destaca la benvinguda a les candidatures de Sala i Miralles perquè “tots pensem en millorar l’Autònoma” i les idees de qualsevol d’ells les podrà aprofitar l’equip que finalment dirigeixi els pròxims sis anys la UAB.
Lafuente explica que vol impulsar un Pla Estratègic per aquests sis anys amb una millor situació econòmic que suposarà un augment del pressupost de l’Autònoma de 408 mi8lions al 600 en l’any 2030, quan acabi mandat. Això permetrà costejar els projectes que Lafuente planteja i també les millores de personal i infraestructures.
Així, l’actual rector planteja la creació de 720 places de docents i investigadors -entre elles la creació de la figura de professor intensiu en recerca i la consolidació de l’Investigador-UAB- i de 900 places de Personal Tècnic de Gestió i Administració i Serveis (PTGAS), cosa que permetrà rejovenir plantilla i millorar ràtios.
Lafuente assegura que la prioritat del seu projecte són les persones i per això aposta pel benestar comunitari amb la duplicació dels professionals de psicologia i pedagogia al Servei d’Igualtat i Diversitat i la creació de nous grups d’ajuda mútua per a l’alumnat per prevenir idees suïcides, trastorns alimentaris i l’addicció a la tecnologia.
Amb l’objectiu de convertir la plaça Cívica del campus de Cerdanyola en una autèntica plaça Major del poble de l’Autònoma, Lafuente planteja una remodelació per fer-la “més amigable” amb la definició del projecte a travès d'un procés participatiu.
L’actual rector planteja la inversió d’1’5 milions d’euros cada any per a la renovació d’infraestructures, la creació de nous graus com els de Disseny de microxips, Ciberseguretat i el doble grau de Psicologia i Criminologia i manté l’aposta per la reducció dels combustibles fòssils i l’arribada a la neutralitat climàtica al 2030.
En aquest sentit, Lafuente aposta per l’impuls de carrils bici perquè “tothom que visqui a 10 km del campus” de Cerdanyola pugui accedir en bicicleta i anuncia que es reunirà amb la consellera de Territori per reclamar que s’acceleri l’ampliació i reforma del pont de la UAB amb el nucli urbà de Cerdanyola, s’ampliïn freqüències a les línies de Rodalies R8 i R7 que tenen parada a l’estació Cerdanyola-Universitat i s’augmentin de 87 a 120 les connexions en bus amb altres municipis.
Carme Miralles
La catedràtica de geografia humana, Carme Miralles, reivindica l’aposta pel lideratge de la UAB en el sistema universitari català, espanyol i mundial “en un moment de canvi, i potser de crisi, on la Universitat ha de ser un espai de llum” que generi projectes per millorar la societat.
Miralles destaca que el model d’Universitat de campus de l’Autònoma és únic a Catalunya i que això presenta avantatges però també debilitats que cal superar ja que està localitzada en un espai perifèric aïllada de trames urbanes tradicionals i en una situació “d’orfandat institucional” amb uns vincles amb les Administracions que cal refer i enfortir i un paper que podria ser de lideratge territorial i social i de “generadora de consensos”.
En temps econòmics en què “els vents bufen fort, com ara”, Miralles reclama una gestió correcta per aprofitar els moments de bonança en un canvi de cicle en què arribarà més professorat. La candidata assegura que es presenta "perquè la Universitat necessita un canvi".
En aquest context, Carme Miralles planteja quatre grans compromisos: el primer, cuidar a les persones “amb menys burocràcia i menys estrès”; el segon és l’aposta per la cogovernança en una institució multinivell amb dirigents de cada nivell escollits democràticament que tenen tots "la mateixa legitimitat" han de tenir més pes;
El tercer compromís és la promoció de la retenció del talent generat i l’atracció del talent internacional per tenir els millors docents i investigadors; i el quart, l’enfortiment de les relacions institucionals i territorials.
La catedràtica de geografia humana assegura que plantegen la candidatura després d’un procés d’escolta a la comunitat universitària i creu que s’han de flexibilitzar normatives com la del professorat per evitar un estrès “que no serveis per a res” i destaca l’impuls de microgestió en aspectes que tenen un pes important en el dia a dia de l’alumnat com la revisió qualitat-preu o dels horaris de la restauració al campus ja que en ocasions els grans plans no soluciones el problemes del dia a dia.
Hèctor Sala
El catedràtic d'economia aplicada Hèctor Sala és presenta com el candidat “del canvi que acompanya al canvi” davant les transformacions de normativa, demografia i tecnologia. Sala manifesta que aquest canvi només el poden impulsar “persones que venen a trencar inèrcies” i que no han estat ja en la gestió d’alt nivell, cosa que considera que passa en les altres dues candidatures.
Sala reclama una governança de la UAB que passi de ser vertical a col·laboració amb major interacció del Rectorat amb la gerència i els diferents centres de docència i recerca de l’Autònoma. Hèctor Sala creu que la davallada de natalitat requerirà una “reinvenció” de la Universitat amb millor connexió amb el territori per atraure els millors estudiants i la necessitat d’una aposta per la formació permanent més enllà del tram 18-25 anys. Així, Sala subratlla la importància de la formació continuada 25-85 i també al món empresarial generant una major transferència de coneixement a la societat.
El candidat aposta per una relació “molt estreta i continuada amb els ajuntaments del Vallès, especialment el de Cerdanyola, amb l’objectiu de ser un pol de coneixement “que faci de contrapès a Barcelona” no només amb activitat industrial forta sinó també sent generador de coneixement.
Per Sala, la UAB té pel davant el repte transversal de la simplificació i desburocratització, afrontant també la transformació digital que requereix de noves metodologies docents que posin el focus en l’aprenentatge. En aquest sentit, el catedràtic d'economia aplicada creu que s’han de potenciar formacions de microcrèdits amb una visió més àmplia que l’actual.
L’electrificació d’aules, la cobertura wifi al campus “homogènia i fiable”, la climatització adequada i l’aïllament acústic de les aules o la potenciació de la vida al campus tant amb activitat esportives o culturals, com amb la millora de la salut mental o les bonificacions per a l’alumnat en una restauració que ha de millorar la qualitat i potenciar l’alimentació saludable són algunes de les accions concretes que planteja.
Eleccions els dies 19 i 30
Les votacions, íntegrament electròniques, tindran lloc el 29 i el 30 d'octubre. En el cas que cap candidatura assoleixi la majoria absoluta (per sobre del 50 % del vot ponderat) en la primera volta, les dues candidatures amb més percentatge de vot ponderat disputarien una segona volta els dies 6 i 7 de novembre.
La votació electrònica es farà a través d’una plataforma preparada per a les eleccions, amb el NIU i contrasenya habituals. Qualsevol persona que formi part del cens electoral de la UAB podrà emetre el seu vot des de qualsevol terminal informàtic del seu lloc de treball o des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, des de qualsevol indret (no cal estar al campus).