Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Jordi Savall: "la música és un dels llenguatges més essencials i una de les form...
Jordi Savall: "la música és un dels llenguatges més essencials i una de les formes de la cultura més importants”

Jordi Savall: "la música és un dels llenguatges més essencials i una de les formes de la cultura més importants”

23 d'octubre de 2022 a les 21:42

El reconegut músic i compositor cerdanyolenc Jordi Savall ha estat l'encarregat d’inaugurar el nou curs de l’Aula d’Extensió Universitària en una conferència oberta a tota la ciutadania al Teatre de l’Ateneu. La lliçó inaugural ha esdevingut la primera sessió d’aquest programa que funciona a Cerdanyola des de l’any 2009 amb l’objectiu d’apropar coneixements culturals, a nivell universitari, a les persones majors de 55 anys.

El reconegut músic i compositor cerdanyolenc Jordi Savall inaugurava el passat 12 d'octubre al Teatre Ateneu un nou curs de l'Aula d'Extensió Universitària. La lliçó inaugural, sota el títol La música: reflexions sobre l’evolució d’un llenguatge essencial a l’ésser humà, va esdevenir la primera sessió d’aquest programa que funciona a Cerdanyola des de l’any 2009 amb l’objectiu d’apropar coneixements culturals, a nivell universitari, a les persones majors de 55 anys.

Jordi Savall és un dels més prestigiosos intèrprets i estudiosos mundials de la música antiga. Veí de Bellaterra des fa dècades, Savall és un dels principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica i un virtuós intèrpret de la viola de gamba. Savall feia una reflexió sobre la importància de la música tot destacant el lligam que té amb la paraula. La llengua adopta tota la seva força quan unim la música amb la paraula. Segons com cantem, la paraula pot prendre diferents sentits. A través de la música ens parla directament el cor, no hi ha intermediaris i això fa que el músic sincer sigui aquell que viu la música amb el seu cor i la seva ànima, segons Savall.   

La música, afegeix, “és llenguatge, pot ser art i ensenyament”. Però la música té un problema i és que només existeix quan sona. El que ens queda és aleshores la memòria. Jordi Savall, citant a Voltaire, afirma que “sense els sentits no hi ha memòria i sense memòria no hi ha esperit”. Són els sentits els que ens connecten amb el món i els que “ens fan mantenir viva la nostra memòria”.

Jordi Savall recordava durant l’acte la primera vegada que va sentir un assaig del rèquiem de Mozart. Tenia 14 anys i li va canviar la vida. Va descobrir que volia ser músic perquè era el que li feia feliç. A Savall no li agrada parlar de treball sinó de fer feina perquè, segons assenyala, treballar és torturar-se i, en canvi, fer feina és construir. I la música és “una de les formes més boniques de fer feina”.

Per a Jordi Savall la música implica diàleg amb els altres, “és un aprenentatge social fonamental” que ens apropa i que elimina qualsevol perjudici que puguem tenir. Per això, continua Savall, la música és tan important en l’educació.

Savall creu que el llenguatge comú a Europa és la música ja que amb ella ens podem comunicar i entendre. La música “ha estat sempre en la vida quotidiana de les persones” i d’aquí la importància de la música popular.

Per al conferenciant la música té un poder extraordinari, “ens pot fer moure i canviar”, escoltant-la “podem viatjar en el temps”, “podem connectar amb cultures llunyanes” i és “un pont de contacte excepcional”. La música, acaba Jordi Savall, pot ser un element espiritual i en el món en el que vivim “la cultura és la que ens salvarà”.

Durant la inauguració del nou curs de l’Aula d’Extensió Universitària acompanyaven a Savall l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, la vicerectora d’Estudis i d’Innovació Docent de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria Valdés, i el president de l’Aula d’Extensió Universitària, Josep Fatjó.

Carlos Cordón considera que a Cerdanyola som privilegiats per poder comptar amb una universitat d’excel·lència internacional com la UAB. La universitat és una institució “determinant per a la riquesa de la societat i la igualtat d’oportunitats de les persones”, segons l’alcalde. Cordón creu que la universitat ha de ser “font de benestar, de justícia social i de llibertat” i les seves portes “han d’estar obertes donant resposta a la necessitat de coneixement en totes les etapes de la vida”.

De la seva banda, Maria Valdés afirmava que el programa de formació per a la gent gran és un dels programes senyera de la UAB. La universitat té vinculades 18 aules d’extensió universitària que s’autogestionen però que compten amb la col·laboració de la institució acadèmica; entre elles l’Aula d’Extensió Universitària de Cerdanyola. Amb aquests programes, la vicerectora destaca que la universitat “vol obrir-se al territori i apropar-nos a la societat”.

Valdés explica que s’han demostrat els beneficis dels programes universitaris sènior amb un impacten molt positiu en la salut física i mental i en el benestar general de l’alumnat.

El president de l’Aula, Josep Fatjó, explicava que en aquest primer trimestre del curs estan previstes conferències quinzenals al Museu d’Art de Cerdanyola i 2 sortides, una al Poblat Ibèric d’Ullastrell i un altra que consistirà en un recorregut per la Barcelona maçònica. La cloenda serà una conferencia amb música: Records sonors de Pau Riba, a càrrec de Federic Sesé. Fatjó confia que, després de 2 anys d’entrebancs per la pandèmia, enguany es pugui dur a terme íntegrament tota la programació

Prèviament a l’acte inaugural, Jordi Savall va ser rebut per l’Alcalde de Cerdanyola al Museu d’Art de la ciutat i el seu director, Josep Maria Romero. Posteriorment es van desplaçar fins a l’edifici de l’Ajuntament on va poder signar en el llibre d’honor i va rebre un obsequi de la ciutat i el llibre del Festival Internacional Blues de Cerdanyola. Al mateix temps, Savall va lliurar a l’Ajuntament el seu doble àlbum-llibre Guerra y Paz, inspirat en peces musical europees datades al segle XVII i XVIII.