Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Javier Lafuente, nou rector de la UAB: "volem compartir formació, equipaments i...
Javier Lafuente, nou rector de la UAB: "volem compartir formació, equipaments i serveis amb la ciutat"

Javier Lafuente, nou rector de la UAB: "volem compartir formació, equipaments i serveis amb la ciutat"

20 de novembre de 2020 a les 12:03

Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del passat 13 de novembre, subratlla l’objectiu d’impulsar activitats conjuntes amb la ciutat, millorar les comunicacions, tenir equipaments conjunts o posar en marxa un Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que vol impulsar operacions i actuacions per a la transformació econòmica del territori amb un fort component d'innovació.

Audios

20-11-2020 Entrevista amb Javier Lafuente, nou rector de la UAB

Javier Lafuente, que és veí de Cerdanyola, indica que ciutat i universitat porten “molts anys de no trobada, no posaré la culpa a ningú, però la ciutat no ha pensat en l’Autònoma en el passat i la UAB igual ha pensat que ja era una ciutat” i considera que això ha de canviar i ha d’haver més “permeabilitat” entre campus i nucli urbà.

En aquest sentit, el nou rector manifesta que s’ha obert una bona “línia de col·laboració i treball” amb el nou govern municipal perquè “no te sentit que sigui més fàcil venir a la UAB des de Barcelona que des de Cerdanyola”. Així, Lafuente apunta que s’ha d’aconseguir que “es pugui venir caminant o en bicicleta al campus sense haver de donar la volta pel Sincrotró”, però també que hi hagi activitats culturals comunes o destaca l’objectiu d’assolir un Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT), amb fons del programa operatiu Feder Catalunya, amb Cerdanyola i Mollet per tenir més impacte sobre la ciutat. Lafuente manifesta la importància de compartir equipaments, formació continuada, i donar serveis de forma conjunta “perquè som part de la ciutat i, de fet, molts dels nostres treballadors són veïns de Cerdanyola”.

En aquest sentit, la primera intervenció de Lafuente com a rector, en la pressa de possessió del càrrec, va destacar la intenció d’assumir un rol de lideratge col·laboratiu de la UAB amb el territori, amb un campus que ha de ser obert i permeable a les persones i idees. El rector explica que, a l’entorn de la UAB, hi ha un territori molt divers amb una pluralitat molt rica d’activitat i amb una concentració “bestial” de centres d’excel·lència -on destaca que li agradaria que es digués Parc de l'Alba-UAB i recorda les distincions Severo Ochoa del Centre de Recerca en Aplicacions Forestals (CREAF) o María de Maeztu a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)-  i això s’ha d’aprofitar per aconseguir “que les necessitats socials arribin al campus de la UAB i que la resposta arribi a una societat basada en el coneixement” i no tant en el sector terciari.

Les necessitats de la ciutadania són l'objectiu de la recerca

Javier Lafuente, que havia estat Vicerector d’Innovació i projectes estratègics amb Margarita Arboix al capdavant de la UAB i director del Parc de Recerca UAB (PRUAB), considera que la recerca “és motor de funcionament” de la Universitat i permet tenir bones posicions en els rànquings universitaris internacionals que situen l’Autònoma com una universitat de prestigi.

El nou rector de l’Autònoma explica que la ciutadania “ha d’estar al mig de tota recerca a un laboratori” de la UAB perquè qualsevol investigació “s’ha de fer tenint clar que les necessitats de la ciutadania són l’objectiu final de la recerca i, si fem això, aquesta investigació s’ha de transferir a la societat, perquè una Pyme que no pugui tenir I+D vingui a buscar-la a la Universitat”. Lafuente apunta que això és el que pretén fer el Parc de Recerca UAB (UAB) i el Hub B30, organisme aquest del que destaca que és un fòrum de trobada per fer una investigació oberta que no sigui propietat de ningú i on trobar solucions als reptes de la societat.

Cal un nou model de finançament

El nou rector reclama un millor finançament, més just, que contempli les peculiaritats d’una universitat com l’Autònoma, i que permeti afrontar una de les seves prioritats de mandat: rejovenir i estabilitzar la plantilla i captar i retenir el talent. I és que Lafuente indica que les reduccions pressupostàries dels últims anys han afectat les infraestructures, “però sobretot les persones”, ja que això ha significat que “any rere any hem perdut talent”, ha envellit la plantilla i s’ha hagut de lamentar una “pèrdua de quasi una generació i mitja”. En aquest sentit, considera que el Pla plurianual d'inversions que el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, anunciava, durant la presa de possessió de Lafuente, que vol aprovar abans de finalitzar l'any és "un pas més" positiu però el que cal és un model de finançament just que contempli les especificitats de la UAB com disposar d'un campus que cal mantenir amb una despesa molt elevada. 

Javier Lafuente fa una crida a ser "innovador, disruptiu i capdavanter" perquè l'objectiu ha de ser estar en evolució constant col·laborant amb la soceitat per adaptar-se als constants canvis i destaca que el seu equip de govern està format per persones molt professionals i d'una àmplia pluralitat de sectors i posicions "que intenta representar les diferents formes de pensar" de l'Autonoma i que impulsen un treball unitari de la comunitat universitària. Lafuente creu que per això no es va presencar cap candidatura alternativa a la seva en les passades eleccions de la UAB.