Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Javier Lafuente és reelegit rector de la UAB fins al 2030 en unes eleccions ajus...
Javier Lafuente és reelegit rector de la UAB fins al 2030 en unes eleccions ajustades

Javier Lafuente és reelegit rector de la UAB fins al 2030 en unes eleccions ajustades

8 de novembre de 2024 a les 8:28

Javier Lafuente ha obtingut un 50’24% del vot ponderat d’acord als resultats provisionals de la segona volta de les eleccions al Rectorat de la UAB. L’altra candidata, Carme Miralles, que havia quedat en primer lloc a la primera volta, n’ha obtingut un 49’76% en unes eleccions ajustades amb alta participació del professorat.

L’actual rector de la UAB, Javier Lafuente, catedràtic d'Enginyeria Química, ha guanyat les eleccions al Rectorat de la UAB que han tingut una participació d’un 81’13% al professorat permanent, un 34’05% a la resta de professorat, un 13’28% a l’alumnat i un 62’89% al personal administratiu. La proclamació dels resultats definitius de la segona volta per part de la Junta Electoral General de la UAB tindrà lloc el 12 de novembre.

Més professorat i un campus més amable

L’actual rector de la UAB ha destacat en campanya que volia continuar un projecte nascut en temps difícils de pandèmia amb més professorat i un campus més amable. Lafuente, en la presentació de la seva candidatura, recordava que fa quatre anys van ser l’única candidatura en un moment molt complex, en plena pandèmia, i que això va marcar l’inici del mandat. Ara veu de forma positiva l’ampliació a sis anys del mandat al rectorat per poder desenvolupar els projectes que es posen en marxa.

El reelegit rector explica que vol impulsar un Pla Estratègic per aquests sis anys amb una millor situació econòmic que suposarà un augment del pressupost de l’Autònoma de 408 milions al 600 en l’any 2030, quan acabi mandat. Això permetrà costejar els projectes que Lafuente planteja i també les millores de personal i infraestructures.

Així, Javier Lafuente planteja la creació de 720 places de docents i investigadors -entre elles la creació de la figura de professor intensiu en recerca i la consolidació de l’Investigador-UAB- i de 900 places de Personal Tècnic de Gestió i Administració i Serveis (PTGAS), cosa que permetrà rejovenir plantilla i millorar ràtios.

Lafuente assegura que la prioritat del seu projecte són les persones i per això aposta pel benestar comunitari amb la duplicació dels professionals de psicologia i pedagogia al Servei d’Igualtat i Diversitat i la creació de nous grups d’ajuda mútua per a l’alumnat per prevenir idees suïcides, trastorns alimentaris i l’addicció a la tecnologia.

Amb l’objectiu de convertir la plaça Cívica del campus de Cerdanyola en una autèntica plaça Major del poble de l’Autònoma, Lafuente planteja una remodelació per fer-la “més amigable” amb la definició del projecte a travès d'un procés participatiu.

En la presentació de la seva candidatura, el reelegit rector plantejava la inversió d’1’5 milions d’euros cada any per a la renovació d’infraestructures, la creació de nous graus com els de Disseny de microxips, Ciberseguretat i el doble grau de Psicologia i Criminologia i manté l’aposta per la reducció dels combustibles fòssils i l’arribada a la neutralitat climàtica al 2030.  

En aquest sentit, Lafuente aposta per l’impuls de carrils bici perquè “tothom que visqui a 10 km del campus” de Cerdanyola pugui accedir en bicicleta i anuncia que es reunirà amb la consellera de Territori per reclamar que s’acceleri l’ampliació i reforma del pont de la UAB amb el nucli urbà de Cerdanyola, s’ampliïn freqüències a les línies de Rodalies R8 i R7 que tenen parada a l’estació Cerdanyola-Universitat i s’augmentin de 87 a 120 les connexions en bus amb altres municipis.

Tres candidats, un pensament: millorar la UAB

En aquesta campanya Lafuente donava la benvinguda a les candidatures de la catedràtica de geografia humana Carme Miralles, que guanyava la primera volta de les eleccions, un moment en què el tercer candidat, Hèctor Sala, el catedràtic d'economia aplicada, quedava descavalcat de les eleccions.  Lafuente remarcava aleshores que “tots pensem en millorar l’Autònoma” i les idees de qualsevol d’ells les podrà aprofitar l’equip que finalment dirigeixi els pròxims sis anys la UAB.

Javier Lafuente i el seu equip

Javier Lafuente Sancho és catedràtic d'Enginyeria Química del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va incorporar com a professor ajudant el 1984. Va començar fent classes a la Facultat de Ciències i, posteriorment, ha impartit docència a l'Escola d'Enginyeria. Té sis trams de recerca estatals i un tram de transferència estatal, set trams docents autonòmics i quatre trams de gestió. L'any 2020, a les anteriors eleccions, va ser elegit rector de la UAB.

Lafuente és autor de 141 publicacions en revistes indexades amb més de 3.500 citacions i un índex h de 35, i ha dirigit la majoria dels més de seixanta projectes de recerca nacionals, europeus i amb empreses en què ha participat. Ha dirigit dotze tesis doctorals i nombrosos projectes de final de carrera. D'altra banda, ha creat dues empreses derivades (spin-off) de caràcter ambiental per a l’aplicació de tecnologies capdavanteres al tractament d'efluents.

L’equip que ha acompanyat Lafuente en aquesta candidatura i que conformaran el nou govern de la UAB està format per:

  • Esther Zapater: Secretaria General
  • Francisco Morente: Adjunt al rector
  • Rafel Escribano: Personal Acadèmic
  • Assumpció Malgosa: Recerca
  • Rosa Maria Sebastián: Innovació, Transferència i Emprenedoria
  • Ramon Vilanova: Estudis i Qualitat
  • José Luis Muñoz: Formació del Professorat i Innovació Docent
  • Xavier Ramos: Economia
  • Anabel Galán-Mañas: Estudiantat i Ocupabilitat
  • Laura Santamaria: Política Lingüística i Cultura
  • Óscar Jané: Relacions Internacionals
  • Xavier Gabarrell: Campus i Sostenibilitat
  • Virginia Luzón: Comunicació
  • Antonio Espinosa: Polítiques Digitals
  • Paqui Blánques: Formació Permanent
  • María Álvarez: Qualitat
  • Natividad Ramajo: Programació Docent
  • Vicente Martínez: Cientificotècnics

Votació electrònica

Les eleccions a rector o rectora es fan íntegrament per votació electrònica: es pot emetre el vot a través de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet. El vot electrònic es desenvolupa mitjançant una plataforma informàtica, comuna a totes les universitats públiques de Catalunya, gestionada pel CSUC. Aquesta plataforma inclou sistemes de seguretat que garanteixen l'anonimat dels vots emesos i disposa de les eines necessàries per tal que els votants puguin comprovar que el seu vot s'ha emès correctament, sense que es pugui establir la connexió entre el votant i el seu vot.

El rector o la rectora és elegit mitjançant elecció directa per sufragi universal ponderat per tots els membres de la comunitat universitària, i la durada del mandat és de sis anys improrrogables i no renovables.