Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Jordi Savall aposta per la música contra la incertesa
Jordi Savall aposta per la música contra la incertesa

Jordi Savall aposta per la música contra la incertesa

6 d'abril de 2020 a les 11:20

Jordi Savall, veí de Bellaterra, ofereix a les seves xarxes socials una interpretació de El Cant dels Ocells (Cant dels Aucells) amb la seva viola de gamba amb el desig que la música "ens ajudi una mica a retrobar la pau i l’esperança en aquest moments d’incertesa i de patiment".

Jordi Savall ha volgut llençar un missatge d'esperança i coratge en aquests dies de confinament a causa de la pandèmia. Contra la incertesa, música; per la pau, música, és el missatge d'un dels més grans especialistes en música antiga del món.

Un dels músics més universals del país

Jordi Savall, nascut a Igualada al 1941, és un dels principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica. Director, intèrpret, investigador i divulgador musical, el 1970 va començar la seva carrera com a intèrpret de viola de gamba, instrument del qual és considerat per la crítica un dels més grans intèrprets.

El 1974 va fundar el conjunt Hespèrion XX (ara Hespèrion XXI) amb la soprano Montserrat Figueras i altres músics de diversos països. El 1987 va fundar la Capella Reial de Catalunya. L’any 1989 va fundar l'orquestra barroca i clàssica Le Concert des Nations, amb repertoris que van des de l'edat mitjana al segle XIX.

Durant la seva llarga trajectòria, ha dirigit formacions de prestigi com l’Orquestra Simfònica de la Fundació Calouste Gulbenkian, l’Orquestra Camerata de Salzburg, la Wiener Kammerorchester o la Philarmonia Baroque Orchestra de San Francisco.

La seva discografia supera el centenar d'enregistraments en diferents segells, pels quals ha rebut més de cinquanta premis internacionals. Des de 1998 edita els seus discs amb el seu segell propi, Alia Vox.

La seva feina també inclou la música per a pel·lícules, premiada l'any 1992 amb un premi Cèsar de l'Acadèmia Francesa de Cinema per la banda sonora de Tots els matins del món. També va ser nominat al mateix premi el 1998 per la partitura de Marquise.

Entre els principals premis i reconeixements internacionals que ha aconseguit destaquen:

2017: Premi Ciutat de Barcelona.
2015: Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona.
2014: Premio Nacional de Música del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, al qual va renunciar.
2014: Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.
2013: Cavaller de la Legió d'Honor.
2012: Premi musical Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música.
2011: Premi Grammy, pel treball Dinastia Borja.
2010: Praetorius Musikpreis Niedersachsen (Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia).
2009: Premi Nacional de Música (Premis Nacionals de Cultura de Catalunya).
2008: Nomenament com a Artista per la Pau - Ambaixador honorari i de bona voluntat de la UNESCO (compartit amb Montserrat Figueras).
2003: Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya.
1999: Membre d'Honor de la Konzerthaus de Viena.
1998: Medalla de Oro de las Bellas Artes, pel Ministeri de Cultura d'Espanya.
1991: Cèsar de l'Acadèmia Francesa de Cinema per la banda sonora de Tous les matins du monde, d’Alain Corneau (1991).
1990: Creu de Sant Jordi, “per la seva tasca d'ensenyament i recerca que l'acredita com un dels més brillants, sensibles i reconeguts intèrprets del moviment de revalorització històrica de la música antiga, i en especial de la música catalana”.
1988: Officier de l'Ordre des Arts et Lettres, pel Ministeri de Cultura francès.