Joan Coscubiela presenta 'Empantanados', la seva crítica a les trinxeres cavades pel procés
6 de juny de 2018 a les 11:54El sindicalista i polític Joan Coscubiela ha estat a Cerdanyola convidat per la Fundació Nous Horitzons per presentar el seu llibre 'Empantanados: una alternativa federal al soviet carlista', una crònica personal del procés i un intent d'analitzar la complexitat de l'independentisme i plantejar possibles alternatives per trencar el que considera una dinàmica perversa.
Audios
06-06-2018 Joan Coscubiela 1
06-06-2018 Joan Coscubiela 2
Joan Coscubiela explica que el llibre és un encàrrec de l'editor Ramon Perelló després d'haver escoltat el seu discurs del 7 de setembre de 2017 al Parlament, quan era portaveu de Catalunya Sí Que Es Pot. Per a Coscubiela, "Catalunya està patint el desastre de cinc anys de procés i irresponsabilitats compartides, amb fruits com la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República que conté en el seu article 88.2 tics autoritaris i absolutistes força preocupants".
Coscubiela diu respectar l'independentisme com opció, però manifesta el seu "menyspreu polític pel processisme com a manipulació partidària de l'anhel d'independència i per l'unilateralisme com a malaltia infantil de l'independentisme".
Per a Joan Coscubiela l'actual situació comença a gestar-se amb les polítiques recentralitzadores de José María Aznar i les seves lleis per limitar a les autonomies. Després vindria l'intent de reforma de l'Estatut pel tripartit que tornar a desfermar la lluita per l'hegemonia del catalanisme entre CiU i ERC i una crisi econòmica que fa creure que la millor solució per sortir-se'n és la independència respecte a España. En aquest punt, diu Coscubiela, "comença una fugida cap endavant al voltant de consignes i mobilitzacions espectaculars que no aconsegueixen avanços concrets, entrant en una dinàmica de convocatòries electorals".
Coscubiela creu que "l'independentisme ha fet creure que hi havia majoria i força suficient per proclamar unilateralment una independència sense costos de transició i amb immediat reconeixement europeu, quan tot això era fals", i a més ha venut que es tracta d'un conflicte de sobiranies entre Catalunya i España "quan ja bona part de la sobirania s'ha cedit a Europa i en bona part la controlen els mercats".
Joan Coscubiela no es mostra molt optimista sobre una solució al conflicte a mig termini, "per l'ambient creat en una escalada de tensió constant i per la cultura de l'agravi comparatiu que sembla instal·lada a l'Estat". Coscubiela recupera la idea de Pasqual Maragall d'un segle XXI configurat "a partir d'un poder polític articulat al voltant d'estructures no institucionals i de gran potencial econòmic".
Coscubiela també va ser molt crític amb el paper jugat per la majoria dels mitjans de comunicació, "afectats per una crisi del model i abocats a estratègies de comunicació agressives que han deixat de formar ciutadans crítics per crear hooligans a una i altra banda de la trinxera".